Konizace čípku děložního. Kdo má prosím zkušenost?

cimroska
5. črc 2020

Ahoj, holky mate někdo vlastní zkušenost s tímto zákrokem? Pokud nekomu z vás nevadi o tom takhle mluvit, buď rada, když mi napíšete, klidně i do soukromých zpráv. Rada bych věděla, jak přesně to probíhá. Vim, ze žádný takový zákrok není “super”, ale jestli je to hodně nepříjemné a tak..

snezenka123
5. črc 2020

Ahoj. Dělali mi ho v roce 2015 asi půl roku po třetím porodu.
Uspí, takže nic necítíš. Možná po probuzení mírná bolest v podbřišku. Někde pouštějí ten den odpoledne domů, jinde druhý den ráno.
Pak je klasické šestinedělí a žena by se měla šetřit. Což já moc s třema dětma nemohla, ale dalo se to zvládnout.
Všechno bylo ok.

mona91
5. črc 2020

@cimroska byla jsem na něm loni, dva měsíce po porodu (akutni sekce) dělali mi rovnou i kyretaz jelikož jsem stále krvacela. Zákrok jako takový byl na cca 15 minut, ráno tam vecer domu. Tím ze jsem byla po sekci dost brzo tak mi preventivně dali tamponadu (obvaz 1,5m napusteny nějakým roztokem ). Ta tamponady byla to nejhorší, nemohla jsem si lehnout sednou nic, pálilo to tlacilo to, kousek vyčníval ven a podrazdil mi i venek, jakmile mi to po 5 hodinách vytahli obrovská úleva normálně jsem mohla chodit pohybovat se i na zachod v pohode. Jen teda to podrazdeni venku mi vydrželo asi týden, měla jsem pocit jako kdybych ji měla popálenou. Po zákroku jsem měla znovu sestinedeli které jsem opravdu dodržovala, spinila jsem asi necely měsíc pak normalni menstruace, bolesti žádné jiné jsem neměla nebo je nevnimala. Nejhorší bylo čekat na výsledky ta psychika byla strašná kor s takhle malým dítětem. Naštěstí to dopadlo dobře takže mě z gynekoonkologie poslali zpátky k mému doktorovi. Teď jsem znova těhotná, cytologii si nechávám dělat tu liquid base každého půl roku a každého půl roku trnu hrůzou ať to nemusíme opakovat, naštěstí teď ji mám čerstve za sebou znova a všechno v poradku. Tou konizaci se to vše vyřešila. Měla jsem štěstí ze se na to prislo brzo a nález byl sice viditelný ale byl jen na povrchu a vepredu, ze se mi to nerozlezlo do delohy. Držím palce ať je vše v poradku

rnika
5. črc 2020

Já ho mám za sebou už pár let ... ještě jsem neměla děti ( prováděl se v uspání... pak asi měsíc jsem se musela šetřit, moc se nenamáhat, jinak žádná hrůza). Mě to dělalo spíš potom trochu problémy při porodech... jako ten zhojený čípek.

petulkadodo
5. črc 2020

@rnika Jaké jsi měla problémy u porodu? Jsem 3 roky po konizaci a za chvilku mě čeká první porod, tak čekám, jak bude čípek reagovat.

rnika
5. črc 2020

@petulkadodo ( mám u sebe porody popsané). První dva vyvolávaně, druhé dva císař ... ( u mě to bylo tak, že jak mi ty buňky srostly, tak jsem se prostě sama neotevřela... nakonec museli vyvolávat a i potom buňky nechtěly povolit, tehdy mi to popisovali pro představu, jako bych tam měla kroužek z drátku co to držel...). Každopádně nemusí to být u každého, někdo nemá problém žádný 😉

podestatka
5. črc 2020

Já ji měla ještě před dětmi.... Normálně ambulantně ve FN. Jenom s lokální anestezii fo čípku. Pak jsem asi hodinku ležela v místnosti na to určené. Byla jsem doma asi deset dní, pracuju jako zdravotní sestra v nemocnici a delší neschopnost se mi nedala nutná.

snahnah
5. črc 2020

@cimroska Já byla v roce 2016 na ambulantním zákroku v Ostravě s lokální anestezií. Nikdy víc 😱 Trvalo to cca 15 min.,pak hned ven a čekala jsem na odvoz. Bylo to tam jak na běžícím pásu. Doktor příjemný jak osina v zadku. Prý mě to nemůže bolet, mám to opíchané! Strašně mě to bolelo, během zákroku,po něm a ještě 2 dny. Pak už se to dalo a musela jsem do práce. Tam jsem začla krvácet, takže hospitalizace a druhý den na sál,tentokrát v celkové narkóze. Pobyla jsem si tam pár dní a pak nemocenská.
Předloni jsem na šestinedělí potkala holku,co tam taky byla a shodly jsme se, že ten doktor je řezník 😡

snezenka123
5. črc 2020

@rnika měla jsem tu samou komplikaci u posledního porodu. Navíc byla.dcerka KP. Tak nebyl ani ten tlak na čípek, co by trochu pomohl.
A nakonec to skončilo sekcí.
A ty jsi porodila nakonec normálně? Mě teď čeká pátý porod, a po předešlé komplikaci s tím čípkem, mám strach, aby to zase neskončilo císařem 😔

cimroska
autor
5. črc 2020

@snezenka123 oni me prave nechtějí uspat..

petulkadodo
5. črc 2020

@rnika toho se trochu bojím, že čípek nebude chtít povolit. Tak uvidíme za pár dní...

mona91
5. črc 2020

@petulkadodo ono to záleží taky hodně na rozsahu toho samotného zákroku. Jakmile se do toho rizne udělá se jizva a čím větší jizva tím muže byt větší problém ze to nepovolí protože jizva nepruží.

rnika
5. črc 2020

@snezenka123 Ty dva vyvolávané jsem nakonec porodila ( nechci to tu moc rozepisovat a strašit, mám to kdyžtak u sebe na profilu ;) ...) ( další dva porody byly císařem, ale jeden syn byl příčně a u posledního se báli kvůli odhadu váhy a jizvě)

rnika
5. črc 2020

@petulkadodo Ono to nějak dopadne ( zbytečné bát se dopředu). Držím palec.

marketa11112
5. črc 2020

Ja byla na operaci jako bezdetna. Posledni predrakovinove stadium. Uf. Bandaz jsem mela do druheho dne, brali mi to hodne. Tri dny jsem zvracela. Tyden jsem lezela v nemocnici. A pri odchodu domu jsem nebyla schopna chodit rovne. Bricho silene tahlo.
Mam dve deti. Prvni nedonosene,druhe zazrakem cipek nedrzi jak ma.

petulejan
6. črc 2020

Já také jen ambulantne s lokální anestezii. Byla to rychlovka,asi 30 vteřin. Bezbolestně a hned jsem šla domů odpočívat.

cimroska
autor
6. črc 2020

@petulejan prosim, mohla bys mi říct detaily? Já jsem z toho celkem dost špatná a potřebovala bych na to asi nějak pripravit..slo by klidně do soukromých zpráv? Pokud bych té tedy mohla chvíli otravovat...

petulejan
8. črc 2020

@cimroska není problém 😊