Holky,je tu některá,která hůř slyší nebo dokonce má naslouchátko a má mimčo?Ráda bych kdyby se mi ozvala☺Děkuji
Dobry den,jmenuju se Andrea,hur slysim od puberty,v detstvi v pohode.Mam holcicku 4 a pul mesice☺Doma pouzivam chuvicku kdyz spi,jinak ji mam samozrejme furt na ocich,jak ale potom az bude lezt a chodit a az budeme venku atd.Sluchadlo potrebuji,jen se desne stydim,ale pro bezpečnost male to bude nezbytny,to vim.Jak to zvládáte?ja jsem desna citlivka a o tomhle i kdyz se zacnu bavit se svym chlapem;tak se rozbrecim.A nemuzu dal mluvit a to jsme spolu 5 let,zname se ale tak aspon 14 let.Je tezky se o tom bavit s nekym kdo nevi jaky to je.Nekdo rekne;vsak to je jak noseni bryli treba,jenze bryle jsou hezky😆ze jo.nekdo zas nechápe jak muzu hur slyset;jakobych si za to mohla sama.ale to jsou cizi lidi;ale zacinam mit pocit,ze se vsech radsi stranim.Jak je to u vas?Snad neotravuju😯
Jo a je mi 35☺
Ahoj, také patřím mezi špatně slyšící. Již od dětství bych měla nosit naslouchátko, ale nenosím. Mám dvě děti a zvládám to v pohodě 🙂
@misickajerry tak to ty holky mame skoro stejne☺ono je to jiny kdyz to nosis od detstvi a jsi na to zvykla nez az v dospelosti si na to zvykat.Muzu se zeptat jake mas sluchadlo a typ?dekuju a pekny den🙂
Přiznávám, že se za to také stydím...ač si člověk rozumem řekne, že mu to moc pomáhá. Mám delší vlasy, takže schovávám pod ně když jdu "mezi lidi". Ví to jen moje rodina a úplně nejbližší přátelé.
@jasica77 U nás tske jedině chuvicka ☺ Jinak nejvíc jsem se bála, že je neuslysim v noci. Naštěstí manžel slyší a tak k dětem vstane a někdy je slyším i ja. Jinak starší syn ví, že spatne slyším a tak me upozorňuje na ruzne zvuky,jako mobil nebo zvonek či že pláče mladší sestřička a co se týka mluvení tak nesmí mluvit potichu a to mu problém neděla.
Já jsem přišla o sluch při operaci,když jsem byla ještě dítě. Neslyším na jedno ucho (Teda jen částecne),dále pak vysoke tóny, nezvládám odhadnout v prostoru odkud jde zvuk a pak když někdo mluvi potichu.
@misickajerry nase male je 19.9.:slight_smile:taky to mam tak,ze instinktivne se vzbudim,citim nejak ze kope do periny, nekdy jen zabrouka,takze vstavam driv jak pritel.Me to samotnou zacina stvat,tesim se na jednu stranu az uslysim vic🙂na widex jsem cetla jen samou chvalu🙂
@misickajerry jeste jsem se chtela zeptat,slysite s temi spuntiky vsechno?je to velky rozdil s nimi a bez nich?vazne mi pomaha prekonat ten stud kdyz se s nekym o tom muzu pobavit☺
Ahoj, já sama slyším dobře, ale mám devítiměsíční dceru se střední a středně těžkou nedoslýchavostí. Na levém uchu naměřili 53dcb a na pravém 75dcb. Je tu nějaká maminka s podobnou vadou? Ocením jakékoliv postřehy, abych pochopila, jak vlastně dcera bez sluchadel (ne)slyší. Díky.
@misickajerry Tak to mam presne taky jak pises,kdyz je nekdo otoceny zady,z dalky kdyz na me nekdo mluvi, to vubec nedavam. A taky jsem delala mezi lidma,obchodniho zastupce a nekdo si toho ani nevsiml,ze hur slysim. No budu se muset taky objednat, ono je to s prckem trosku tezsi,ze jo.Teda aspon v Brne je to vzdycky na dlouho.A kojim a odsavacku nemam,tak aby to mala vydrzela.Ja tam byla na vysetreni pred otehotnenim a dr. mi rekla,ze tim,ze muj chlap slysi dobre,tak mam uplne stejnou sanci mit slysici nebo neslysici dite,tak jako kdyz oba dobre slysi.Vadu nemam vrozenou.Moc diky,jsem tak nejak vic v klidu,kdyz se o tom bavime,neznam nikoho jako jsem ja😆😆pekny vecer
@terchal Koukám, že jsem na tom úplně stejně... 🙂 Děti už jsou zvyklé, takže mi zvonící mobil nosí, zatím naslouchadlo nemám, ale sama cítím, že se to s věkem horší. Navíc se mnou zacvičí každá celková anestezie, po 2,5 hodinové operaci byl ten propad sluchu brutální. Ale zase jsem si zvykla... Také neslyším vysoké tóny, konverzace v jedoucím autě nebo v autobuse nepřipadá v úvahu. Pokud na mě někdo mluví a já na něj nevidím, tak si taky nepokecáme... Holt jsem zvyklá odezírat a pokud dotyčnému vidím do obličeje, tak zatím nikdy nikdo nepoznal, že jsem špatně slyšící... 🙂 Ale je pravda, že je to docela vyčerpávající a prostě miluju ticho... 🙂
@barumat Tak já jsem někde kolem těch 53dcb. Ono záleží, v jakých je to frekvencích, ale u sebe bych to popsala asi tak, že neslyším zvonící telefon (prostě vůbec neslyším, jako kdyby nezvonil), problém je konverzace tam, kde je další hluk (větší společnost lidí, v autě, na rušné ulici atd.). Tam to člověk se ztrátou sluchu vnímá tak, jako že to okolí přehlušuje řeč (protože mám největší ztrátu sluchu právě ve frekvenci lidské řeči). Takže třebas v autě prakticky neslyším rádio ani to, jak děti na zadních sedačkách mluví. Přitom manžel najednou řekne: Tuhle písničku miluju, ta má tak krásný slova! A já vůbec nejsem schopná rozpoznat ani melodii, natož jazyk, jakým je písnička zpívaná a nebo dokonce slova... 😀 Mám pocit, že tam pořád jenom řve motor auta a ten přehluší všechno. Vlastně i u té hudby mám pocit, že slyším jen nástroje a zpěv vůbec, že ho ty nástroje naprosto přehlušují. Takže jesli můžu poradit, tak na dcerku mluvte jen když ona o tom ví, stůjte k ní čelem, nesnažte se na ní mluvit, když vám nevidí do obličeje. Nemá to cenu. Buď vůbec neuslyší a nebo uslyší, ale nebude rozumět, řeč jí bude splývat v nějaký proud neidentifikovatelných zvuků. Na spoustu věcí nebude reagovat vůbec a někdy vás naopak překvapí tím, že některé zvuky může slyšet možná i lépe a dříve než vy, pokud budou v určitých frekvencích. V tom je to právě nevyzpytatelné, že nejde obecně říct slyší/neslyší - ono záleží na výšce tónu. Takže něco může slyšet úplně normálně, něco oslabeně a něco vůbec. Já vlastně ani nevím, jaké to je slyšet normálně, ale myslím, že se to dá přirovnat k barvosleposti. Jak jsou ty obrázky na test barvosleposti, tak zdravý člověk tam vidí všechno, co má. Barvoslepý rozezná jen některé obrázky, jiné jsou pro něj nečitelné. A stejně tak se asi cítí sluchově postižený člověk... Možná pokud nevíte, jaká je příčina ztráty sluchu a nevíte, jestli se to bude časem zhoršovat, uvažovala bych i o preventivním učení znakového jazyka, sama o tom hodně uvažuji, protože nevím, co bude za pár let...
@frufrunka Děkuju! My jsme samozřejmě v péči foniatra, máme za sebou SSEP a CERA, malá má od začátku ledna sluchadla od widexu. Reaguje na ně dobře, nesahá na ně, vyndala si je jen jednou, když došly baterie 😀 A se sluchadly slyšíte opravdu mnohem lépe (nechci se ptát, jestli normálně, když to, jak píšete, nemůžete posoudit), tj. ty rušivé vjemy mizí, slyšíte zpěv, telefon a tak?
@barumat Jee, tak na to bohužel neodpovím, protože sluchadla zatím nemám... I když o nich do budoucna už uvažuji, protože už ta vada sluchu začíná být pro mě omezující... Ale když vhodně nastaví sluchadla, mělo by to zmizet, problém u dětí ale asi je ten, že u dospělého se to vyšetřuje na audiometrii, kde se zkouší různé výšky tónů. U dětí toto vyšetření nelze provést. Já si pamatuji, že u mě se na vadu sluchu přišlo až někdy v osmi letech a to tenkrát říkali, že je to hraniční věk pro audiometrii (myslím tedy, že to zvládne i mladší spolupracující dítě, ale určitě to není pro miminka ani batolata... ☹ Takže nevím, jestli u maličkých dětí zjišťují i frekvenci a nebo jen celkovou ztrátu sluchu..
@misickajerry tos mi pripomela syna od kamaradky,on byl takovy jakoze nemehlo,nesika,urazy stale nejake a pak prisli na to,ze je to zrakem,ze mu selhava nebo co a dali mu v 5 letech myslim 6 dioptrie chudackovi.Jinak ja i jeste na stredni skole slysela dobre,zacalo se to horsit tak ve ctvrtaku,ale nebyl to zadny extrem,ale ted urco slysim zase o neco hur.a pocet tech kanalu znamena co?nasla jsem nejake stranky widex ale tam o tom nic nepisi.Ale jednu z pobocek maji i v Brne kde jsem byla na vysetreni,tak se nej pak zeptam🙂
@barumat Já jsem jako malá mela také sluchadla od teto značky a byla jsem s nim nespokojena. Misto zesilování hlasu, mi to zesilovalo vse okolo. Takže ve skole cvakání tužek, šoupaní, psaní na tabuli atd atd. To byl jeden z důvodů proc jsem přestala nosit. Ještě Teda atd si v 15 ti jsem si od nich koupila nove ale bylo to to samé. Když jsem byla na kontrole kvůli řidičáku, bylo mi sdeleno, ze mohlo byt spatne nastavene. Každopádně je to dráha věc a dokud to zvládám bez tak ho prostě nosit nebudu,mam s nim jen spatne zkušenosti. 😯
@frufrunka jj,jízda v autě je pro me taky za trest. Když sedim vepředu tak tak nějak slyším. Problém je,když sedim vzadu, to už se vůbec nechytám a radši koukám z okna 😂
@jasica77 když koukáme s mužem na filmy tak mi tam většinou dava titulky,aby nemusela tv moc řvát. ...je to pro me lepší. alespoň z toho filmu něco mám.
Já jsem prakticky hluchá na jedno ucho asi od 10let. Naslouchadlo teda nemám, tak nějak jsem si na to zvykla. Rodina a kamarádi si zvykli, že prostě zásadně sedím v buse, chodím atp. na jedné straně. Když na mě třeba v buse začne někdo mluvit ze špatné strany tak je to konec. Musím se hodně soustředit abych rozuměla a většinou i tak špatně rozumím tak jenom kývu. A jinak to má své výhody, když je hluk a já chci spát, tak si lehnu na zdravé ucho a je rázem ticho. Dokonce jsem měla možnost zkusit nějaké speciální naslouchadlo a později případně nechat udělat kochleární implantát, a já jsem normálně měla strach jestli bych vůbec byla schopná spát, kdybych zase slyšela normálně 😅
@terchal Když jedu autem s někým, s kým normálně autem nejezdím, tak jim o tom i říkám, ať na mě v autě nemluví, že si fakt nepokecáme.... No, normálně slyšící člověk, který se se mnou navíc jinak baví úplně normálně a ani by si nevšiml,že mám vadu sluchu, to nějak nechápe... Stejně na mě všichni pořád mluví a já buď nereaguju a nebo pořád Coooo??? Pak už jsem z toho i docela podrážděná, já vím, že oni za to nemůžou, ale právě proto na to dopředu upozorňuju... 😀
@jasica77 Dceři v porodnici opakovaně nevyšel test OAE. Pak nás foniatrička poslala do Motola na SSEP. Tam se dcera začala před koncem měření budit, tak jsme dobrovolně jely ještě do Plzně na CERA. Tam potvrdili hodnoty z Motola a doplnili je. Dcera má vadu vrozenou, což nikdo nechápe, v rodině vůbec vady sluchu nemáme. Chystám se na vyšetření aby se potvrdil nebo vyloučil CMV virus v těhotenství, ten by to vysvětlil. Jinak fakt nevíme ☹
Zdravím,
hůř slyším a nosím naslouchátko, mám dvouletého prcka. Na vadu sluchu jsem přišla před rokem. Klidně mi napište 🙂