Ahoj holky,
s přítelem se snažíme o miminko cca 7 měsíců. Zatím jsem žádné vyšetření, kromě pravidelných půlročních prohlídek neabsolvovala. Paní doktorka řekla, že po roce a půl snažení to začneme řešit. Příteli je 38, mě 26. Před 7 lety jsem měla operaci slepého střeva, ani ne rok na to šel pryč i žlučník. Chtěla bych se tak zeptat Vás, co už nějaké zkušenosti máte, jaké bych měla absolvovat vyšetření a kdy tak zhruba? Má smysl chtít rozbor krve třeba dřív než za ten rok a půl co to nepůjde? Je mi jasné že laparoskopie je invazivní a proto bude až někde na konci všech možností. Ale o co si teda říct? Paní doktorka asi není špatná, ale zároveň nemám pocit, že by to nějak řešila. Při ultrazvuku mi třeba neřekla jestli zrají vajíčka, jak jsou velká, nebo jestli roste sliznice. Což jsem se dozvěděla až později že třeba segry doktor jí říkal, když se snažili o miminko. Jaké informace bych teda měla chtít od ní slyšet? Žádné zkušenosti s tím nemám, tak nějak nevím jak se k tomu postavit.
Kamarádka se snažila o mimi 5 let a vždycky od svého doktora jen slyšela, at zase za půl roku přijde. Když doktora změnila, do roka byla těhotná.
Dobrý den, pakliže váháte nad prácí lékaře - určitě ho/ji změňte. 7 měsíců je opravdu krátká doba na nějaké závěry. Prozatím zkuste třeba sledovat ovulaci - měření BT, ovulační testy atd. Pakliže zjistíte, že není, určitě je to na oznámení lékaři. Myslím, že pokud-li nebudete mít za sebou více jak rok snažení, žádný lékař s tím nic dělat nebude. My se snažíme 2 roky, půl roku už chodíme do CAR a závěr - jsme úplně zdraví, dle základních vyšetření (spermio, folikulometrie, HP). Přesto výsledky za námi žádné nejsou... A mám opravdu vyzkoušeno ledasco.... Hodně štěstí, ať se brzy zadaří 🙂
@snazilka139 Ahoj, řešili jsme s manželem podobný problém, v listopadu loňského roku jsem vysadila po 7 letech antikoncepci a čekali jsme, že budu brzy těhotná, můj doktor to tak nějak neřešil a řekl, že počkáme, až se srovnám po těch práškách, že je to běžné... Udělal mi akorát hormonální profil, ten jsem měla v pořádku. Čekali jsme do května letošního roku a pořád nic, tak jelikož je manželovi 40, tak už jsme podnikli něco většího, objednala jsem nás do CARu, kde byl nejdřív manžel 2x na spermiogramu, mně nabírali ještě další vzorky krve (štítnou žlázu), potom jsme podstoupili 3 inseminaci - neúspěšně, ačkoliv dodnes nevíme, proč.... na nic nám nepřišli, manžel měl někdy horší spermio, ale nebyla to žádná katastrofa. Takže jsme byli pevně rozhodnutí, že teď po Novém roce zažádáme o IVF.... Pustili jsme vše z hlavy a ejhle, minulý měsíc pozitivní test, nemohli jsme tomu uvěřit.
Takže abych to shrnula, doporučila bych ti taková základní vyšetření - ty hormonální profil, partner spermiogram, kde se může, ale nemusí ukázat nějaký problém. Hodně štěstí, je to i hodně o psychice 🙂
Děkuji moc za Vaše reakce 🙂 Přítel prozatím dostal zákaz sauny a příkaz pít Kotvičník. Ke spermiogramu je otevřený, takže ho asi po novém roce vyšlu. Já zatím beru Fertility Blend a piju kontryhel. Ovulaci se snažím sledovat zatím podle hlenu, který většinou doprovází i bolest na straně v podbřišku, ale asi teda začnu i měřit teplotu. Když jsem své paní doktorce řekla že si myslím, že ovulace byla tehdy a tehdy tak mi řekla, že ona svou ovulaci nikdy nepoznala a že to moc nechápe, jak to můžeme jen tak poznat. Což mě teda taky trošku rozhodilo.
Samozřejmě jsem o tom všem přečetla tak asi trilion článků, ale je mnohem příjemnější přečíst si " My to měli tak a tak" Takže ještě jednou moc děkuju, že jste našli tu chvilku a odepsali 🙂
Já změnila doktorku asi 4 měsíce po vysazení, protože jsem tušila, že mi to samo nepůjde a že ta doktorka byla fakt dobrá akorát na předepisování antikoncepce.
Nové doktorce jsem řekla, že ovulaci nemám a ani jsem nejspíš před antinou neměla. Hned mi udělala utz a podle vzhledu usoudila, že mám PCO, takže mi hned nabrala krev na hormonální profil.
Tím chci říct, že rok čekat nemusíte, někteří doktoři respektují, že se vám nechce něco začít řešit až po roce, kor když víte, že vše asi nebude probíhat jako u zdravých lidí.
Mě se zeptala hned do kdy chci otěhotnět, že pokud do konce roku, rovnou mě pošle do CAR.
My se snažili cca 3,5 roku o miminko, je fakt, že moje paní gynekoložka nám sama doporučila po těch letech až jsme se sami ale zmínili, že by bylo lepší jít do CARU kde nám udělají podrobnější vyšetření. Kdyby šel vrátit čas nikdy bych tak dlouho asi nečekala a začla to řešit dříve, mnohem dříve, po tom roce určitě. Je fakt, jen co jsme vešli do CARU následovalo podrobné vyšetření Hormonálního profilu, Genetika, Imunologie, Hysteroskopie, odeslání muže na Urologii, Spermiogram a během všech těch vyšetřeních se našlo jak u muže tak u mě nějaké neduhy, které bránili k otěhotnění prirozeně, po následném přeléčení jsme po třech měsících odcházeli po první úspěšné aplikaci IUI s miminkem v bříšku.
Me muj obvodni gynekolog taky odbyl, kdyz jsem mu rekla, ze nemuzu dlouho otehotnet a ze uz je to divne. Tak jsem se na neho vykaslala a asi po roce a pul jsem nas s manzelem objednala do Caru. Vetsinou ani zadne doporuceni nepotrebujes. Behem tri mesicu nam udelali vsechna mozna vysetreni. Hormony v krvi, spermiogram, andrologie, genetika, hysteroskopie, ultrazvuky v dobe ovulace... Nejvetsi problemy se nasly u manzela, ale ani s moji ovulaci to nebyla zadna slava. Doma by jsme se trapili naveky. Ani ivf nevyslo napoprve, ale nakonec ze zmrazeneho embrya cekam holcicku, za chvili mam termin 🙂 Neni to zadna ostuda ani zivotni prohra, dochazet do Car. Ani se neni ceho bat. Pokud mas o peci sve gyndr nejake pochybnosti, tak ji hned vymen.
Myslím,že najít dobrého gynekologa je dnes umění.Chodila jsem si ke své jen pro antikoncepci.Ani častější záněty nebyla schopná vyřešit.Když jsem se na ní obrátila s problémy s otěhotněním(cca 1rok)tak řekla jen ať hlídám ovu a teplotu atd.Bylo mi jasné že od ní se řešení nedočkám.Tak sme navštívili CAR proběhly testy krve ultrazvuk,folikuli,vaječníky,sliznice,spermio...následovalo 3x IUI a potom přestup do jiného CAR a 1.úspěšné IVF a potvrzené těhoteství-odeslali mě na 1.kontrolu k mé gynekoložce(cca po 3týdnech)a madam se mě doslova zeptala co tam po ní chci takhle brzo,že tam nic neuvidí-což mě vytočilo a změnila jsem gynekologa a ten kupodivu viděl.Já bych osobně ani celý rok nečekala a řešila zavčasu.Třeba i jen to vyšetření ať víte načem jste.
Ahoj, můj doktor naopak nelení..po půl roce mi udělal folikulometrii a chystá se přítele poslat na spermiogram, bude li třeba.. Ale je mi skoro 32, tak možná proto ma jiný přístup a pravil, že není čas ztrácet čas..my jsme se rozhodli počkat ještě do konce roku a pak se uvidí.. To už bude 3/4 roku "snažení" 7 měsíců asi není nijak dlouhá doba, ale na druhou stranu, proč si nenechat potvrdit, že jste zdraví 😉
Po roce snažení se obvykle patra po příčinách. Je vhodné udělat hormonální profil za 2-5.dne cyklu a pak cca 3-7. den po ovulaci. Vyšetření ultrazvukové, jestli je vše cajk (patra se po vvv dělohy, jestli jsou vidět folikuly a množství, či žluté tělísko ve vaječnících, samozřejmě s ohledem jaka je fáze cyklu). Pokud je tady vše ok, posílá se partner na spermií ( začíná se nejméně invazivnima metodama). Pak se teprv řeší nějako jako laparoskopie 🙂 ...jinak koukni na měření bazální teploty, to může být taky domácí nápověda, jestli hormonálně to frčí 🙂...