Jak se uklidnit a nemyslet tak černě?

mala_zabka
12. črc 2017

Ahoj holky. 😉 Ráda bych požádala o rady a návrhy možností, jak se při stresových situacích uklidnit, myslet na něco pozitivního a prostě se tak nějak hodit do pohody. Ve zkratce, téměř od počátku se s miminkem potýkáme se zdravotními komplikacemi. Dnes jsem přišla z kontroly a je to horší než bylo naposled. Zítra jdu zas na další vyšetření. Pořád se stresuju, v hlavě se mi promítají ty nejhorší situace a už jen z těch myšlenek se celá vyklepu. Vím, že psychika je to nejdůležitější a vůbec tomu malinkému nepomáhám, ale schválně to nedělám... Ale když celé dny musím díky problémům s maličkým jenom ležet v posteli, moc toho nenadělám a bohužel, mám hodně času na přemýšlení. Snažila jsem se dělat všechno možný co se z postele dělat dá, jen abych neměla čas přemýšlet, co by kdyby - čtení, křížovky, seriály, ale už mi to prostě leze po těch týdnech na mozek. Budu ráda za jakékoliv návrhy nových aktivit anebo rady ohledně zvládnutí černých myšlenek, protože se už cítím téměř jako paranoidní blázen, který pořád myslí na to nejhorší. Achjo... a to je prý 2. trimestr nejpohodovější.. tůdle ☹

penelope87
12. črc 2017

@mala_zabka mně vždycky v takových situacích pomáhá jóga. A to hlavně dechová a relaxační cvičení. (Zvlášť když musíš ležet nebo být v klidu, tak se to může hodit.) Soustředit se na svůj dech, meditovat, vyčistit si hlavu. Nevím, jak moc máš možnost vyrazit ven - na zahradu nebo do parku, ale to je taky fajn. Můžeš ležet někde ve stínu chvíli.

kamste
12. črc 2017

@mala_zabka jeden čas mi pomáhalo každé ráno před vstáváním a večer před spaním si říkat, za co vše jsem vděčná (měla jsem to napsaný i v diáři, abych to měla stále při ruce).
U posledního těhotenství mi našli protilátku anti-K, o které se toho zas tak moc neví a hlavně se s tím (kromě sledování) nedá nic dělat - pomohlo mi zjistit si co nejvíc informací (z odborných zdrojů - ne formou "jedna paní povídala").
Pak už zbývalo jen věřit, že dítě je bojovník (tohle těhotenství jsme příbuzným oznamovali až po 25. týdnu).
Přeji, ať vše zvládnete.

travnulee
12. črc 2017

Pro tu akutní fázi je to dýchání opravdu základ, zkus si najít na netu plný jogýnský dech. Když je nejhůř, tak mám v záloze mantry, nejvíc mě uklidňuje Deva Premal - můžeš najít na youtube třeba gaiatry mantra. Nebo zkus ra ma da sa - ta je i léčivá.
Každopádně bych zkusila ty strachy odblokovat např. kineziologií one brain.

verca156
12. črc 2017

jestli můžu za sebe tak v těchto situacích buď cvičení ale jestli musíš ležet pomáhá mi čtení na https://psychologie.cz/ je to zajímavé a najdeš tam spoustu motivačních rad no uvidíš, budeš-li mít zájem.

odula
12. črc 2017

@mala_zabka ahojky. Predne preju hodne sil, ta situace ve ktery jsi urcite neni jednoducha. Preju at je vsechno v poradku. 😘 ja jsem bojovala a bojuju s cernyma myslenkama cca posledni dva roky. Nekdy me prepadne (ted uz ne tak casto) uplne ochromujici panika z toho,co vsechno se muze stat. Takze jsem s tim trochu pracovala. Nevim jestli dobre,nejsem psycholog. Ale pomohlo mi hlavne to,ze jsem cilene jakoby odkladala myslenky zacinajici "co kdyz". Situace "co kdyz" neexistuje, tim ze na ni myslim se akorat pripravuju o silu, protoze uz ted jakoby zapasim a vyrovnavam se s necim, co treba nikdy nebudu muset resit. Takze zadny "co kdyz",i kdyz to je mazec. resim jenom ty problemy ve kterych aktualne jsem,ziju dneskem,a ty hypoteticky problemy "co kdyz" vzdycky odlozim k reseni "na zitra ". Vzdycky kdyz mi to v hlavne zacne srotovat, reknu si, ze to budu resit "zitra" 😀 a oni ty cerny hypotezy tak nejak prestavaji byt tak nutkavě a casto slyset.🙂 Myslim na vas, hodne sil. 😘A sorry za roman.

kamste
12. črc 2017

@odula tak to doporučuju přečíst Tajemství, Miluj svůj život a Vezměte život do vlastních rukou
všechny jsem je četla a každá mi nějak pomohla

kukukacka
12. črc 2017

Doporucuju vyhledat lektorku Jemneho zrozeni (hypnoporod). Jsou to skvele informovane zeny a jsou v cele republice. Pomuzou s relaxacnimi technikami a pripravou na porod. Maji i mp3 nahravky na uvolneni a ja mam jen pozitivni zkusenost. Nejhorsi je stresovat se a myslet negativne. Tim miminku moc nepomuzes. Dobre jsou i knihy od Zdenky Jordanove.

odula
12. črc 2017

@kamste diky,zkusim je sehnat

mala_zabka
autor
13. črc 2017

Ahoj všem. Moc vám děkuji za pozitivní rady a povzbuzující slova. ❤ Každopádně po dnešním vyšetření jsem se nedověděla nic novýho. Nízko položená placenta a do toho oligohydramnion (méně plodové vody), který mě v tomto týdnu těhotenství pořádně vyděsil. Nevím, jesti to k něčemu bude, ale nalévám se vodou jak jen to jde... Každopádně, ty dechové cvičení mi pomáhaj alespoň k tomu, abych nepřišla strachy o rozum a začla jsem i lustrovat v té knize "The Secret" 🙂 doufám, že se dám do klidu a vše bude v pořádku

@odula - sice román, ale krásný román 🙂 děkuji moc, snažím se