Ahoj, jdu si pro radu a zkušenosti. Je to už nějaký týden, co mi gynekolog objevil na prevenci v děloze adenomyom cca 2x2 cm. Potíže mám pouze v rámci delší a silnější menstruace, ale nic co by se nedalo vydržet. Jediným spolehlivým řešením je prý hysterektomie, případně to zatím řešit léky. Ale je mi jen 32. Mám sice dvě zdravé děti a další zatím neplánujeme (hlavně partner už nechce). Nějak nevím, co si s tím vším počít. Vyřešit to radikálně v mladém věku nebo se dalších 10 let ládovat léky s vidinou, že už stejně nejspíš nebudu mít další děti, a na operaci jít až časem? Máte někdo zkušenost s touto operací těsně po 30?
@mastik též bych na takový zákrok nešla pokud opravdu by nebylo jiné řešení byla jsem na konizaci a též mi řekli že pokud by se to vrátilo chtělo by to dát i dělohu pryč ale nějak nevím zda bych šla (36 let,) teď zrovna asi se hodiny hlásí že by ještě jedno mimco máme 3 děti řešila bych to jinou variantou léčebnou je to pro ženu velký zásah jak psychicky ,tak fizicky má to i své mínusu
Já nevím, jak je závažný adenonmyom. Já bych se nechtěla vzdát své dělohy v takto nízkém věku, vlastně je mi to krajně proti srsti v jakémkoliv věku, takže bych udělala vše proto, abych si ji zachránila.
Volila bych konzultaci i u jiných doktorů. Mám něco načteno o psychosomatice, takže bych hledala pomoc tam a v bylinkách. Na fb jsem členem skupiny bylinky pro všechny. Vede ji doktor, co je nadšenec do bylinek a vyrábi tinktury. Má dobré výsledky, Má i tinkturu, kterou používá při léčbě myomů https://www.facebook.com/groups/353609321457758...
Nicméně já nevím, jak moc jsi blízko rakoviny a co hrozí, když si dělohu vzít nenecháš a cca v jakém časovém horizontu.
PS Pokud se něco přehoupne do rakoviny, tak respektovat léčbu onkologa a bylinky jsou pouze doplněk.
@levandule_k Díky, mrknu na to. Rakovina tam nehrozí. Spíš velmi silná menstruace a bolesti v pánvi. To nevím, jestli stálé nebo jen při MS. Byla jsem z toho dost vyjukaná, tak jsem se zapomněla na spoustu věcí zeptat.
@mastik To jsi jako já, já se také hned vyděsím a zapomenu se ptát. Ještě mrkni na psychogynekoložku Helenu Máslovou, ona pracuje celkem alternativně, říkala, že třeba PCOS se dá z pohledu psychosomatiky dobře léčit. Já vím, že myom je něco jiného, ale tradiční medicína moc s PCOS neumí pracovat. S jinými ženskými problémy pracuje také.
@mastik Ahoj, v tvojom veku by som na takýto zákrok nešla pokiaľ ti ten adenomyom nerobí nejaké veľké problémy. Sama som mala tri roky dozadu adenokarcinóm deložného krčka a chceli mi všetko odstrániť ,no nedovolila som. Teraz som neplánovane zas tehotná. Je mi 31. Nikdy nevieš či ešte nezatúžiš po ďalšom dieťati alebo či si nedajbože nenájdeš časom iného partnera a k tomu tie hormonálne zmeny a všetko okolo tej operácie.
Já teďka nevím rozdíl myom/adeomyom. Měla jsem myomy 3 a velké. Ještě v době před dětmi. Zkusila jsem léčbu léky na zmenšení bohužel nezabrala. I tak jsme měla myomy několik let nakonec jsem byla na operaci. Vše bylo v režimu,abych vůbec někdy nějaké děti měla. Myomy se normálně nejdřív odstraňují samotné, odstranění dělohy je až ta poslední možnost.
Můžeš zkusit i Gynex, mě přišlo,že pomohl.
Jinak myomy se mi vrátili ale během těhotenství zmizeli. Teďka mám 10 mesicit po druhém těhotenství a zatím nic. Tuk tuk tuk. Dělohu mi taky řekli,že by se řešilo jejím odstraněním ale furt je to krajní řešení.
Taky záleží,jak je máš velké,kde jsou,jaké dělají potíže. Rozhodně bych si našla odborníka.
Můj první gynekog to neřešil,furt jak to nic neni a pak najednou operace a možnost žádné děti. Našla jsem si odborníka a sice nakonec taky operace ale aspoň měl snahu udělat maximum,aby děti byly.
@fire85 no bylo to blbý. Já mu do té doby věřila vše. Až s operací jsem začala pochybovat a hledat nového. Ten se divil, proč to nechal zajít tak daleko. Rok zkoušel ten nový miony zmenšit léky a nepomohlo to. Byly tam 3 a operace jediné řešení. Pak najít operatéra, kterého jsme prosili ať myslí na to,že chci děti. Myomy byly nakonec větší než mysleli, nešlo to laparoskopicky ale nakonec museli klasika rozřezat břicho. Takže něco jak CS. Pak 1 rok zákaz na děti. Těhotná sjem byla pak docela rychle ale tehu už s problémy kvůli operaci. Porod jen CS. Druhé zákaz 2 roky a pak se uvidí. Nejdřív úplně zákaz,pak že se to zkusí. Druhé tehu horší opět a zas CS. U obou těhotenství jsme si na pohotovosti pokaždé vyslechla proč si dovoluji být těhotná, takový risk. U druhého mi to bylo vyčteno takovým způsobem až jsem brečela. Proč mám už jedno dítě a jsem znovu těhotná,co jsme si myslela. Ta operace myomu byla fakt masakr pro dělohu. Vše špatně tenkrát.
Nemít 2 děti,díky bohu, asi tomu bývalému doktorovi aspoň nadám.
Moje šéfka šla z důvodu silné a dlouhé menstruace při myomu v 38 letech a je velmi spokojená. Absence dělohy neznamená absenci ženských hormonů, ty produkují vaječníky, odstranění dělohy, vaječníků a vejcovodů se dělal obvykle jen při zhoubném nádoru, jinak se bere jen ta děloha (myšleno v tomhle věku)
Ahojky, mě našli myom asi 2 cm na děloze asi ve 29 letech. Ve třiceti jsem otěhotněla a přivedla na svět krásnou holčičku. Od té doby jsem pro myom musela chodit na častější kontroly. Po asi čtyřech letech mi vyrostl na 4*5.5 cm a to mi už pan doktor radil hysterektomii. Já se v té době snažila o druhé dítě. Myom mě začínal tlačit na moč. měchýř a měsíčky jsem měla dost bolestivé a silné. Vydržela jsem to do 40-ti let. Druhé dítě se nepodařilo a myom zlobil víc, tak jsem už na hysterektomii šla. Vaječníky ponechány ale jen půl roku, poté druhá operace adnexektomie, pro srůsty. Beru hormony, docela pomáhají. Sex beze změny. Bez měsíčků úplně bezvadný . Ale mám problémy s bolestivým močením, co mi zůstalo po hysterektomii.
Tím chci říct, že nějakou dobu to jde vydržeta operaci odkládat, ale jednou to asi stejně hysterektomii skončí. A tam můžou být i následky. Ale zrovna tak nemusí. Je moc dobrý slyšet názor i od jiného lékaře. Drž se ať Ti vše dopadne na jedničku !!!
Ahoj holky, mám po hysterektomii a já radím, pokud je to možné, nechejte si čípek, pokud s ním nemáte problémy....řeknu to úplně narovinu, měla jsem vždy ráda určité polohy, kde bylo příjemné to dráždění pochvy na konci, ale nyní, když nemám čípek, je to místo vzadu dost necitlivé a mně to hodně vadí...., bohužel mě na to nikdo neupozornil a kdyby mi někdo nabídl možnost čípek ponechat s tím, že můžete přijít o citlivost v pochvě, neváhala bych....toť jen rada❤, jinak samotná děloha jako taková mi ani nechybí...
@sedmikrasa To je největší problém, že ženy nejsou upozorněny na všechny možné dopady zákroku, asi záměrně. A lékaři se odstraněním orgánů zbaví fyzicky problému, že způsobá hromadu jiných jim nevadí.
ACOG (American College of Obstetrics and Gynecology) popisuje hysterektomii jako léčbu poslední možnosti. Před hysterektomií byste měli zjistit důvod, možnosti léčby a dlouhodobé vedlejší účinky. Vedlejší účinky hysterektomie mohou zahrnovat depresi a ztrátu sexuální reakce nebo touhy. Většina lékařů nepřemýšlí dvakrát o sexuálních vedlejších účincích spojených s hysterektomií. Po hysterektomii lze pozorovat poruchy touhy, vzrušení, orgasmu a bolesti. Kilkku et al se podívali na pacientky po hysterektomii a zjistili, že u žen, které si ponechaly děložní hrdlo, nedošlo k žádné ztrátě funkce, ale když bylo děložní hrdlo odstraněno, pacientky si stěžovaly na sexuální dysfunkci. I když si žena ponechá vaječníky, někdy se přeruší přívod krve do dělohy. Vnitřní orgasmy se po hysterektomii často výrazně změní. To je pozorováno částečně kvůli neschopnosti mít rytmické kontrakce děložních svalů bez přítomnosti dělohy. Také vnitřní orgasmy jsou po hysterektomii změněny v důsledku poranění nervů, které procházejí blízko děložního čípku. Chirurgové by se měli snažit tyto nervy ušetřit, ale snahy o jejich ušetření jsou v současnosti omezené. Výsledkem je, že po hysterektomii mnoho žen ztrácí schopnost dosáhnout vnitřního orgasmu. Zprávy naznačují, že pokud by děložní cervikální ganglia byla ušetřena během cervix šetřící hysterektomie, sexuální funkce by byla zachována.
@mastik ahojky já ti nevím ale hned doporučit mladé ženě odstranění dělohy mi přijde brutální… byt tebou zkusím alternativy pokud tam vyloženě není vysoké riziko rakoviny… ono totiž s odstranění dělohy se ti muže spustit spousta jiných problému a to hsk psYchcke ze to dole bude úplně jiné jiný prostor jsk při sexu atd tak zdravotní jsko propadly močový měchýř únik moči atd. Nebavím se o tím ze když vám vztah d partnerem treva nevydrží a zs 5 let se rozejdete budeš treva chtít dítě s novým partnerem. Za mě jen v ohrožení života v tak mladém věku… a silnou menses atd trpí hodně žen i bolestmi a prenenstruacnimi syndromy a hned je nezenou na odstranění dělohy