Hysterektomie. Máte zkušenosti?

5. říj 2024

Ahoj, chtěla bych si nechat odebrat dělohu a nechat si vaječníky. Je mi 34 a trochu mě hlodá psychika, že nebudu už žena a podobně ale bohužel jinak to už asi nepůjde. Máte s tím někdo prosím zkušenosti?
Jak dlouho trvalo dát se dokupy?
Co sexuální život a chuť na něj?
Nějaké komplikace ?

Děkuji 🙏🏻

lencaa11
6. říj 2024

Je tu hodně komentářů skrze tuto operaci já ji mám přes rok za sebou věk 37 let skrze nález na čípku vaječník ponecháni a jsem spokojená žádný minus po operaci jsem zatím po roce nezaznamenala jediné co tak těch 6 mes.je to takové že žena musí bejt na sebe více opatrná nezvedat nic do 5kg 6 týdnů bejt v klidovem režimu pokud jsou děti doma tak někoho k ruce první 3 mesice žena může mít navali horka,pocení ,nálady atd ...ale je to skrze tu změnu sex cca 2.5 - 3 měsíce ...jinak každá nemocnice má jiné postupi já jsem byla od pondělí do patku měla jsem cévku a dren ...na fb jsou super skupinky https://facebook.com/groups/302488365256919/ a ještě jedna. https://facebook.com/groups/885637678247097/ jinak jako žena se cítím úplně normálně po všech směrech spíš víc si to užívám a hlavně i vím že zdravotně jsem udělala to nejlepší pro sebe

sedmikrasa
12. říj 2024

Ahoj, záleží z jakého důvodu si ji chcete nechat odebrat, pokud jste vyzkoušela všechny alternativní možnosti a nic nefunguje, asi vám nic jiného nezbyde...., kompletně se mi vše zahojilo asi za půl roku, jako méně žena se necítím, komplikace zatím nemám, inkontinence žádná, chuť na sex stejná, ale sex jako takový je horší, orgasmus slabší...a mám od té doby psychické problémy, které jsem nikdy v životě neměla...ale na tom už pracuji a snad je to na dobré cestě...

sedmikrasa
27. lis 2024

ACOG (American College of Obstetrics and Gynecology) popisuje hysterektomii jako léčbu poslední možnosti. Před hysterektomií byste měli zjistit důvod, možnosti léčby a dlouhodobé vedlejší účinky. Vedlejší účinky hysterektomie mohou zahrnovat depresi a ztrátu sexuální reakce nebo touhy. Většina lékařů nepřemýšlí dvakrát o sexuálních vedlejších účincích spojených s hysterektomií. Po hysterektomii lze pozorovat poruchy touhy, vzrušení, orgasmu a bolesti. Kilkku et al se podívali na pacientky po hysterektomii a zjistili, že u žen, které si ponechaly děložní hrdlo, nedošlo k žádné ztrátě funkce, ale když bylo děložní hrdlo odstraněno, pacientky si stěžovaly na sexuální dysfunkci. I když si žena ponechá vaječníky, někdy se přeruší přívod krve do dělohy. Vnitřní orgasmy se po hysterektomii často výrazně změní. To je pozorováno částečně kvůli neschopnosti mít rytmické kontrakce děložních svalů bez přítomnosti dělohy. Také vnitřní orgasmy jsou po hysterektomii změněny v důsledku poranění nervů, které procházejí blízko děložního čípku. Chirurgové by se měli snažit tyto nervy ušetřit, ale snahy o jejich ušetření jsou v současnosti omezené. Výsledkem je, že po hysterektomii mnoho žen ztrácí schopnost dosáhnout vnitřního orgasmu. Zprávy naznačují, že pokud by děložní cervikální ganglia byla ušetřena během cervix šetřící hysterektomie, sexuální funkce by byla zachována.