Hysterektomie - jaké máte s tímto zákrokem zkušenosti?

giginka
18. únor 2019

Ahoj, jsem cca 3 tydny po LAVH s ponechanim vajecniku. Operace probehla dobre, bolesti mam obcas v brise, ale to je asi normalni, nic strasneho, ale trapi me spineni, je to spis slabe krvaceni. Od operace jsem spinila kazdy den a cca po 14 dnech to zacalo byt o neco vic, az me to vydesilo, druhy den uz lepsi. Byla jsem pak za 3 dny na kontrole u svoji gyndr a ta mi rekla, ze je vse ok, ze se to hezky hoji,ale o 4 dny pozdeji zase to same co pred tydnem a prevazne je to tak az do dneska (cca 3 dny). Tak se chci zeptat tech co to maji take za sebou, jake mate zkusenosti? Krvacely jste take den co den a jak dlouho to trvalo? A preslo to samo, nebo jste to nejak resily? Budu rada za kazdou zkusenost. Diky.

pavca1982
18. únor 2019

@giginka Ahoj, tak předně je mi to líto, že si ve svém mladém věku přišla o dělohu.Co se týče dotazu, tak vlastní zkušenost nemám, ale z praxe vím, že slabé krvácení, špinění či výtok s příměsí krve je normální i několik týdnů po operaci. Přeji rychlé zotavení.🌻

giginka
autor
18. únor 2019

@pavca1982 ahoj, dekuji. No prave ze nekdo rika, ze spinit lehce jo, ale ze to ma ustavat, nekdo zase ze je to normalni a co clovek to nazor a ja uz jsem z toho jelen. Misto aby to bylo lepsi tak je to horsi.

sabcav
18. únor 2019

@giginka taky jsem po odstranění dělohy, dneska jsou to 3 týdny. Krvácela jsem vyloženě jen 1. den v nemocnici, pak jsem asi 4-5 dní špinila, pak byl skoro 2 týdny "klid" , teď o víkendu bylo velmi mírné špinění , ale o tom mi říkali doktoři, že cca mezi 2-3. týdnem po operaci se špiní, že za to můžou ty stehy v pochvě , pak že by to mělo ustat.

Bolesti - já bohudíky nemám, ani jsem neměla žádné ani po operaci, mě jen příšerně bolely po operaci záda, ze špatné polohy při operaci , ve 20 letech jsem si úrazem vyhřezla plotýnku, naštěstí se to obešlo bez operace a jen cvičením a rhb se to dostalo zpátky, ale zlobí - zlobilo mě to při ms, při porodech, při nadměrné zátěži a teď po té operaci .

Týden jsem byla v nemocnici, druhý týden s námi zůstal manžel ještě doma, a pak už funguji normálně. Navíc jsem doma malé dítě (dneska je jí rok ♥ ), když jsem se na operaci objednávala, myslela jsem si, že už bude dcera chodit, ale bohužel ne, takže jí chtě nechtě poponáším do kočárku, do schodů, při přebalování a tak ...

giginka
autor
18. únor 2019

@sabcav tak to zavidim, u me to vypada nejak divne s tou krvi, nerekla bych, ze je to jen spineni, tak vazne nevim. Vetsina zenskych co na tom byla, tak nespinila vubec a nektere fakt jen lehounce a ja mam tohle. Doma mam taky male dite, bude mu 14 mesicu. Zatim je s nami doma pritel a nosi ho on.

giginka
autor
18. únor 2019

Tak jsem pro jistotu zasla na pohotovost a mam tam pry krev nekde za tim zasitim jeste asi od operace a to mi prosakuje pres tu jizvu "asi". Takze to pry nejspis bude ten problem, proc vzdycky zacnu krvacet. Akorat je mi divny, ze by to krvacelo uz od minuleho tydne? Budu doufat, ze je to opravdu tim a ze to vytece a bude klid.

sweetkitten
20. čer 2019

@giginka Ahoj, jak se teď máš po delší době? Jak je ti? Já budu za dva dny měsíc po operaci. Taky jsem krvácela, ale jen 3 dny a měla jsem infekce a ještě streptokoka.... Teď je mi dobře, ale.. otřesy mě furt bolí - nemůžu běžet za dítětem. A bolí mě trošku když jdu na velkou, tlačení, prdění.... Kdy ti vypadaly ty vnitřní stehy?

giginka
autor
20. čer 2019

@sweetkitten ahoj, ted uz je to dobre. Bude to 5 mesicu po operaci. Krvaceni preslo asi po 6 tydnech. Bricho obcas citim i ted kdyz se hodne namaham, teda spis podbrisek, ale to je i mozna tou jizvou po cisari, jsem cela pozasivana, tak se neni cemu divit 😁 taky me trochu zlobi nejspis mocak, porad citim takovy jakoby paleni kdyz jdu na wc, nekdy i mimo, ale nic extra. A taky mi prijde, ze uz to neni co byvalo..driv jsem vydrzela s plnym mocakem treba dve hodiny a ted jakmile citim ze potrebuju tak musim jit, nebo bych to nejspis pustila 😃 mesic je jeste moc brzo, ale bude to lepsi, neboj. Vnitrni stehy nevim kdy vypadaly, ale kdyz jsem byla na kontrole po 2 mesicich od operace, tak mi dr rekla, ze je to tam tak na 90-95% zahojene, ze mam jeste dalsi mesic byt bez sexu a namahy, pak ze uz muzu delat co chci, krome posilovani primo na bricho a skakani, to pry az pul roku po operaci.

sweetkitten
20. čer 2019

@giginka já nevím co budu dělat v práci, teda, když my taháme dost břemena 12-25 kg.... Někdy víc 🙈

sweetkitten
20. čer 2019

@giginka jinak děkuji za vyčerpávající odpověď. A co sex? Dobrý?

giginka
autor
21. čer 2019

@sweetkitten to nevim, me dr. rekla ze max. 3 kg, takze bych radeji marodila nez abych si ublizila. Ale ja zase musela tahat malyho, ale ten mel asi 9 kg. Prvni mesic po operaci ho tahal jen pritel, byl kvuli me na neschopence,pak uz postupne i ja. No sex...ja mela problem uz od toho cisare, neco me tam boli a nevim co, nikdo mi k tomu nic nerekne, protoze tam je pry vse v poradku, ale to rikali i kdyz jsem po porodu porad hodne krvacela,ze je to normalni, jeste mesic a pul po a nakonec jsem musela na kyretaz a byly tam zbytky po porodu. Takze tezko rict, doktori jsou v dnesni dobe k nicemu 🙄 jinak by to bylo asi dobry.

sweetkitten
23. čer 2019

@giginka jejda, tak na ty břemena se ještě zeptám mojí dr. No přinejhorším budu marodit ještě nějakou dobu dál s něčím jiným. Sexu se sakra bojím. A po té kyretáži dobrý?

giginka
autor
24. čer 2019

@sweetkitten po te kyretazi uz jsem prestala tak hrozne krvacet, ale ms jsem dostala, byla silna a pak po ms asi 4 dny klid a zase jsem zacala spinit, neustale jsem do sebe rvala nejaky prasky, antikoncepci a leky na zastaveni krvaceni. Tak jsem rekla dost a sla na hysterektomii. Ale ja mela i myomy a endometriozu a delohu od cisare v hroznym stavu. Rodila jsem o mesic drive, protoze mi praskla placenta. Takze jsem rada, ze jsem se rozhoupala a sama si o hysterektomii rekla, akorat bych se trapila. Navic jsem byla chudokrevna, malo krevnich desticek, zeleza... Pro me to bylo fakt vysvobozeni. I kdyz uz nemuzu mit deti, coz me teda obcas mrzi, tak jsem rada. A ty si sla proc na tu operaci?

sweetkitten
25. čer 2019

@giginka z podobnýho důvodu jako ty, šíleně jsem krvácela, měla jsem špatné krevní testy, anémii... Nemohli mi na to dát léky/antikoncepci, nesmím hormony kvůli jiným zdravotním problémům. A nakonec histologie ukázala šílený ložiska endometriózy a celkem 4 nádory, kde jeden byl opravdu veliký.

giginka
autor
25. čer 2019

@sweetkitten tak snad uz ted budeme mit klid. Me teda momentalne trapi zase mocak, nejspis teda mocova trubice. Mam s tim problemy od doby, co jsem sla na cisare a blba sestricka mi zavedla spatne cevku a neodchazela mi moc, az jsem mela hrozny krece a bolesti v podbrisku, tak prisla jina sestricka, vymenila a byl klid, ale asi mi tam neco tim pohnojila. Mela jsem to tam spatne dane x hodin. Resila jsem to i na urologii, delali mi i cystoskopii a chvili byl skoro klid, ale zase je to zpet.

sweet81
25. čer 2019

Ahoj holky, taky přemýšlím nad odstraněním dělohy. Za 14 dní jdu na císaře, tak až bude malému třeba rok a půl, šla bych do toho. Já mám adenomyozu a při menstruaci mám šílené bolesti, první tři dny jsou masakr a bez tramalu bych to nedala, nehledě na to, že si nevezmu jen jeden za den😏 už to ani nepomáhá.
Budu docházet k Dr Márovi do Apolináře, tak uvidím co on na to po porodu. Každopádně jsme si už psali a chápe mě, že to chci podstoupit. Uplně se bojím první ms po porodu....

sweetkitten
26. čer 2019

@sweet81 čauky a to nelze udělat rovnou při císaři?

sweet81
26. čer 2019

@sweetkitten ptala jsem se na to docenta Máry, jestli to nejde udělat rovnou při cs, ale on to nedoporučuje, protože už tak je při cs velká stráta krve a můžou být problémy. Zároveň říkal, že se může stát, že děloha nepůjde dobře sešít, kvůli té adenomyoze a pak by museli tu dělohu odstranit při tom cs.

giginka
autor
26. čer 2019

@sweet81 ahoj, me to hrozilo prave pri sekci, jak mi praskla ta placenta, hrozne jsem krvacela, strikalo to uplne vsude, hruza, takze primarka rekla, ze okamzite akutni sekce a jeste prohodila, ze doufa, ze mi nebude muset vzit delohu... Nakonec mi zustala, ale kdybych vedela jaky budu mit problemy, tak bych radeji kdyby mi ji tenkrat vzali. Takze asi to jde primo pri sekci, ale nejspis jen z nejakeho zavazneho duvodu, jen tak ji asi nevezmou, to bys musela mit pri tom cisari fakt nejaky problemy, ze by to bylo jediny reseni. Kdyz si to ted vezmu zpetne, tak to byl fakt hnusny rok, plny krve 😁 zavidim tem ktere maji porod bez problemu a vse potom taky.

rosalline
16. dub 2020

Ahoj holky, čeká mě to příští týden. Jak jste na tom nyní, po roce?

giginka
autor
16. dub 2020

@rosalline ahoj, ja bez problemu, citim se skvele. A zivot bez krvaceni je take super 😁 rozhodnuti nelituji.

rosalline
17. dub 2020

@giginka děkuji za odpověď. Dost mám nervy. V pondělí mi budou dávat ještě transfuzi , protože jsem vykrvácená ( hemoglobin 75), ve středu zákrok přes břicho. Malému je rok a půl, bojím se té rekonvalescence versus kluk. Jak jsi na tom hormonálně, podařilo se ti udržet váhu?

giginka
autor
17. dub 2020

@rosalline taky jsem byla chudokrevna a i teda ted mam porad malo trombocytu, ale s tim ja mam problem skoro cely zivot. Ja sla na operaci kdyz mu byl rok a pritel si musel vzit marodni a byl se mnou cca mesic a kousek doma a tahal ho on, ja se snazila nedelat nic. A vlastne celou tu dobu jsem porad lehce krvacela. Az snad po 7 tydnechto preslo. Jakmile musel do prace tak uz jsem fungovala normalne, musela jsem, ale tezsim vecem jsem se vyhybala jeste dyl. Jako kdyby mu ze zacatku nepomohl, tak by to asi bylo blby 😕

giginka
autor
17. dub 2020

@rosalline jeste k te vaze, pribrala jsem, asi kvuli tomu jak jsem nemohla nic moc delat a jedla sladky, takze je to spis moje chyba.

rosalline
24. dub 2020

@giginka ahoj, děkuji za odpověď. Ve středu to proběhlo , takže dnes 2.den po operaci a bolí to tedy strašně.... kdy jste šly na velkou?

giginka
autor
24. dub 2020

@rosalline tak drzim pesti at je brzo dobre. Ja teda muzu rict, ze mi absolutne mic nebylo, bylo mi dobre a po zadne operaci jsem se necitila tak dobre, vzdycky jsem mela hrozne stavy a bolesti. Akorat teda nez zacaly pracovat streva, tak vzdycky ta bolest 😁 nevim kolikaty den jsem sla, ale tusim, ze druhy az treti. A doma to jeste taky obcas bolelo, alecto jectim jak se ty streva rovnaji. Ja mela jediny problem s tim krvacenim dlouhou dobu, ale taky to nakonec prestalo. Drz se. Bude to dobry 👍

sweetkitten
26. čer 2020

@rosalline ahoj, jak ti je?

rottentocore
25. zář 2020

Můžu se holky zeptat, jestli vás po odstranění dělohy v době menstruace bolely vajecniky?

rosalline
25. zář 2020

@rottentocore ahoj, jenom asi dva měsíce po operaci..

sweetkitten
11. říj 2020

@rottentocore Ahoj, chvíli jo

nada1212
14. říj 2020

Ahoj holky , přispěji se zkušeností hysterektomii. Na zákrok jsem šla 23.7. brali mi dělohu a vejcovody kvůli silnému krvácení. V dubnu mi dělali kyretáž , ale výsledek nulový , krvácení nepřestalo. Jediné východisko bud opět hormony , což už jsem nechtěla po 2,5 letém trápení ani vidět. Horm.tělísko ani hor.tabletky nezabíraly , pořád jsem silně menstruovala. Takže čekačka na operační zákrok , testy na covid . Po operaci bolest , nemůžete se ani hýbat , měla jsem zvýšenou teplotu a nafouklé břicho 6 týdnů . Pouštěli mě za 3 dny po operaci . Špinit jsem přestala snad 5 den a po 14 dnech začalo špinění znova , které trvalo až do 6 nedělky , byla jsem už zoufalá. Brala jsem poševní čípky cicatridinu . Opravdu jsem se šetřila, nic nezvedala, klidový režim. Do práce jsem šla po 8 týdnech po operaci , ale nemám ještě nic těžkého zvedat do 3 měsíců po operaci. Začala jsem pomalu ted i se sportem a sex po 7 týdnech od operace , měla jsem strach , ale zbytečně . Rozdíl můj přítel nepoznal , sex je lepší a chut mám snad pořád 🙂)) orgasmy jak na běžícím pásu. Hezký den přeji a nebojte se zákroku , bolest přejde a pak jste nový člověk .Aspoň já to tak vnímám 🙂