Hyperprolaktinémie, máte zkušenost?

vggzg
9. bře 2016

Ahoj máte někdo zkušenosti s hyperprolaktinémií? Snažíme se o miminko ale bohužel jsem měla anovulační cykly,z rozboru krve mi zjistili až 3krát zvýšený prolaktin a zvýšenou štítnou žlázu,doktor mi nasadil medocriptin poté jsem se objednala na endokrinologii. Podle ovu testů jsem tenhle cyklus ovu měla ale na endokrinologii po sonu šz mi bylo řečeno že mám hyperprolaktinémii a šz je v pořádku. Takže vysadili prášky za 2 měsíce na magnetickou rezonanci a za 3 měsíce pro výsledky.Je to dlouhé čekání hlavně když mi nikdo nevysvětlil co to hyperprolatinémie je. Z internetu jsem si něco přečetla ale určitě by bylo lepší kdyby se semnou někdo podělil o zkušenosti. Nevím co si o tom všem mám myslet ☹ ☹ ☹

pavlak5
9. bře 2016

Taky jsem to ted resila .Nevim,ci ti rekli a nerekli..... .Ja mela hodnoty kol 4tis...... .Na magnet.jsem se objednala do Ikemu v Praze ,meli nejkratsi lhuty ,jinak bych taky cekala 2 mesice ,takhle to bylo 14dni a vysledky do tydne od vysetreni..... .Pokud bys mela nejake konkretni dotazy napis .

vggzg
autor
9. bře 2016

Neřekli mi k tomu vůbec nic,zítra jdu znovu na náběry takže zas budu čekat 😒 to ja přes 5tis. už sem s tym měla problémy v 18ti ale to se nějak neřešilo jelikož sem neplánovala těhu. Přečetla sem hromadu článku atd..ale nejsem z toho vůbec moudrá..To se vážně jedná o nádor nebo to určí až MR? Délka léčby je samozřejmě individuální na pacientovi,že? Já mám příbuznou v Ikemu akorát je to pro mě trochu z ruky jelikož sem kousek od Plzně. Jinak mě o tom zajímá úplně vše,jelikož mi k tomu vůbec nic neřekli a jsem z toho dost rozhozená 😢

vggzg
autor
9. bře 2016

A to mě ještě paní doktorka na endokrinologii řekla že přerušíme léčbu(která trvala 1měsíc) a uvidíme jak to vše bude bez léků...ničemu nerozumím,dyž sem se na něco zeptala tak mi nebyla řečenna odpověď....prostě uvidíme za 3 měsíce 😠 😠 😠

pavlak5
9. bře 2016

Jo na MR se budou snazit vyloucit nador,pokud bude prolaktinom vetsinou se leci leky ,vyjimecne se pristupuje k operaci a dela se to nosem ....no to jeste neres.Stava se taky,ze se nezjisti z ceho to mas a nekdy to byva z leku...jestli nejake uzivas dlouhodobe. Problem je ze hyperprolaktinemie zabranuje ovulaci ,tak na to daji leky a ty otehotnis a leky zas nemuzes jist,protoze se v tehotenstvi vetsinou nejedi 😒 . Nevim jestli se Ti nekdo zminil,kdyz ti na prolaktin brali krev....odebira se 3 hodiny po probuzeni a dobre je nemit pred odberem sex a nedrazdit bradavky...to vsechno prolaktin zvysuje...tak jen pro info.
Chapu ze jsi nastvana ...pro me byly ty 3 mesice taky des .....jako kdo by byl v klidu,kdyz mu nikdo nic nerekne a co si clovek vygoogli zavani nadorem v hlave ,ze.Ja mela tu vyhodu ,ze jsem ze strednich cech tak to do praha mam jen 70km...jinak by me kleplo...nechapu ty lekare,proc si mysli ,ze kdyz nic nereknou,clovek bude vic v pohode:(

vggzg
autor
9. bře 2016

Pravidelnou menstruaci mám,léky žádné neberu vůbec...tak těžko říct z čeho to mám. To o tý době obděru mi nikdo nic neřekl to jsem se dnes dočetla ale ne 3 ale 2hodiny...takže zítra brzy vstávačka a počkat 3 hodiny a jít na odběr😊tak snad dopadnou líp jak ty první....tak mi se nesnažíme nějak dlouho je to teprve 9měsíců ale i tak mi to štve na všechno čekat měsíce než se začne něco dít a ta bezmoc nevědět co se děje. To máš dobrý že to nemáš tak daleko jak já,ale kontakovala sem příbuznou co tam dělá tak mi trochu víc zjistí a snad poví víc než doktoři. A tobě moc děkuji trochu si mi uklidnila😊😉

liskovyorisek
28. bře 2016

Tak to je teda pristup...ja mam hyperprolaktinemii take. Potvrzeny na MR mikroprolaktinom (mini nador)...vyfasla jsem Dostinex a tot vse. Jinak se to v pripade maleho nadoru neresi, chodim na endo dvakrat za rok, nabery, a uprava kolik mam tablet brat. Zjistili mi to pred ctyrmi lety kdyz jsem nemohla podruhe otehotnet...tenkrat stacil jeden prasek a byla jsem tehu 🙂 pak se vysadilo, koliko tok a pul a vse znovu pac cyklus neprisel...na MR stale stejny nalez, ale stale mleko, bolesti prsou, rozhozeny cyklus. Tak uz trictvrte roku jim dostinex dvakrat tydne. Kontrola zas nekdy v kvetnu a uvidi se...rada bych jeste treti ditko, ale cyklus divny, ms dlouhe, cyklus kratky tak uvidime...do toho po mimodeloznim bez jednoho vejcovodu tak nic moc priznive podminky ☹ ale je treba ten prolaktin snizit, jinak k miminku neprijdes...drzim moc palce a na tu protekci kvuli MR bych se odvolala-necekej, je to o to vic stresu a to cekani a stres prolaktin zvysuje :-/ drz se 🙂

liskovyorisek
28. bře 2016

Jezis pisu na mobilu - melo tam byt KOJILO ROK a ne koliko tok 😀

vggzg
autor
28. bře 2016

Je to hrozný já dyž to četla co to je tak sem myslela že mi vypadnou oči z důlků😅Těď mi doktor naordinoval ten dostinex a ovu sem měla jen podle testů ale BT byla pořád nízká tak nevím... Tobě se podařilo po tom dostinexu hned otěhotnět? A po porodu stále s tým problémy jo😮

olusenka
29. bře 2016

taky jsem to měla, byl to můj první zjištěný problém. MS jsem měla ale podle plotu, někdy po 35 dnech, jindy po 50 i déle, takže dr nečekal a začal řešit hned. Brala jsem Medocriptine, pak šla na CT, aby se zjistilo, zda nemám v hlavě ten tzv. nádor (prolaktinom), to jsem neměla, pak jsem byla na očním vyšetření(periferní vidění), to bylo taky v pořádku, takže se příčina nezjistila. Brala jsem léky pak pořád, skoro do otěhotnění (ale pak se přišlo na další problémy, takže se tohle trochu upozadilo).
Každopádně pokud se léky vysadí, příčina se nezjistí a neodstraní, hladina se zase zvýší, chce to brát léky furt.

vggzg
autor
29. bře 2016

@olusenka tak já zatím nevím zda nádor mám či ne,menstruaci mám pravidelnou,léky dlouhodobě nezobu tak nevim z čeho by to mohlo být doufám že to budu mít aspoň jako ty bez nádoru...mě poslali na krev kvůli tomu že sem neměla ovu a podle krve to zjistili...

alubif
29. bře 2016

Taky jsem měla zvýšený prolaktin a anovulavi, dostala jsem lék Dostinex, jsou to dva prášky, Kdy ruhý se myslím vzal za 14 dní po prvním. Hned na dalších odběrech už byl v normě. A ja 2 měsíce na to otěhotněla. Měla jsem stresovou hyperprolaktinemii - v praci kolektiv na nic, práce nad hlavu, x služeb do měsíce, kdy jsem se minimálně vyspala....
Hyperprolaktinemie taky způsobená stresem, nevyrovnaností pohlavních hormonů. Prolaktin produkuje hypofýza ( podvěsek hormonů) a jeho produkce závisí na zpětné vazbě produkci jiných hormonů. Ano může být způsoben tumorem - prolaktinomem, ale to je vzácné, malé nádorky se léčí léky, velké operací, ale největší pravděpodobnost je stresová hyperprolaktinemie.
Zkus se trochu uklidnit, nemyslet na to že chceš strašně dítě, začni třeba s novým sportem - vyplavují se u něj endorfiny, které snižuji hladinu stresových hormonů.

vggzg
autor
29. bře 2016

@alubif Já si pamatuju že už v 18 sem s tym měla problém že sme to léčily tekl mi s prsou sekret ale jelikož sem mimčo nechtěla tak sem dostala prášky a dál se to neřešilo a v 18 žádný stres nebyl to byl skvělý studenský čas,ale to nechci zpochybňovat to co si napsala je možné že to tak je....nic nemám potvrzené od dr.na MR jdu až 3.5. takže musím čekat...to čekání je na tom to nejhorší😞

liskovyorisek
28. dub 2016

@vggzg držím palce! já bohužel dle CT ten mikroprolaktinom na hypofýze mám...dostinex zobu dvakrát týdně už třičtvrtě roku...teď tedy po druhém těhu...před tím druhým fakt stačilo sníst pár tablet a otěhotněla jsem..teď zobu pořád a pořád mám různé potíže s cyklem...špinění atd. tak jdu řešit zase s dr no...nejlepší dle mého endokrinologa by bylo opět otěhotnět a kojit co to dá...to tělo si s tím nejlépe poradí prý přirozenou laktací...tak já bych třetě ráda, ale zatím se k tomu nějak neschyluje i těmi všemi obtížemi...
dej vědět, jak jsi dopadla!

liskovyorisek
28. dub 2016

@alubif on stres to vše určitě zhoršuje, to je fakt...ale zase kdo s malým dítětem né li se dvěma není ve stresu že 😀 vím, že autorka zatím prcka nemá, ale ono je to většinou kombinací všeho...člověk tak moc chce, tělo si začne dělat vše možné, tím pádem se člověk ještě víc pozoruje a stresí a tak pořád dokola...jenže ono je děsně těžké z toho snažícího kola vypadnout...zažila jsem to dvakrát...čím víc člověk chce, tím míň to jde...

vggzg
autor
28. dub 2016

@liskovyorisek tak já se to dozvím už příští týden,3.5.jdu na MR a výsledky snad dostanu hned. Můj gynekolog mi předepsal dostinex půl ráno/večer a půl ràno/večer začínat mám vždy 1.den cyklu tak teď momentálně ovulace mám tak se snažíme ale nijak to nejde 😒 a ty jsi měla nějaké komplikace že ti to dr.zjistil/a?? A řekl ti někdo z čeho to máš? Hodně sem četla a u většiny lidí se ani nezjistí z čeho to je 😖

alubif
28. dub 2016

@liskovyorisek stresová hyperprolaktinemie je odborný název...

vggzg
autor
1. kvě 2016

Holky prosím vás jak dlouho ste čekali na výsledky z tý rezonance,nebo vám je dali hned?

olusenka
2. kvě 2016

@vggzg hned.

vggzg
autor
2. kvě 2016

@olusenka děkuji☺️

pavlak5
2. kvě 2016

@vggzg do 14dnu je poslali lekari,kty vystavil zadanku.

vggzg
autor
2. kvě 2016

@pavlak5 já už jsem objednaná k svojí endokrinoložce na 3.6. je to ve stejný nemocnici jako rezonance,tak snad mi aspoň něco řeknou kdyz mi nedají výsledky abych zas nemusela čekat další měsíc co a jak

pavlak5
2. kvě 2016

Kdyby ti nechteli rict (obcas tam nebyva hned doktor co vysledky umi cist),zeptej se kdy asi poslou a zavolej si endokrinolozce az bude mit vysledky ,da ti drivejsi termin a nebo ti to rekne po telefonu ...ja to tak udelala ☺

vggzg
autor
3. kvě 2016

@pavlak5 dobře,uvidíme jak to dnes všechno proběhne☺️

vggzg
autor
3. kvě 2016

Tak holky vyšetření mám za sebou sice nebylo to moc příjemné ale zvládlo se to😉 A výsledky budou za týden

pavlak5
3. kvě 2016

Super 🙂 hlavně ,že jsi to vydržela-z toho jsem měla hrůzu ...že nevydržím ležet tak dlouho .Jsi statečná .

vggzg
autor
3. kvě 2016

@pavlak5 já taky dokavaď to nepustili ta sem z toho měla strach ale pak to docela šlo akorát mi skoro odumřela ruka jak sem se ani nehnula,nález žádnej aspoň ne k tomu s čím sem tam šla,našli nález jinde takže zítra neurochirurgie😞

pavlak5
4. kvě 2016

@vggzg to je mi lito :( jediny ,cim se muzes uklidnovat,ze nebyt prolaktinu,kdovi,kdy by prisli na ten druhy nalez,ted je dobry ze se vlastne jeste neprojevil fyzicky .Uvidis ,co ti na neurochirurgii doporuci,kdyby jsi mela pochybnosti muzes konzultovat na jinem pracovisti ,terba jen preposlanim snimku(i s temito vecmi mam bohuzel zkusenost).

vggzg
autor
4. kvě 2016

@pavlak5 na neurochirurgii mi ještě poslali na tomografii a ct mozku takže výsledky budu mít v pátek,dělali mi vyšetření a podle toho jsem v pořádku tak sem zvědává co řeknou v pátek...to je na prd že ses s takovým jednáním setkala jsou i tací doktoři,ale zatím sem se s ničím takovým nesetklala a doufám že ani nesetkám😉

pavlak5
4. kvě 2016

@vggzg to zas nebylo tak negativni ,akorat se seslo vice nazoru na postup lecby ,tak jsem chtela jeste nejake nezaujate od lekatu s jinou zivotni filozofii.Neurochirurgo d byvaji muzi a zenx cinu a ja nechtela rezat za kazdou cenu.Nicmene jejich nazor byl spravny a zivot zachranujici uvaha,akorat ja presto vybrala jinou cestu ...dulezite jsou ty informace ,aby se clovek mohl rozhodnout ,co chce.

vggzg
autor
4. kvě 2016

@pavlak5 jo takhle takžé co doktor to jiná verze což není každopádně moc dobrý tak hlavně že to dopadlo ,,snad" dobře☺️ A já doufám že minzrovna tohle taky nečeká protože paní v čekárně říkala že pokaždý když tam jde tak je jiný doktor/ka..