Fisury. Prošly jste si tím?

19. čer 2023

Ahoj holky, zajimalo by me jestli je tu nekdo, kdo ma podobny problem.
Mam 2 roky po porodu, byl prirozeny, ale museli me hodne nariznout kvuli VOXu. A pak me i hodinu sili. Hojeni probehlo v pohode, ale zhruba tak po sestinedeli me zacalo pri chozeni na velkou tect krev-natrzeni konecniku-frisury. Jsem kontrolovana a lecena u proktologa, lecim to dilataci, na operaci to neni. Mam to porad na stridacku nebo obdobi, jednou dobry, bez bolesti, bez krve, jindy zas obracene. Nekdy je to podle toho co snim, myslim si, ze se mi to horsi tesne pred tim, nez prijde menzes.
Na urogynekologii mi rekli, ze je tam oslabeny sval a budu muset chodit na fyzio pro zesilneni paveniho dna.
Mate nekdo podobnou situaci, nebo jste si ji prosly take? Mam obavy, hlavne kvuli tomu, aby se mi to neprihorsilo, kdybych opet chtela mimco(urogynekologie mi rekla, ze dalsi mimco mit uz muzem, ale ja bych chtela se nejdriv fisur uplne zbavit).

cilkat
19. čer 2023

Termín "fisura" slyším (čtu) poprvé. Nicméně trhliny v konečníku občas mívám a to už od nějakých 10-12 let (ještě před první menstruací... ale mám pocit, že relativně těsně). nikdy mě nenapadlo to spojovat s porodem. U mě je to hodně spojené s tím, kolik za den vypiju tekutin. Pokud málo (což jsou u mě zhruba ty obecně doporučované 2 l), tak stolice prostě ztuhne a konečník mechanicky potrhá... SPojitost s menstruačním cyklem ja zajímavý nápad a za mě pravděpodobná - přes to ovlivnění hormony bych byla ochotná hledat spojitost i s těhotenstvím a porodem, ale sama ji vypaozorovanou nemám. DOčasné zhoršení v těhotentví bych čekala. ALe dočasné. ... vlastně mě nikdy nenapdlo, že by to mohlo trvale zmizet.

eloise02
19. čer 2023

Já jsem tento problém měla, když mi bylo okolo dvaceti. Asi dva roky trvalo tohle období, kdy to bylo chvíli horší, chvíli lepší. Nikam jsem s tím nechtěla jít, máma mě neustále děsila rakovinou... No a pak jsem jednou večer odněkud přijela, šla na wc a krev začala téct, jak když pustíš vodu z kohoutku. Takže okamžitě do nemocnice a na operaci. Ale od té doby a je to už skoro 25 let, mám pokoj.

monuleee
20. čer 2023

Mám, ale k dr se neodvazim jit. Je mi to trapné a nepříjemné že by mi koukal na řit😅🤢