Přeji hezký den. V listopadu 2022 jsem si stěžovala své gynekoložce na zvláštní bolesti pánve, podbřišku. Odmávla to s tím, že je to asi ze stresu. Za ten rok k další preventivní prohlídce jsem vypozorovala jasné příznaky endometriózy - tupé bolesti v oblasti stydké a sedací kosti po skončení MS, silná a extrémně bolestivá menstruace, kdy už jsem bolestí nemohla ani chodit (užila jsem si i období, kdy jsem si myslela, že to bude mykóza nebo zánět močového měchýře). Takže na další prevenci jsem šla s tím, že jsem paní doktorce sdělila, že mám endometriózu, tentokrát to naštěstí vzala vážně a začala to řešit (ultrazvuk čistý, onkologický marker zvýšený). Toť úvod k českému zdravotnictví...
Každopádně do nemocnice na speciální vyšetření jsem byla objednaná až za několik měsíců. Konečně minulý týden jsem vyšetření podstoupila, mám zjištěné ložisko 3 cm a plus několik dalších menších endometriomů. Jsem bezdětná, o dítě se snažíme celkem dlouho, ale já na to nijak zvlášť netlačím, buď dítě bude nebo ne, svět se nezhroutí. Pan doktor mě automaticky poslal do IVF centra, přestože jsem mu sdělila, že IVF podstupovat nebudu. Uchlácholil mě tím, že je to jen vyšetření a konzultace, že o nic nejde, ale že bude potřeba, abych co nejdříve otěhotněla. Do této doby jsem žila v domnění, že se problém řeší buď hormonální léčbou (což není vhodné pro ženy, které těhotenství ještě plánují), anebo operací. Překvapil mě postup pana doktora a psychicky na tom teď nejsem nejlíp. Z jeho postupu mám pocit, že do mě hodlá dítě narvat za jakoukoli cenu, jakýmkoli způsobem. Jinak byl pan doktor citlivý, empatický, snažil se o vtipy (to jsem fakt neoceňovala v tu chvíli), ale překvapil mě zvolený postup. Navíc nemám pocit, že těhotenství by problém mělo řešit. Vždyť při endometrióze je zvýšené riziko mimoděložního těhotenství a zvyšuje možnost komplikací při porodu i během samotného těhotenství.
Do IVF centra jsem tedy objednaná a je přede mnou měsíc a půl dalšího čekání na bůhví co.
Moje otázky zní: Setkala jste se některá s takovým přístupem lékaře? Jedná se o běžný postup? Vyřešilo to vaše obtíže? Povedlo se vám otěhotnět přirozeně? Bylo v těhotenství vše v pořádku?
Moc děkuji za jakýkoli náhled na věc.
Děkuji za zkušenosti. Mám nález mezi dělohou a konečníkem (ale neprorostlo to do konečníku), chodím do Fakultní nemocnice Plzeň přímo do poradny pro endometriózu. Jen mě zaskočil postup "léčby", uznávám, že jsem ze všeho pořád ještě vyplašená a nevím, co bude. Ale předpokládám, že endometrióza těhotenstvím nezmizí, nevyřeší se, jen bude na 9 měsíců pozastaven její rozvoj?
@knihomolka8 docela často už se po těhotenství neobjeví. Já otěhotněla po druhé operaci dost rychle, nyní jsem těhotná znovu a mezi těhotentvími se mi žádné nové ložisko neudělalo a dle doktora je to tak bězné.
Nejlepší budete mít se zeptat přímo jeho, proč pro vás není operační řešení vhodné. Nemáte ložisko spíše než mezi dělohou a rektem mezi pochvou a rektem? Je dost možné, že tam by byl operační výkon rizikový a proto se u vás k operaci zatím nepřistupuje. Ono je něco jiného odstranění cysty vaječníku i s částí jeho tkáně (je to párový orgán a část vaječníku vám pořád zbyde), než stejný zákrok v tomto místě, kde by hrozilo větší poškození dotčených orgánů.
@knihomolka8, ja jsem třeba byla dvakrát na odstranění chirurgicky a teď musím zaklepat, po těhotenství absolutní klid. MS je méně bolestivá, kratší. Těhotenství v pořádku, akorát jsem m ělaproblémy s tlakem, a projevila se mi preeklampsie.
Takže za mě, pokud se snažíte, to doktor řeší správně. Zvlášť když se snažíte déle jak rok.. protože to může být pak běh na dlouhou trať. Ale když nechceš, nutit tě nemůže..
Ja jsem čekala na malou 10 let, 3x neúspěšne IVF.
@esmeralda11 Moc gratuluji ke krásným zprávám 🙂
Ve zprávě mám napsáno: "pochva bez známek endometriozy", a mám pocit, že opravdu říkal mezi dělohou a konečníkem, ale samozřejmě jsem byla dost rozrušená, mohla jsem to poplést. Děkuji, optám se ho na to.
@tasimia 10 let, to je dlouhá doba, ale je super, že jste to nevzdala. Já bych na to prostě neměla ty nervy. Děkuji za odpověď 🙂
@knihomolka8 děkuji, ja jsem to právě vzdala a pak až přišla naprosto přirozeně naše malá ;). Jsem se na to vyprdla, ze dítě nechci a hotovo😂.
Tak držím palce ❤️🍀 at vse dopadne jak má.
@tasimia Takže nakonec to bylo přirozeně? No to je úžasný 😲 gratuluji ❤ a moc děkuji za podporu 🍀
Technicky vzato těhotenství a následné kojení je nejpřirozenější léčba endometriozy, jelikož když žena nemenstruuje, netvoří se ani endometrioza.
Nicméně z osobní zkušenosti - nalezené endometriotické ložisko se napřed odstranilo operačně a ihned poté mi bylo doporučeno otěhotnění. Řekla bych ale, že záleží na lokalizaci endom. ložiska. Já měla dvakrát ovariální cystu. Je možné, že pokud vy je máte např. na pobřišnici, že se operace u ženy, která se o dítě snaží, nevolí jako první volba a napřed se zkusí těhotenství. Ale to nevím, jen hádám. Hormonální léčba pro vás nepřipadá v úvahu, pokud chcete otěhotnět.
Osobně být vámi najdu si vaše nejbližší Centrum pro léčbu endometriozy a řeším to s někým, kdo se na to opravdu specializuje. Dobří jsou v Praze v Podolí např.