Cytologie pozitivní, HPV test negativní. Co myslíte?

8. srp 2024

Ahojte, vyšla mi pozitivní cytologie, takže mi gynekoložka udělala HPV test a ten vyšel negativní, pořádně mi nevysvětlila co to znamená... Když je ten HPV test negativní, tak je vše v pořádku, i když cytologie byla pozitivní? Nebo to úplně nesouvisí a ta cytologie znamená něco jiného?
Také mi doporučila, abych si zaváděla dezinfekční čípky a gel, ale neřekla jaký... Máte prosím nějaké doporučení?
Omlouvám se za anonym, je to pro mě citlivé, mám 15ti měsíčního chlapečka a mám z těch výsledků hrozné nervy.

lencaa11
8. srp 2024

Pokud byla cytologie z najakeho důvodu pozitivni měla lékařka říct co jí napsali z laboratoře nějaké doporučení a to samé měla dát doporučení které čípky atd ...pro svůj klid bych si nechala udělat LBC cytologii je lepší klasická stojí 💩 ...HPV negativní ještě neznamená ze je čípek ok

autor
8. srp 2024

@lencaa11 Děkuji za odpověď, mám další kontrolu v prosinci. A dá se to vyšetření LBC zaplatit i jako samoplátce? Protože moje doktorka mi to určitě neudělá.

lencaa11
8. srp 2024

Ano to je vyšetření které si každá žena platí cca 500-900kc třeba každý rok na prevenci a každý lékař by to měl udělat jen je možné že to musí váš lékař objednat možná má své stránky kde o tom píše že to nabízí ...

lvl16
8. srp 2024

A co přesně máš za výsledek? Já měla ASC-US, udělala mi test na hpv, ten vyšel negativní a akorát si mě pozvala za půl roku na kontrolu. Tam pak už byly výsledky ok 🙂.

levandule_k
8. srp 2024

Jsou různé druhy pozitivních nálezů na čípku. Viz tady https://www.zenske-zdravi.cz/cytologicke-vysetr... Kdyby to bylo blbé, dr. tě pošle na specializované pracoviště. HPV test zjišťuje, jestli je tam přítomna DNA virů, které stojí za rakovinou děložního čípku. Pokud to vyšlo negativní, tak je to určitě dobře. V podcastu mudrování o tom mluví onkogynekolog prof. Sláma https://podcasty.seznam.cz/podcast/mudr-ovani/j... název podcastu, Jak porazit tichého zabijáka žen? Uvádí tam, že HPV DNA test dokáže odhalit počínající rakovinu 3-5 let dopředu - řeší to cca v 15. minutě pořadu.

miryp
8. srp 2024

Já měla nález ASC-US, přeléčili mě atb a po nich jsem měla zavádět čípky Cicatridina, které mají pro vaginální prostředí hojivý efekt. Po třech měsících jsem šla na kontrolu a vše bylo ok.

autor
8. srp 2024

@lvl16 Přesný výsledek mi neřekla, jen že to bylo pozitivní a udělala mi ten HPV test.