Cysta na vaječníku. Máte zkušenosti?

xyz30
10. lis 2019

Ahoj, nemáte prosím někdo zkušenosti s tímto problémem?
Moje dr. mi na preventivni gynekologické prohlídce objevila cystu na vaječníku, která má (měla) prý 2 cm a zároveň mi řekla, že tam vidí i žluté tělísko, které je o trošku menší než ta cysta.
Sdělila mi, že mám přijít za 2 měsíce na kontrolní ultrazvuk a uvidíme, zda se vstřebá.
Nic víc mi k tomu nebylo sděleno.
Chtěla bych se zeptat, zda má někdo zkušenosti s podobným problémem.
Abych pravdu řekla, mám strach. Nemám s tím vůbec žádné zkušenosti.
Zítra jdu na ten kontrolní ultrazvuk a jsem fakt docela vynervovaná.
Děkuji za případné postřehy a uklidnění.

shakira007
10. lis 2019

@xyz30 zkušenost s tím nemám, ale já na tvým místě bych se doktorky na všechno možné zeptala a řekla bych ji at my o tom laskavě řekne víc že tomu nerozumím je to její povinnost! A ty se hlavně moc nestresuj doufám že ty to dopadne dobře

xyz30
autor
10. lis 2019

@shakira007 no, já jsem se jí ptala, ale nic mi neřekla 😟 je to moje nová dr. u které jsem byla poprvé, takže sní nemám ani žádné zkušenosti.
Jen prostě rekla, že tam je cysta a že za 2 měsíce kontrolní ultrazvuk, zda se vstrebala a tím to haslo 😣

prezdivka
10. lis 2019

Taky jsem měla cystu. Vstřebala se. Dr. taky hned neřešil, řekl, že to pohlídáme a uvidíme.

xyz30
autor
10. lis 2019

@prezdivka děkuji moc za reakci 😊 můžu se prosím zeptat po jaké době se ti vstřebala?

miovitost
10. lis 2019

Měla jsem jednu během těhotenství, na jedné z prohlídek dr. řekla, že je tam cysta a na další už tam nebyla, takže se vstřebala během měsíce.

prezdivka
10. lis 2019

@xyz30 za měsíc byla pryč ;)

terka80
10. lis 2019

@xyz30 delaji se mi casto,jsou ty cysty od praskleho vajicka bohuzel se s tim nic neudela jen kontroluji jestli se vstrebala nebo roste dal.

xyz30
autor
10. lis 2019

@terka80 aha, takže ty máš taky klasicky po ovulaci vytvořené žluté tělísko a ještě navíc nějakou cystu od prasklého folikulu?

martt
10. lis 2019

@xyz30 Já jsem před lety měla to samé jak ty. Zmizelo mi to samo. Ted to řeším znovu doktor mi našel na vaječníku dvě cysty. Také mam prijit za dva měsíce na kontrolu.

xyz30
autor
10. lis 2019

@martt no, já jdu zítra a fakt mám zadek stažený.
Ale zase si říkám, že kdyby si myslela, že to je něco vážného, tak to řeší hned.
No každopádně se bojím, no

aselluska
10. lis 2019

V nemocnici mi naměřily cystu 2*3 cm, prý to není tragedie, což mě teda příjde dost velká ale mě ji odstraňovaly v době plánované laparce, jinak na každé kontrole mi řeknou, že mám cystičku a na kontroly nechodím po měsících ale po půli roce

lila4
10. lis 2019

Měla jsem cystu na vaječníku tzv. Dermoid, ale byla mi objevena už při první kontrole na gynekologii, potom se čekalo jestli poroste bohužel rostla. Tak jsem byla na laparoskopii, kde odebrali cystu a kousek vaječníku. A za 3 dny jsem valila dom a pak samozřejmě lázně, proti srůstům. 🙂 Ale mám pocit, že dermoidní cysta bývá vrozená..

terka80
11. lis 2019

@xyz30 zlute telisko mam pokazde a nekdy se k tomu prida cysta,gyn mi k tomu rekla ze proste nekdy nemusi prasknout folikul pri ovulaci a udela se z neho cysta,ktera ale vetsinou do pristi mens.zmizi.

astyna88
11. lis 2019

Jsem v 17tt a ve 14tt jsem mela.cystu 38x23mm, pritom na zacatku teh 82x82mm. Gyndar mi rekl,ze pokud to neboli,neresi se to. Ze mel pacientku s cystou ve vel detske hlavicky. Mela ji nekolik let a zjistilo se to nahodou.

Bezne cysty se rady vstrebavaji, obv se s tim nic nedela,pokud te to neboli.

martaskaaa
11. lis 2019

Ja byla před týdnem taky na prevenci a Dr říkal, že mám cystu asi 12mm, ale nic víc neříkal. Jen že se to řeší, když je nějak víc větší přes 2cm, na kontrolní utz mě tedy nepozval. Ale opravdu se může sama vstřebat, b,l bych v klidu neboj

papousekpaja
11. lis 2019

Kdyz mi bylo 19, tak jsem mela cystu na pravem vajecniku, sla jsem tehdy na gyndu ze jsem mela dlouhe zpozdeni a doktir mi tehdy rekl ze az praskne tak to dostenu, ta cysta praskla, ovsem jinak nez prepokladal doktor, bolest jako by vas do bodbrisku nakopal kun. Krvaceni do brisni dutiny a akutni operace kdy jsem na sale stavila temer 4 hodiny. Ted jsem v 11tt mam opet cystu na peavem vajecniku, bud je to cysta zluteho teliska nebo ne. To se uvidi za par tydnu, je ted velka 5x4cm. Pokud se nezacne na zacatku druheho trimestru vstrebavat, tak pujdu na operaci, ted jsem jiz na rizikovce a mam kvuli ni klidovy rezim, aby nepraskla nebo jsem neprodelala torzi vajecniku.

luciebelohradska31
20. lis 2019

Ahoj já měla jednou cystu za 18 let až jsem se tomu divila byla 4 cm dlouhá a nadělala mi 2 měsíce pořádnou neplechu no naštěstí se sama střebala