Čaj proti bolesti při MS. Jen kontryhel?

novacek21
25. srp 2021

Ahoj, nemáte někdo zkušenosti s pitím bylinek při bolestivé MS, ale jiných než kontryhel? Zjistili mi začínající endometriózu, tak už kontryhel nemůžu... Někde na webu jsem našla doporučení na majoránku, ale ještě nezkusila. Kontryhel jsem pila jen při MS bolestech vždy ráno a večer a pomáhal, potřebovala jsem pak prášek jen minimálně.
Díky 🙋🏻‍♀️

lachipie
25. srp 2021

Pupalka dvouletá.

levandule_k
25. srp 2021

Na endometriozu je fajn čaj z řebříčku. Řebříček také patří mezi bylinky na ženské potíže.

Proti bolesti můžeš zkusit heřmánek.

Kontryhel podporuje nárůst deložní sliznice, většinou, co jsem četla, tak ho při endometrióze nedoporučují vůbec, nicméně jsem narazila i článek, který uváděl, že velmi opatrně se dá pít v období menstruace, protože zmírňuje křeče.

amazonkajanik
25. srp 2021

@novacek21 jak padlo, pupalka! Je úžasná. Doporučuje se jak při bolestivé ms, nepravidelné, zavodnění těla, při menopauze, akné,atd...
Než kupovat hotové kapsle za těžké peníze je lepší si koupit lis na oleje a sklidit si lusky a lisovat dle potřeby, aspoň olej nežlukne. Pupalka je plevel a roste skoro všude podél polních cest, někdo jí má i na zahrádce ...

novacek21
autor
26. srp 2021

@lachipie
@amazonkajanik
Díky a ta pupalka, jak by se měla brát? Začít pár dní předem nebo až v den ms a pak třeba dvakrát denně lžičku?

novacek21
autor
26. srp 2021

@levandule_k
Já kontryhel právě používala jen při MS, jindy ne a přišlo mi to, že je to lepší.
Jak funguje řebříček, jak se má pit?
Heřmánek je asi jen při bolestech a toho se asi předávkovat nedá, viď. ☺️

amazonkajanik
26. srp 2021

@novacek21 pupalku lze užívat 2x denně bez ohledu na cyklus

lachipie
26. srp 2021

@novacek21 pupalku beru dvakrát denně a neřeším den cyklu. Heřmánek si vařím při bolestech a kontryhel taky, ale já už jsem po po porodu. Ale heřmánek mi zabírá asi líp. Ale co jsem začala brát tu pupalku tak je to jednoznačně lepší.

levandule_k
27. srp 2021

@novacek21 Heřmánek má protizánětlivý účinek, na bolest je teda spíš na žaludek a křeče břicha. Tedy pít v průběhu i po skončení MS, aby se tělo zahojilo z toho, jak jsou výsevy sliznice mimo dělohu. Nicméně uvidíš, jak ti sedne, jestli bude mít účinek. Nikde jsem se nedočetla o specifickém pití heřmánku jako u kontryhelu. Heřmánek můžeš pít kdykoliv po celý cyklus. Ale občasná pauza je u bylinek dobrá, mají léčivé účinky a nic není dobré brát vkuse čtvrt roku.

Řebříček má také protizánětlivý účinek a svíravý, zastavuje krvácení např. plic, žaludku. Z tohoto důvodu bych ho nepila v období menstruace. (Já jsem si ho jednou koupila omylem, chtěla jsem řepík. Tak jsem si říkala přece ho nevyhodím. Ze začátku mi moc nechutnal, byl trochu hořký, ale vařila jsem si ho po dobu 14 dní vždy v práci a pak se to zlomilo a začal mi chutnat. Kolegyni jsem ho dala testnout a té chutnal hned 🙂 ) Já jsem při pití čaje cítila, že mi dělá dobře i přes zvláštní chuť

Tady píšou, tinkura z drmku se používá při léčbě endometriózy https://www.bylinkyprovsechny.cz/zpracovani/tin...

Pozor na kombinaci různých bylinek, s drmkem zkušenosti nemám, ale také se používá na různé ženské potíže, ale moc bych ho nekombinovala s jinými ženskými bylinami (kontryhel, řebříček), pokud bych si nenašla důvěryhodný zdroj, že to je vhodné.

Ještě ke kontryhelu, kontryhel brání nadměrnému krvácení, ale zároveň podporuje nedostatečné a zadrhávající se krvácení. Zdroj tady https://www.znamyterapeut.cz/clanky/endometrioza/

Nejsem bylinkářka, ani farmaceutka, něco málo mám načteno. Blbé je, že se můžeš setkat s protichůdnými názory na bylinky. Já se řídím se svým instinktem, pocitem, když mám chuť na nějaký bylinkový čaj uvařím si ho, když jsem něčeho přepitá dávám si pauzu.

Kromě bylinek můžeš zabrousit do oblasti psychosomatiky, (jak pocity, myšlenky ovlivňují naše zdraví, když nemáme něco zpracované, tělo nám to dá najevo nemocí - zjednodušeně řečeno). Mně se psychosomatika osvědčila na polycystické vaječníky a nechodící menstruaci.