Zdravím všechny maminky,
Potřebuji poradit. Po prvním porodu jsem měla problém, že se mi propadla klenba na levé noze - nejspíš následkem nošenî dcerky na levèm boky. Chodila jsem na rehabky, masàže a trochu se to zlepšilo. Měla jsem strach z druhého těhotenství, ale proběhlo dobře.
Po druhém porodu opět ale problémy začaly znovu a zhoršily se tak, že nemůžu v noci vůbec spát na levém boky. Bolí mě levé rameno, kevá kyčel, vystřeluje to to kolene. Klenba na noze se zhoršila, bolí mě i kotníky, achilovka a nárty. Jsou dny, kdy mě hrozně bolí chůze. Syn má 16 měsíců a stàle ho nosím, i když se snažím tomu vyhýbat, tak kolikrát je potřeba ho vzít do náruče. Jsem z toho nešťastná. Když si vzpomenu jak jsem se cítila před dětmi a teď, je mi do breku. Někdy si i vyčítám, ze jsem se tak nechala dobrovolně “zničit”. Ta bolest mě unavuje, v noci nespím, mám málo energie a tím pádem i méně sil na děti.
Chtěla jsem se optat, zda je tu někdo kdo ma stejné problémy, jak jste je řešily a co vám pomohlo?
K doktorce jít můžu, ale to bude zase kolotoč rehabek a pomoc na chvilku.
Děkuji za každou radu.
Petra
Ja jsem 2 roky po porodu prvního dítěte a můžu za sebe říct, že jsem kompletně zdevastovana 😮 bolesti od krční páteře, do levé ruky. Hrudní páteř s vystrelujicimi bolestmi pod prso, bederní páteř s vystrelovanim do trisla, levé nohy, těžkost v noze jak po tydenim maratónu... pořád dokola rhb...zítra jdu na neurologii, jsem objednana 2 měsíce 😮 jsem z toho vyverpana, protivná a nic mě nebaví... pri kazdem pohybu pociťují bolest... je týden kdy je to ok a další 2 kdy trpím....
Mám stejnou zkušenost po 2 porodu se to dost zhoršilo levá kyčel, z toho vystřelovala bolest do kolene a kotníku. Po 3 letech po porodu bolest úplně vymizela. Teď čekám 3 a začíná mě prozmenu práva kyčel, ale naštěstí pomáhá vana, masáž po 2 hodinách mám klid. Je pravda že po 2 porodu jsem začala dělat orientální tance a to mi dost pomohlo na všechno
Fyzioterapeut, ale opravdu odborník. Já měla velké problémy s kyčlí na konci 2. těhotenství, ale po porodu to odeznělo. A možná bych zkusila plavání a vířivku, voda hodně věcí dokáže uvolnit.
Narazila jsem nedávno na tohle a dost mě to zaujalo:
>>Hledáte jednoduchou a zaručenou radu na srovnání páteře, kloubů, vyrovnání napětí ve svalech a zapnutí hlubokých svalů? Klíčem k úspěchu je rovnováha.
Princip je jednoduchý. Vycetnrované klouby a vyladěné napětí ve svalech je základ pro bezbolestný pohyb a krásnou postavu. Protože vyladit klouby i svaly vědomě naší vůlí je náročné a pro mnohé (hlavně děti) nedostižné, je snazší to vzít za opačný konec.
Když se postavíte na vratkou plochu vytvoříte pro tělo tak náročné podmínky, že nepůjdou překonat bez dokonalého vyladění. Nemůžete si dovolit nechat některý sval zahálet nebo ho držet v křeči, klouby musí zapadnout přesně na místo. Stačí se postavit na tu nejnáročnější balanční plochu, jakou zvládnete a začínají se rovnat vbočené kotníky, příliš prohnutá bedra i předsunuté držení hlavy.<<
více: http://nanohou.cz/balance/
@drndapetka Jak radí ostatní za mě taky dobrý rehabilitační doktor a fyzioterapeut. Aby tě "srovnali" a pak cvičit. Já se třeba doma moc nedonutím, ale chodím aspoň 1x týdně na SM systém a za mě super 👍. Moc mi to pomahá! (A to mám dětí sedm a už nějaké ty roky ).
Vždycky mě bolivala záda, po prvním porodu se to rozjelo tak, že jsem byla sotva schopná obstarat sebe a dceru. Obvodní se mnou skončil slovy, když vy kojíte tak to já s vámi nic neudělám. Ortoped bez nálezu. Až fyzioterapeut mi během chvilky řekl, kde je zakopaný pes. Tak se připojuji k dalším a rozhodně doporučuji jeho návštěvu. U mě je problém s povoleným pánevním dnem a oslabenými břišními svaly. Teď v druhém těhotenství, po tom co jsem s jeho pomocí dala dokupy, začaly povolovat pánevní vazy a jsem u něj nanovo. Mám omezenou celou levou nohu a bederní část. Úplně s vámi cítím. Těhotenství a porod mohlo přidat nějaké potíže ke klenbě, klenba se naopak může vázat na neco...třeba právě nějakou asymetrii kvůli nošení. Určitě ho zkuste, jsou to machři, projdete se jim tam zpátky a vidí věci, které lékaře nikdy zajímat nebudou a problém budou řešit od důsledku, ne od příčiny. V každém případě přeji brzké zlepšení. Vím, co to je, když i spánek bolí.
Pomohl mi přechod na barefoot obuv, mmj. se mi výrazně zlepšila klenba. Od jara do podzimu mě nebolelo nic, nazula jsem teplé boty (klasiku) a během 14dni to bylo zpět (na bare zimní nebyly peníze). Už se těším na oteplení, až se zase vrátím k BF.
@drndapetka já teda normálně do diskusí nepíšu, ale trpěla jsem úplně stejně jako vy. Pomohla mi fyzioterapie, konkrétně dornova metoda. Měla jsem vyhozené asi 3 obratle od toho překroucené žebro, vyhazovací rameno a tak bolavý loket že ani ohnout nešel. Plus vyhazovací kyčle. Od nich pak berou ty kolena kotníky a vůbec táhnou a bolí celé nohy. Mooc veselý to bylo. Je to na nějakou dobu ale stojí to za to. Čím dříve se začne tím dříve budete fit. 😋
Na bolesti mě pomohla fyzioterapie a hlavně zjistili,že mám propadlou klenbu,tak jsem si nechala udělat vložky novou technologii 3D Jsou dobré.Dost se mi ulevilo.
S klenbami jsem problem mela. Od toho bolest SI skloubeni. Jedinym resenim je zacit cvicit, a to pravidelne a nafurt. Zacit s fyzioterapeutem (ne doktorem), ktery rozpozna pricinu potizi a navrhne optimalni cviceni a reseni problemu. Nekteri dochazi i domu. Vysledky nejsou ihned a ty musis chtit a byt ochotna to pro sebe udelat. Nehledat vymluvy, hledat zpusoby - mluvim obecne, nechci se te dotknout. Jen ze lidi casto rikaji, ze nemaji cas, misto, pri detech se to neda, bla bla bla. Vsechno jde. Vlastni zkusenost.