Hematologie-dítě (hodnoty). Co to znamená?

1. bře 2024

Ahojky ,mám takovou prosbičku,syn 5,5let -> odběr krve (myslim si že nám doktorka dělala i nějaký quick ( nebo tak něco) kvůli tomu že jsme v rodině měli infarkt před 50 rokem
Volala mi že má vyšši srážlivost-myslím že to je Appt--R 1,32 mohl by mi někdo vysvětlit co to znamená?Jestli jsou hodnoty špatně?Něco vážného?
Nejdřív jsme měli kontrolovat krev cca 6měsíců ale nakonec jsme objednaný na hematologii...
Mám šílený strach...nic moc mi google nepíše

cilkat
1. bře 2024

Nekoukala jsme na číselnou hodnotu, ale:
Hele "vyšší srážlivost krve" neznamená žádný akutní stav. Není to neco, co je třeba "hned teď vyřešit". Ale nese riziko například mrtvice v budoucnosti. Proto je dobré o ní vědět.
Zároveˇjsou způsoby, jak ji změnit - jenže na ně potřebujete vědět příčinu, takže tu hematologii podrobněji.

Takže shrnuto: je dobře, že o tom víte. Nevyšiluj. Fakt to není něco, co vyžaduje okamžitou hospitalizaci. Ale je dobrý to zkontrolovat podrobně.

Ps: vysokou srážlivost krve můžeš dosáhnout i třeba hloupo dehydratací - stačí se "dopít" a srovnat soli a může být ok...

autor
1. bře 2024

@cilkat takže to třebs nemusí být nic?
Já vidím už to nejhorší co může být :( hodnoty vim jen tyto

jezinkyy
1. bře 2024

Profloužené APTT-R neznamená, že by se krev srážela víc. Znamená to, že v tom testu to trvalo o něco dýl než je norma. Může to být způsobeno mnoha věcmi - od podmínek odběru a transportu vzorku až po nějakou poruchu v koagulačních faktorech. Většinou je norma 0,8-1,2, takže to není žádná strašná odchylka. Na hematologii odběr zopakují a došetří to..

cilkat
1. bře 2024

Přesně tak - nemusí z toho být vůbec nic.
Kdyby to bylo děvče, řekla bych ti "vzpomeň si na to, až budete řešit antikoncepci", ale u kluka počítám, že do sebe hormony cpát nebude.

kolunka
1. bře 2024

Přesně, jak píší výše...hematologie to dosetri a kromě toho , oni mají i speciální postupy na odběry krve podle potřeby....mám trombocytopenii ( málo krevních destiček) a praktik to se mnou neřešil, i když už jsem byla pod normou.Kdezto když jsem otěhotněla, tak měl gynekolog hnal na hematologii hned po prvním krevním odběru, kde to vyšlo méně. Pohlidaji si to

autor
2. bře 2024

Moc děkuji