ahoj holky , chci se zeptat mám zdravou a krásnou rok půl starou holčičku, cca před 3 měsíci teprve začala chodit.. Při chůzi sem si nedávno všimla že jednu nožku dává více do boku.. Žádné boty nemá od vietnamců, ale normálně z obchodu, a lékarny. K dr jsem objednána až 8.8. Máte prosím některá maminka zkušenost jak řešit, nebo co s tím? Dost mě to trápí.
@sinysov ahojky, bude to na rehabku asi. My jsme chodili od miminka a pak uz nam jen hlidala spravny vyvoj, protoze se syn zacal stavet v pul roce a kdyz si stoupal tak prave nozicku daval do boku, a ona rikala, ze pak takhle i deti chodej a ze se to pak resi. Ale nemyslim si, ze by to bylo neco, co se neda srovnat, neboj 🙂
A dělá to bosá? Kupte jí capáčky, žádné tvrdé boty. Noha se musí posilnit a to udělá jen v přirozených podmínkách, ne v nepoddajné botě.
@sinysov Take to mala mela, chodit zacala v 15m, v 18m jsem se na to zeptala ale nase pediatricka tohle nehroti, ja to taky hrotit nechtela a behat po doktorech fakt ne. Ve 20m uz davala obe nozky spravne. Doma beha bosky, ven mela kotnickove boty, jelikoz chodime po nerovnem terenu a tenisky s mekkou podrazkou na beznou asfaltku ve meste.
@sinysov jestli bosá chodí pěkně, tak bych to nehrotila. Chodí teprve 3 měsíce, časem by se to mělo srovnat samo. Když synek začal chodit, jednu nožku vtáčel dovnitř (a druhou trochu vytáčel), fyzio to nevadilo, koukala hlavně, jestli má v ose kotníky. Ještě není 100% symetrický, ale spravilo se to dost (a samo). Podívala bych se na ven po botkách, které jsou hlavně lehoučké, ohebné, mají dostatek prostoru pro prsty a sedí dobře na noze, aby se ten špatný stereotyp zbytečně nepodporoval.
Nemela by mit skoro zadne boty ... A kdyz tak kozene mekoucke capacky.... Pokud ji hned ze startu snerujete nohu do pevne boticky a urcite nosi obuv i doma ...neni se cemu divit a muze to byt tim...
@veronicka89 My jsme to meli naopak. V capackach a bosky jednou nozickou smatlala a davala ji do boku. Az s pevnou botou s tim prestala...
@veronicka89 holka nikdy boty na sněřování neměla, sandale ma suchý zip, tenisky taky, capačky po doma, má na boku sponu kterou se to provlikne a cvakne aby drželo ....
@sinysov tak to bude problem v tech konkretnich botech - spravne detske musi mit mekkou podrazku, ze ti v ruce pujdou srolovat (jak podelne tak pricne) a pak si obkresli na papir dcery nozicku a zjisti vlozenim vystrizeneho obrysu, jestli jsou dceri i spravne dost siroke - casto byvaji boty spatne uzke a detem mackaji prsty v jejich sirce (a i do sirky je potreba nejaky ten milimetr nadmerku)
@sinysov tady nejde o snurky ...tady jde o to ze dite ktere se uci chodit a 1. Roky. Chozeni ma chodit co nejvice boso ...doma nema mit zadne boty max protiskluzove ponozky ...zadnou klenbu apod ....zadne boty z lekarny nic ...
V 1 . trech letech je uplne nejvhodnejsi boso ... Dostatecne siroka mekka obuv zadne papucky apod....
Maximalne kozene capacky viz obrazek ....
Co nejvice chodit venku po ruznych povrsich ...pisek kameny kaminky hlina na hristi boso apod ...aby nozicka dokazala vnimat ruzne povrchy ...
Pokud nema moc tlustou a sirkonou nozku doporucuju nike sunray ...nejsou drahe a pro detske nozky opravdu super a pro maminky dobre udrzovatelne 😉
@g_m mozna ze byla naka vrozena vada ... Ale vetsinou se tyto bezne zacatnicke smatlani samo srovna jakmile neni nozka v pevne bote a po case se chozenim na boso a ve vhodne mekke obuvi upevni sama ...
Ptz podstata neni aby bota nohu drzela ...ale aby nozka byla zdrava a fungovala spravne pomoci svalu i bez podpery
Dcera to dělala taky a odeznelo to samo.
Tak zkušenosti mám a to velmi bohaté. Syn vytáčel dokonce nožky obě jako Chaplin. Navíc vbočený kotník. Absolvovali jsme kolečko fyzioterapeut - neurolog - pediatr. Nejvíc nám pomohla ale homeopatka, ač se po bude zdát neskutečné. ... vše začala naše nevrlá lékařka, začala dotírat, proč se syn v půl roce nezvedá na kolena, stále říkala, že je to lenoch líná (u prvního syna jsem to neznala, ten byl napřed), až jsem si našla fyzioterapeutku, ta syna rozhýbala, z toho jsem měla dobrý pocit. Po měsících cvičení, to už syn sám stál, mu chtěla pomoci rozchodit se, což už jsem vnitřně necítila tak dobře a tenhle pocit mi zůstal, Honzí kchodil děsně, jako robot, tahala ty vytočené nožky, A homeopatka dala lék "na znovuprožití", protože jsem přesvědčená, že to bylo tím, že na něj všichni vlastně tlačíme - lékařka, pak já a nakonec fyzioterapeutka. Věřte nebo ne, po dvou dnech se mu pravá noha narovnala, levá zůstává už jen mírně vbočená. Chodíme cvičit a tejpovat kotníky k jiné paní fyzioterapeutce a necháváme Honzíka být. Doknce začal běhat a zvedat přitom kolena! To jsem obrečela🙂 Po MMR se to zase rapidně zhoršilo, už je to měsíc a vrací se to pomalu do normálu. Ale vliv MMR na náš problém může být prý i čtvrt roku...
oprava - ortoped
@ester_davidova hm... zajimavy pristup... syn se v pulroce jeste neotocil na brisko, tocil se kolem sve osy, ale na brisko ne a ne. Poprve se otocil na brisko v 8m. O pomoci jsem nechtela slyset, byl ok, jen se mu proste nechtelo, pak po otoceni na brisko melo vse rychly spad, dokonce dohnal sve stejne stare kamarady, kteri v 9m uz stali a chodili kolem nabytku, v podstate ve srovnani nekolika deti, ktere byly ze zacatku rychleji, syn mozna nakonec stabilneji chodil nejdriv a pomyslna hranice deti v zacatku chozeni bylo okolo 13. m, nektere deti dokonce pozdeji a to byly puvodne hodne napred. Nozicku taky sice tocil, kdyz se ucil chodit, ale jakmile zacal byt na nozkach jistejsi, prestalo to. Kazde dite ma svuj caj, nema smysl nic uspechavat (vyjma tech deti, co opravdu lezi jak placka a vubec se nijak nehybou, to bych taky mela strach, ze neco neni ok), takze podle me, Tvuj pocit,.ze jste na nej moc tlacili, je podle me spravny. V kolika mesicich jste absolvovali mmr?
@sinysov co ti rekla ta doktorka?
@priefi MMR Honzík dostat teď o prázdninách, ve ca. 20 měsících. Také na to jsem měla namíchána homeopatika, protože všechna očkování špatně snáší... Měl jen lehounce zvýšenou teplotu a mírnou světlou vyrážku, za tři dny bylo po všem. A pak ty nožičky...Kdyby byla s doktorkou řeč (doufá, že od příštího týdne bude bývalá lékařka), nechala bych až ve dvou letech očkovat.
@ester_davidova tak hlavni je, ze je na tom.uz zase dobre. My jeste nemame mmr, ale syn ma alergii na bilek a navic ma mastocitozu, takze ocko je odlozeno na neurcito. Ale hrozne se toho ockovani bojim
Dela to hodne deti.Dulezite je i jak chodi naboso.Toci.do ven nebo dovnitr?Muzes zkusit masirovat kdyz prebalujes - masirujes do protismeru bocni stranu chodidla.Co ti rekla dr.?
@sinysov tak ji davejte jen capacky.my v nich chodime normalne venku,v pisku na sterku atd na doporuceni fyzio a jsem spokojena.akorat do deste se nehodi.jinak se mi to zda u vas jako spatne zvolena obuv.zkusila bych fyzio a barefoot boty.a neotalela bych.sice se noha furt vyviji ale vzdy je lepsi problemum predchazet nez je pak odstranovat mi prijde...at vam to dobre dopadne☺ jo a co se tyce pediatra tak myslim ze tomu nemusi rozumet tak jako fyzio,maji hrozne sirokej obor a spis asi umi poznat nemoc nez problemy s vtacenim nohy...
Zkusila bych fyzioterapii. Nám tam pomohli. Ale prvne zkuste dětskou a ať vam dá doporučení. Taky je možne ze vás poženou na Sono kyčlí.