Hezký den,
pokud je tu někdo, kdo tomu rozumí a poradil by mi, budu ráda:
Pokud se nestane zázrak, tak budu muset příští rok v červnu dát v práci výpověď z vážných důvodů (péče o dítě ve věku do 4 let) a jít na UP minimálně do doby než nastoupí do školky (dcerka bude mít 3 roky právě v tom červnu, nemáme hlídací babičky/dědečky/tetičky, musíme nějak zvládnout prázdniny, do nynější práce se vrátit nemůžu skrz výše uvedené a hlavně je to též 100km dojíždění, jinak jsem v práci byla spokojená a pracovala tam 10 let). A já se ptám, jaká bude výše podpory? Někde čtu, že to je kolem těch 5500,- první dva měsíce (pak je to další dva měsíce snížené a pátý měsíc zase), někde se uvádí , že to je novinka tohoto roku, kdy můžu mít nárok na 65% průměrného výdělku, pokud je to z vážných důvodů a že se náhradní doba (rodičák, péče o dítě do 4 let věku) před ukončením PP počítá nově jako "zaměstnání ". Může mi to prosím někdo vysvětlit? Děkuji moc
Jestli jsem dobře pochopila tak půjdeš na pracák po rodičáku. Jestli ano dostaneš 2 měsíce cca 5500 další 2 cca 4500 pak jeden měsíc cca 3500. Nepamatuji si přesné částky na koruny, ale přibližně takto to je. Řešila jsem nedávno také.
Můžeš 😉 Pokud pujdes rovnou z rodicaku, tak je to tech 5500,- Pokud bys jeste nastoupila na chvili do prace a sla z ni a zaregistrovala se na UP do 3 dnu od konce te prace, tak by se počítala z platu.
Mohla bych troufale poprosit o odpověď @j.a.n.i ?