Výše podpory po RD. Kolik je?

12. zář 2022

Hezký den,
pokud je tu někdo, kdo tomu rozumí a poradil by mi, budu ráda:

Pokud se nestane zázrak, tak budu muset příští rok v červnu dát v práci výpověď z vážných důvodů (péče o dítě ve věku do 4 let) a jít na UP minimálně do doby než nastoupí do školky (dcerka bude mít 3 roky právě v tom červnu, nemáme hlídací babičky/dědečky/tetičky, musíme nějak zvládnout prázdniny, do nynější práce se vrátit nemůžu skrz výše uvedené a hlavně je to též 100km dojíždění, jinak jsem v práci byla spokojená a pracovala tam 10 let). A já se ptám, jaká bude výše podpory? Někde čtu, že to je kolem těch 5500,- první dva měsíce (pak je to další dva měsíce snížené a pátý měsíc zase), někde se uvádí , že to je novinka tohoto roku, kdy můžu mít nárok na 65% průměrného výdělku, pokud je to z vážných důvodů a že se náhradní doba (rodičák, péče o dítě do 4 let věku) před ukončením PP počítá nově jako "zaměstnání ". Může mi to prosím někdo vysvětlit? Děkuji moc

autor
12. zář 2022

Mohla bych troufale poprosit o odpověď @j.a.n.i ?

guliii
12. zář 2022

Jestli jsem dobře pochopila tak půjdeš na pracák po rodičáku. Jestli ano dostaneš 2 měsíce cca 5500 další 2 cca 4500 pak jeden měsíc cca 3500. Nepamatuji si přesné částky na koruny, ale přibližně takto to je. Řešila jsem nedávno také.

j.a.n.i
12. zář 2022

Můžeš 😉 Pokud pujdes rovnou z rodicaku, tak je to tech 5500,- Pokud bys jeste nastoupila na chvili do prace a sla z ni a zaregistrovala se na UP do 3 dnu od konce te prace, tak by se počítala z platu.