Vdovský a sirotčí důchod. Jak to je?

28. zář 2024

Zdravim. Ptam se ciste z praktickych duvodu. Manzel nema uzavrenou zivotni pojistku a ani nema zajem (informace stara nekolik let, treba by zmenil nazor). Jak je to s vdovskym a sirotcim duchodem? Jak se vyse vypocitava? Musela bych jako vdova splnit nejake podminky?
Prece jenom, deti jsou jeste male, budu je zivit jeste dlouho, hypoteka na krku... kdyby se nedejboze neco stalo, tak at netrpime existencni krizi.
Ja sem kdysi mela zivotni pojistku (sporici), kterou jsem si pred casem musela vybrat a ted na me dolehla tiha zodpovednosti, ze s tim musim neprodlene neco udelat.
Takze ja si ji budu zakladat urcite. A ted dalsi otazka - muzu zalozit partnerovi zivotni pojistku aniz by s tim vylozene souhlasil? Delam to hlavne kvuli sobe a detem, platit to budu stejne ja.
Co byste mi, prosim, doporucily?

1pomnenka
28. zář 2024

Dost se to mění, ale byl 1 rok vdovského důchodu pro tebe a sirotčí dokud bude dítě studovat. Vím, že kamarádky dcera si na VŠ posunula závěrečnou zkoušku až na září, aby měla i přes prázdniny sirotčí, bylo jí 25.

merope
28. zář 2024

Vdovský důchod chodí, dokud jsou děti nezaopatřené, sirotčí důchod taktéž (ten chodí dětem). V závisloti na příjmu a počtu dětí to mohou být i zajímavé peníze (anebo také ne). Pojistka má výhodu, že peníze jdou přímo obmyšlené osobě. Jinak - pojistku založit, aniž by s tím vyloženě souhlasil legálně nemůžeš, kdo to bude sepisovat, měl by trvat na tom, aby to podepsal před ním přímo on osobně a zkontroloval si totožnost. Umím si ale představit, že třeba domluvíš schůzku, kam manžel "nebude moci přijít", tak to vyplníš bez něj a domluvíš schůzku "jen na podpis" a on tam "nedorazí" a ty to doneseš už podepsané a poradce to akceptuje. Ale kdyby to rozporoval, je to podvod. Takže lepší si prostě spočítat, kolik ta pojistka musí být (mimochodem - mnohem horší právě často bývá nikoli to, že osoba zemře - tam jsou ty sirotčí a vdovské důchody - ale že je invalidní nemocí, kdy plno lidí na to nemá nic, má třeba jen úrazovku - ale s rozpočtem rodiny to umí udělat dost šílené věci) a přesvědčit manžela, že to prostě podepíše, protože to je zajištění tebe a rodiny.

merope
28. zář 2024

@1pomnenka Vdovský by měl být minimálně do 15 let věku dětí, ten 1 rok je pro bezdětné.

1pomnenka
28. zář 2024

@merope Ano, nebo s dospělými dětmi.

autor
28. zář 2024

Hele a neexistuje neco jako rodinna pojistka? Ze manzele maji jednu pojstku dohromady a v pripade umrti jedno se to tomu druhemu automaticky vyplati, v pripade umrti obou se pojistka vyplati detem..?
Jinak ja myslela, ze uz se pojistky davno sjednavaji uz online - takze u zivotka musim osobne?

areh
28. zář 2024

Sjednává se osobně. Je tam individuální nastavení. Dokládala jsem i výpis ze zdravotní dokumentace a nějaké vyšetření (záleží na výši, mám pojištěnou hypo a něco bokem životko)

konidana
28. zář 2024

@merope nevis nahodou kde toto zjistit presne jak to je? Vdovsky duchod vzhledem k detem

martt
28. zář 2024

Máme u úrazovych pojistkách na děti sjednané i částku za moji nebo manželovu smrt. Jelikož obě dvě pojistky jsou "psané" na mne jako zákonného zástupce manžel to podepisovat nemusel. Ale už je to několik let zpět.

merope
29. zář 2024

@konidana Přesně ne, sorry.

jajulin
29. zář 2024

@konidana nevím, jak to myslíš, ale podmínky vdoveckého důchodu jdou zde: https://www.cssz.cz/vdovsky-vdovecky-duchod v odstavci "výplata dávky" se píše, že dávka pokračuje po 1. roce, když jsou nezaopatřené děti. Chápu to tak, že dokud aspoň 1 dítě denně studuje, má rodič nárok na vdovský důchod.

konidana
29. zář 2024

@jajulin diky. Dost se v tom textu ztracim, nebo spis se nejsem schopna prokousat k dane informaci.

No kazdopadne musim nekdy pozadat o invalidak, i kdyby mi ho zamitli, protoze muz by v zivote po mne nic nedolozil. Na urady nedoklada ani svoje, musim to za nej delat ja🤪

krtikkrtovaty
29. zář 2024

A není životní pojistka k hypotéce povinná? Teď to zrovna řešíme a hned nám kromě pojištění nemovitosti automaticky řekli i že má mít pojištění coby živitel rodiny.
My bychom to teda k tomu řešili i tak, ale jestli to teda není trošku "vyčůranost" poradce rovnou to k tomu nacpat.

konidana
29. zář 2024

@krtikkrtovaty zivotni pojistka asi uplne ne, ale pojisteni schopnosti splacet podle mne ano ( to zahrnuje i plneni v pripade smrti). Nebo aspon moje banka by mi bez tohoto pojisteni hypo nedala. Logicky.

martt
29. zář 2024

@krtikkrtovaty V tomhle případě záleží na bance jaké má podmínky, na částce kterou si člověk bere apod... Ale většinou chtějí buď rovnou životní pojištění nebo minimálně schopnost splacení.

lenka3p
29. zář 2024

Ja jsem bohuzel vdova. Se tremi detmi. Oni berou sirotci, ja vdovsky do doby, dokud budou deti nezaopatrene. Vdovsky duchod taky zanika s dalsim snatkem.
Muj vdovsky je o neco vetsi nez jejich sirotci. Celkove to dohromady dava zhruba manzeluv prijem.

blondynka400
29. zář 2024

@krtikkrtovaty KB to měla tak, že když bude hypotéka jenom na jednoho, životní pojištění je nutné, když je hypotéka na nás na oba, životní pojištění mít nemusíme a nemáme. Je to tedy pár let zpět, ale docela mi to dávalo smysl

konidana
30. zář 2024

@alpakovo neotevru to..

alpakovo
30. zář 2024

@konidana tak zkus prohledat seznam, článek se jmenuje Vdovský důchod pobírají stovky tisíc Češek. Jak funguje a kdy se vyplácí