ÚP - podpora. Vyznáte se někdo?

maja12maja
26. srp 2024

Ahoj, nevyzná se v tom prosím někdo? Paní z UP se s tím ještě nesetkala a netroufla se mi říct nějaký výsledek :( věci se mají takto:

Jsem vedena na ÚP, těhotná s termínem v prosinci. Do 30/6 jsem byla zaměstnaná na HPP, kde jsem byla asi 1,5 roku. Vše bylo odváděno, jak mělo být.
Do 15/7 jsem byla ještě zaměstnaná na DPČ, kde tento rok nebyl žádný výdělek. Minulý rok tam něco bylo.
A teď jsem se na ÚP dozvěděla, že mi podporu budou počítat z toho DPČ - už přišlo nějaké rozhodnutí, kde mi spočítali, že průměrný výdělek je 350 Kč ( to by sedělo, kdyz spočítám za 24 měsíců celou částku a vydelim 24), jenže paní z UP s tím nesouhlasí a posílá to dál na prošetření, protože prý není možné, abych měla jen 350 Kč a z toho podporu, takže stále čekám, už se to táhne téměř 2 měsíce a furt nic nevím. Prosím, neumí mi někdo na tohle odpovědět?

1) jakou bych tedy mohla dostat podporu? Hodinový výdělek byl u DPČ 143 kc, ukončení dohodou. Jak ale říkám, za poslední čtvrtletí je výdělek 0, bude se řešit nějaký pravděpodobný výdělek.

2) z čeho se tedy bude počítat PPM?

lennus
26. srp 2024

@maja12maja Zavolej si na MPSV nebo ČSSZ, tam poradí. A měla by si to zjistit paní na ÚP a dovzdělat se.

kosi_cek
26. srp 2024

Tam bude hodně záležet, kdy proběhlo nahlášení na ÚP, bohužel je to směrodatné, aby podpora byla vypočítávána z toho hlavního pracovního poměru, bylo by bývalo nutné se nahlásit na ÚP do 3. pracovních dnů od jeho skončení 😔

https://www.podnikatel.cz/clanky/na-urad-prace-...

Jinak dal nevím, s tou PPM by to mělo být v pohodě, tam bude platná ta ochranná lhůta.

j.a.n.i
26. srp 2024

@kosi_cek Podpora se vždy počítá z posledního zaměstnání (pokud je splněný odpracovaný rok), takže ne fakt není nutné nahlásit se do 3 dnů, ale je potřeba, aby to HPP bylo poslední ukončené, což bohužel v tomhle případě nebylo.

j.a.n.i
26. srp 2024

@lennus No, ČSSZ nemá s podporo nic společného, takže ji těžko poradí... Ano, k PPM ji teoreticky něco říct mohou, prakticky ji po telefonu taky nic neřeknou, protože ochrana osobních údajů.

maja12maja
autor
26. srp 2024

@j.a.n.i děkuji, no, teď mi to taky tak došlo. Brala jsem to, že pokud nejsou odvody, tak to nemusím řešit. Nicméně - nevíš, jak to je s tim očekávaným výdělkem?

j.a.n.i
26. srp 2024

@maja12maja Hele nevím, ona je na DPČ děsně zrádná, u klasického pracovního poměru se prostě vezme to, co je psané ve smlouvě, ale tím, jak DPČ nemá pevně daný počet hodin, tak je to fakt kouzlení.

maja12maja
autor
26. srp 2024

@j.a.n.i no, přesně tohle mi bohužel bylo řečeno i na ÚP. Myslíš, že je velká šance, že to v tom dalším řízení ještě přehodnoti nebo to skončí na těch 340kc?

maja12maja
autor
26. srp 2024

@j.a.n.i našla jsem na internetu ještě toto:
Podpora v nezaměstnanosti bez doložení výdělku

Může se stát, že uchazeč nemůže doložit svůj předchozí výdělek, nebo u něho vůbec nelze určit průměrný příjem. Typickým příkladem je, když zkusil začít podnikat, ale hned po pár měsících ještě ve stejném roce skončil na úřadu práce.

Když splní další podmínky (po započtení náhradní doby pojištění, třeba díky předchozí péči o dítě), spočítají mu v roce 2024 výši podpory v nezaměstnanosti takto:

° za první dva měsíce 6365 Kč měsíčně (jako 15 procent průměrné mzdy v ČR),

° za další dva měsíce 5092 Kč měsíčně (jako 12 procent průměrné mzdy v ČR),

° po zbytek podpůrčí doby 4667 Kč (jako 11 procent měsíční průměrné mzdy).

Při rekvalifikaci půjde po celou dobu o 5940 Kč měsíčně (14 procent měsíční průměrné mzdy v ČR za první až třetí čtvrtletí předchozího kalendářního roku).

Myslíš, že by se tohle mohlo týkat i mě?

j.a.n.i
26. srp 2024

@maja12maja Můžeš se na tom zkusit domluvit s paní na UP, pokud se ani jí ten výdělek nelíbil jako reálný, tak tohle by mohl být průchozí kompromis.

maja12maja
autor
26. srp 2024

@j.a.n.i a ještě prosím otázka na to PPM - to je asi v pohodě a mělo by se to počítat v mém případě jen z HPP?

j.a.n.i
26. srp 2024

@maja12maja Jo, tam by to mělo být v pohodě, protože tam se nehraje na poslední zaměstnání, ale na všechna, kde jsou splněné podmínky pro PPM, což v HPP máš v DPČ ne.

kosi_cek
26. srp 2024

@j.a.n.i takto jsem to pravě myslela 😉 Ale samozřejmě nejsem v tom vůbec erudovaná, ale jen tak co jsem si sama pozjišťovala..