Ukončení RP a nástup na ÚP. Kdo se v tom vyzná?

bt85
27. dub 2022

Ahoj holky, je tu někdo kdo pracuje na ÚP nebo se vyzná? Mladší syn bude mít 29.5. 4 roky, pobírání RP jsem měla do jeho 4 let, ale protože květnová suma by byla nižší než ty předtím, došel mi teď dopis, že mi dubnovou a květnou sumu slučují a dojde mi za duben, tzn. v květnu, dopis o ukončení pobírání RP zatím nemám. Jde mi o to, kdy se mám nahlásit na úřad práce, protože předchozí práce mi zanikla smlouvou na dobu určitou, a vzhledem k tomu, že syn půjde do školky až v září, tak potřebuju tu dobu ještě pokrýt s ním doma. Mám se tedy na pracák nahlásit ještě teď v dubnu, když mi slučují peníze za duben a květen, nebo až v květnu po jeho narozeninách, nebo v květnu po tom co mi dorazí ty peníze? A na pojišťovnu musím pak také, nebo to si s pracákem už nějak předávají sami? Před dětmi jsem na ÚP nikdy nebyla, tak se v tom vůbec nevyznám. A kromě občanského průkazu si musím sebou vzít co? Díky moc 🙂

klokanka31
27. dub 2022

@bt85 A nemáš možnost být prostě doma, že by ses nahlásila na zdravotní pojišťovnu jako osoba pečující o dítě do 7 let?

bt85
autor
27. dub 2022

@klokanka31 s tím jak se pořád vše zdražuje i těch pár korun podpory potřebujeme :-/

jjasmina
27. dub 2022

@bt85 ono spíš na UP bys byla vedena jako uchazeč o zaměstnaní a když ti něco nabídnou, tak to budeš muset vzít, což je dost risk mi přijde

xnikax1
27. dub 2022

@bt85 Přesně, budou vás posílat do práce a musíte ji vzít, jinak vás můžou vyřadit.

mimi1004
27. dub 2022

@bt85 Na ÚP máš povinnost chodit po pohovorech a pokud tě někde přijmou, musíš nastoupit. Evidence na ÚP neznamená dovolenou a podporu za nic. Pokud potřebuješ být doma přes léto, nahlaš se na tu pojišťovnu.

jjasmina
27. dub 2022

Jinak teda ja mam unorovku, takže jsem si prodloužila rodičák do jejich 3,5r, když ji budou 3 dostanu padaka z práce a pujdu se hlasit na pojištovnu. Jinak bych ještě zkusila obvolavat školky a třeba se někde uvolní místo dřív

stastnamatka07
27. dub 2022

@jjasmina Vás nechali si rodičák prodloužit ? Syn má v červenci 3 roky, rodičák sem měla nastavený na 3 roky, bez udání důvodu mi skončil v Lednu a nemohla sem jej prodloužit do května, kdy mám termín porodu...

jjasmina
27. dub 2022

@stastnamatka07 nechali, snížila jsem si částku a měla bych ho pobírat do září 2023, byla jsem na UP si to vyřídit už loni teda, tak nevim. avy ste měla už částku vyčerpanou nebo jak?

xnikax1
27. dub 2022

@stastnamatka07 ano jde to, ale musí se to řešit včas, než se vyplatí ta poslední částka, dá se to rozložit až do 4 let věku dítěte a nejmíň se fa pobírat 50Kč za měsíc.

stastnamatka07
27. dub 2022

@jjasmina Ne, ještě sem neměla vyčerpaný všechno, proto sem to chtěla prodloužit až do května sice by to vycházelo 2880 Kč na 5 měsíců ale to mi bylo celkem jedno a oni mě poslali do háje, že si mám zažádat třeba o příspěvek na dítě, že oni to už nebudou prodlužovat.

stastnamatka07
27. dub 2022

Pro vysvětlení - 2880 Kč měsíčně na 5 měsíců.

jjasmina
27. dub 2022

@stastnamatka07 to je zvláštní teda no

j.a.n.i
27. dub 2022

@stastnamatka07 No, tak si tu změnu výše prostě měla vyplnit a odevzdat na podatelně a museli by to vyřídit, holt kdo se nechá per huba vyhodit, má smůlu. Pokud si tam tedy nebyla až ve chvíli, kdy skončil...

bublina03
27. dub 2022

@bt85 na UP byses skutečně měla hlásit ve chvíli, kdy máš dítě zajištěné. Pak je tady možnost jak se psalo výše, přihlásit se na pojišťovnu a bude hrazeno alespoň zdravotní pojištění. Skutečně se může stát, že pro Tebe budou mít vhodné zaměstnání a když odmítnes toto zaměstnání, můžeš být sankce vyřazena. Pokud se půjdeš hlásit, tak nejspíš ve chvíli, kdy budeš mít potvrzení o ukončení RP,může se stát, že ti žádost vezmou, ale zatím tě nezaradi do evidence a vyzvou tě k doložení ukončení RP, sebou ještě vysvědčení o nejvyšším dosaženém vzdělání a pokud máš nějaké rekvalifikace, kurzy, tak i certifikáty sebou.

bt85
autor
27. dub 2022

@bublina03 Díky moc 🙂

veronikav31
27. dub 2022

Já mám čerstvou zkušenost se skončením RP a Up.neni až tak pravda,že se musí vzít vše co Up nabízí, na up se vypisují papíry jakou práci hledáte a zda máte dítě apd. Je něco jiného hledat práci prodavačky a práci v kanceláři. Co nabízeli bylo z 90% neslučitelné s dětmi, dlouhé dojíždění,za tu dobu co jsem byla na up jsem dostala jedinkrát doporučenou pozici na kterou jsem měla buď jít osobně nebo poslat mail, který jsem následně odeslala i na up jako potvrzení. Upřímně,ještě na Rp jsem začala chodit po pohovorech,půl roku, pak up, taktéž pohovory,nespočet emailů, sice by se na to nikdo neměl ptát,ale všude otázka-mate děti? Odpověď,ano dvě skolkove(chodí pravidelně, nemocní nejsou-coz je pravda). . děkujeme ozveme se. Na up jsem byla skoro rok. Takže já bych osobně nečekala.Jedine kde je jistota získat práci je prodavačka a pojišťovaci,bohužel tak to je

bt85
autor
28. dub 2022

@veronikav31 Děkuji, já právě sem tam taky už pošlu životopis, ale jak píšete, mám dvě děti, navíc u mě teda zrovna zdravím nehýří :-/ V červenci s nimi musím na měsíc do ozdravovny (jsou astmatici) takže myslím, že by mě stejně teď nikdo nezaměstnal, když musím s nimi na měsíc odjet v době, kdy by mě vlastně zaučovali. Ale myslím si, že na ÚP by měli brát toto v potaz. Spíš mi teď šlo o to, kdy tam tedy jít, abych neměla nějakou přetržku v pojištění.
A když jste byla na pracáku tak dlouho, tak podporu vám platí tuším 5 měsíců a pak tedy vůbec nic?

mimi1004
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
bt85
autor
28. dub 2022

@mimi1004 to mi stále neodpovídá na základní otázku kterou jsem měla, a to, kdy se mám na ten pracák hlásit, ale i tak děkuji

mimi1004
28. dub 2022

@bt85 Já jsem původně měla čerpat rodičák do června 2017, ale stejně jako tobě mi sloužili poslední 2 měsíce a rodičák mi končil už v květnu 2017 a červen jsem byla hlášena na pojišťovně jako osoba pečující, protože jsem do práce nastupovala od července. Takže pokud se nic nezměnilo, musíš tam už v květnu.

nat
28. dub 2022

@bt85 mate se hlasit do 3 dnu po data narozenin ditete,pokud je to nejak kryte vikendem,radeji drive.

j.a.n.i
28. dub 2022

@nat To je naprosta pitomost.

j.a.n.i
28. dub 2022

@bt85 Poslední rodicak mas za duben, tedy kvuli zdravotnimu se mas nahlasit v květnu.

nat
28. dub 2022

@j.a.n.i dekuji za nazor ,ale ja jen napsala co vim, od naseho uradu nikomu nazor nenutim,tak prosim slusne,pokud mate jine info staci slusne zakladatelce napsat ...

bt85
autor
28. dub 2022

@j.a.n.i takže ještě před synovýma narozeninama?

mimi1004
28. dub 2022

@bt85 S narozeninama to nesouvisí. Do 30.4. pobíráš rodičák, od 1.5. budeš nezaměstnaná a musíš buď na ÚP nebo se nahlásit na pojišťovnu jako osoba pečující.

veronikav31
28. dub 2022

@bt85 určitě to musí brát ÚP v potaz, jde o to,aby vám někdo platit zdravotní pojištění.ja měla výpověď v práci hned po skončení rp,dostala jsem odstupné, první podporu od pracáku jsem dostala za srpen v září na 5 měsíců,pak už nic,takže jsem 3 měsíce byla úplně bez peněz.neni nejlepší si zavolat na ÚP a poptat se kdy se máte nahlásit?zády co člověk to názor,abyste něco nezanedbala.oni poradí

bt85
autor
28. dub 2022

@veronikav31 tam se snažím dovolat už několik dní a marně ☹

j.a.n.i
28. dub 2022

@bt85 je to uplne jedno, abys mela pokryte zdravotní, tak staci ldykoliv v květnu. Pokud tam jdes kvuli ppdpore, tak logicky cim driv, tim lip.

j.a.n.i
28. dub 2022

@nat neboj, ja zakladatelce slusne napsala a na rozdil od tebe spravne info, protože na dotazy ohledně zakonem upravenych veci ma odpovidat jen ten, kdo to vi a neplacat sem ruzne nazory. A ano klidně priznam, ze me stve, když sem nekdo pise sve domnenky a vydava je za pravdu a akorat tim mate tazatele.