Ahoj holky, je tu někdo kdo pracuje na ÚP nebo se vyzná? Mladší syn bude mít 29.5. 4 roky, pobírání RP jsem měla do jeho 4 let, ale protože květnová suma by byla nižší než ty předtím, došel mi teď dopis, že mi dubnovou a květnou sumu slučují a dojde mi za duben, tzn. v květnu, dopis o ukončení pobírání RP zatím nemám. Jde mi o to, kdy se mám nahlásit na úřad práce, protože předchozí práce mi zanikla smlouvou na dobu určitou, a vzhledem k tomu, že syn půjde do školky až v září, tak potřebuju tu dobu ještě pokrýt s ním doma. Mám se tedy na pracák nahlásit ještě teď v dubnu, když mi slučují peníze za duben a květen, nebo až v květnu po jeho narozeninách, nebo v květnu po tom co mi dorazí ty peníze? A na pojišťovnu musím pak také, nebo to si s pracákem už nějak předávají sami? Před dětmi jsem na ÚP nikdy nebyla, tak se v tom vůbec nevyznám. A kromě občanského průkazu si musím sebou vzít co? Díky moc 🙂
@klokanka31 s tím jak se pořád vše zdražuje i těch pár korun podpory potřebujeme :-/
Jinak teda ja mam unorovku, takže jsem si prodloužila rodičák do jejich 3,5r, když ji budou 3 dostanu padaka z práce a pujdu se hlasit na pojištovnu. Jinak bych ještě zkusila obvolavat školky a třeba se někde uvolní místo dřív
@jjasmina Vás nechali si rodičák prodloužit ? Syn má v červenci 3 roky, rodičák sem měla nastavený na 3 roky, bez udání důvodu mi skončil v Lednu a nemohla sem jej prodloužit do května, kdy mám termín porodu...
@stastnamatka07 nechali, snížila jsem si částku a měla bych ho pobírat do září 2023, byla jsem na UP si to vyřídit už loni teda, tak nevim. avy ste měla už částku vyčerpanou nebo jak?
@stastnamatka07 ano jde to, ale musí se to řešit včas, než se vyplatí ta poslední částka, dá se to rozložit až do 4 let věku dítěte a nejmíň se fa pobírat 50Kč za měsíc.
@jjasmina Ne, ještě sem neměla vyčerpaný všechno, proto sem to chtěla prodloužit až do května sice by to vycházelo 2880 Kč na 5 měsíců ale to mi bylo celkem jedno a oni mě poslali do háje, že si mám zažádat třeba o příspěvek na dítě, že oni to už nebudou prodlužovat.
Pro vysvětlení - 2880 Kč měsíčně na 5 měsíců.
@stastnamatka07 to je zvláštní teda no
@stastnamatka07 No, tak si tu změnu výše prostě měla vyplnit a odevzdat na podatelně a museli by to vyřídit, holt kdo se nechá per huba vyhodit, má smůlu. Pokud si tam tedy nebyla až ve chvíli, kdy skončil...
@bt85 na UP byses skutečně měla hlásit ve chvíli, kdy máš dítě zajištěné. Pak je tady možnost jak se psalo výše, přihlásit se na pojišťovnu a bude hrazeno alespoň zdravotní pojištění. Skutečně se může stát, že pro Tebe budou mít vhodné zaměstnání a když odmítnes toto zaměstnání, můžeš být sankce vyřazena. Pokud se půjdeš hlásit, tak nejspíš ve chvíli, kdy budeš mít potvrzení o ukončení RP,může se stát, že ti žádost vezmou, ale zatím tě nezaradi do evidence a vyzvou tě k doložení ukončení RP, sebou ještě vysvědčení o nejvyšším dosaženém vzdělání a pokud máš nějaké rekvalifikace, kurzy, tak i certifikáty sebou.
Já mám čerstvou zkušenost se skončením RP a Up.neni až tak pravda,že se musí vzít vše co Up nabízí, na up se vypisují papíry jakou práci hledáte a zda máte dítě apd. Je něco jiného hledat práci prodavačky a práci v kanceláři. Co nabízeli bylo z 90% neslučitelné s dětmi, dlouhé dojíždění,za tu dobu co jsem byla na up jsem dostala jedinkrát doporučenou pozici na kterou jsem měla buď jít osobně nebo poslat mail, který jsem následně odeslala i na up jako potvrzení. Upřímně,ještě na Rp jsem začala chodit po pohovorech,půl roku, pak up, taktéž pohovory,nespočet emailů, sice by se na to nikdo neměl ptát,ale všude otázka-mate děti? Odpověď,ano dvě skolkove(chodí pravidelně, nemocní nejsou-coz je pravda). . děkujeme ozveme se. Na up jsem byla skoro rok. Takže já bych osobně nečekala.Jedine kde je jistota získat práci je prodavačka a pojišťovaci,bohužel tak to je
@veronikav31 Děkuji, já právě sem tam taky už pošlu životopis, ale jak píšete, mám dvě děti, navíc u mě teda zrovna zdravím nehýří :-/ V červenci s nimi musím na měsíc do ozdravovny (jsou astmatici) takže myslím, že by mě stejně teď nikdo nezaměstnal, když musím s nimi na měsíc odjet v době, kdy by mě vlastně zaučovali. Ale myslím si, že na ÚP by měli brát toto v potaz. Spíš mi teď šlo o to, kdy tam tedy jít, abych neměla nějakou přetržku v pojištění.
A když jste byla na pracáku tak dlouho, tak podporu vám platí tuším 5 měsíců a pak tedy vůbec nic?
@bt85 Já jsem původně měla čerpat rodičák do června 2017, ale stejně jako tobě mi sloužili poslední 2 měsíce a rodičák mi končil už v květnu 2017 a červen jsem byla hlášena na pojišťovně jako osoba pečující, protože jsem do práce nastupovala od července. Takže pokud se nic nezměnilo, musíš tam už v květnu.
@bt85 určitě to musí brát ÚP v potaz, jde o to,aby vám někdo platit zdravotní pojištění.ja měla výpověď v práci hned po skončení rp,dostala jsem odstupné, první podporu od pracáku jsem dostala za srpen v září na 5 měsíců,pak už nic,takže jsem 3 měsíce byla úplně bez peněz.neni nejlepší si zavolat na ÚP a poptat se kdy se máte nahlásit?zády co člověk to názor,abyste něco nezanedbala.oni poradí
@veronikav31 tam se snažím dovolat už několik dní a marně ☹
@nat neboj, ja zakladatelce slusne napsala a na rozdil od tebe spravne info, protože na dotazy ohledně zakonem upravenych veci ma odpovidat jen ten, kdo to vi a neplacat sem ruzne nazory. A ano klidně priznam, ze me stve, když sem nekdo pise sve domnenky a vydava je za pravdu a akorat tim mate tazatele.
@bt85 A nemáš možnost být prostě doma, že by ses nahlásila na zdravotní pojišťovnu jako osoba pečující o dítě do 7 let?