Ukončení rodičáku. Co dál?

9. říj 2023

Máte někdo zkušenost s vedením na UP, i když nemáte ještě dítě ve školce a nemáte hlídání? Vyplatí se tam jít (i kvůli podpoře) nebo je lepší jít jako osoba pečující o dítě do 7let?

j.a.n.i
9. říj 2023

Tak UP je primárně pro ty co hledají práci a jsou schopni do ni nastoupit. A minimálně jsou schopni si zajistit hlídání tak, aby byly schopni na ten pracák docházet.

nat
9. říj 2023

Pokud chcete jít na UP předpokládá se,že sháníte opravdu práci a pokud nemáte hlídání,tak se prostě nahlaste na pojišťovnu a počkejte až dítě nastoupí do školky a nebo najdete hlídání,riskovat to,že Vás třeba po 2 měsících vyhodí ,by jste určitě nechtěla...

miryp
9. říj 2023

Chceš nastoupit do práce? Jdi na ÚP. Nechceš nastoupit do práce, protože máš doma dítě? Jdi na ZP. Evidencí na ÚP se zavazuješ k tomu, že budeš plnit povinnosti uchazeče o zprostředkování zaměstnání, s dítětem na krku je budeš plnit těžko. Neplnění povinností vede k sankci v podobě vyloučení z ÚP na dobu 6 měsíců a jako bonus ti stát nebude po tuto dobu hradit ZP a budeš povinna si ho hradit sama, což je bezmála 2500 Kč měsíčně.

alianan
9. říj 2023

Zašla jsem na UP, popsala situaci, na rovinu jsem řekla, že potřebuji práci na poloviční úvazek a pracovní dobu přizpůsobit dětem, že uvažuji i péči o dítě do sedmi let. Nic po mě nechtěli, žádné pohovory a tak, akorát jsem se tam jednou za měsíc ukázala. Po pár měsících mi skončila podpora a já přešla na péči o dítě.
Domluv se s úřednicí, bývají rozumné.

werik153
10. říj 2023

Z vlastní zkušenosti záleží vždycky na tom kdo na tom místě sedí. Jaký k tomu má postoj i jako člověk k člověku...
Takže se dohodnout s paní na pracáku... přesně jako píše
@alianan

marketa1218
10. říj 2023

@alianan Já tedy úředníci bohužel rozumnou nemám, ale sama za sebe budu postupovat stejně. Na rovinu jsem jí ale řekla, že chceme ještě druhé dítě a zatím se nedaří. Až doberu podporu půjdu na pojišťovnu. Vím, že je to pro někoho nemorální, ale v životě se dějí horší věci...

tali85
11. říj 2023

@alianan a zeptám se, následně jste si platila sociální sama? Jsem v podobné situaci a zvažuji péči o dítě, akorát jsem dnes zjistila, že si musím tím pádem platit důchodové cca 2800,-. Překvapilo mě to, že ani paní na pojišťovně o tom nevěděla předem, že bych si měla to důchodové platit.

j.a.n.i
11. říj 2023

@tali85 Platit si ho nemusíš, není povinné. A jinak do 4 let věku dítěte je i pitomost ho platit.

alianan
11. říj 2023

@tali85 Sociální (důchodové) pojištění není povinné, akorát se ti ty roky, kdy ho neplatíš nebudou počítat do důchodu. Jestli plánuješ zůstat doma pár měsíců, tak bych se na to vykašlala.
Já si ho platila, byla jsme na péči mnoho let, sice nás čeká mizerný důchod, ale zas nevím jak lépe ty 2,5 tis (co jsme platila já) na důchod investovat jinak. Ale odmítla jsem platit více než je nutné minimum, do budoucna si asi zase platit budu. Máme už teda plán je se v důchodu zajistit jinak a uplně nespoléhat na stát, tak snad vyjde.

tali85
11. říj 2023

@j.a.n.i do 4 let, pokud pečujete o dítě, se to započítává do důchodu, od 4 pak ne, takže není důvod ho do té doby platit, já se bavím o péči o děti po RD ve věku od 4let.

tali85
11. říj 2023

@alianan ano, takto také plánuji. Povinné to sice není, ale asi nejsem ten typ, který by tu budoucnost neřešil. Jen si právě říkám, že 3 tis nejsou málo a než (pokud) ten důchod mít budu.. že je to takové nejisté. Ale rozhodně nechci zůstat bez placeného sociálního s tím, že je zbytečné to řešit teď..

j.a.n.i
11. říj 2023

@tali85 Právě proto píšu, ze blbost ho do 4 let platit. A nevim o jakem veku pises, když RD je maximálně do 3 let.

tali85
12. říj 2023

@j.a.n.i tak to mate mylne informace.

j.a.n.i
13. říj 2023

@tali85 Ja mylné informace nemam, to spis ty netusis rozdil mezi RD, což je rodičovská dovolená a RP, což je rodičovský prispevek.

miryp
13. říj 2023

@j.a.n.i já myslím, že @tali85 nehovoří o 4 letech v kontextu délky trvání RD (což máš pravdu, že ta je nejdéle na 3 roky), nýbrž v kontextu toho, že péče o dítě do 4 let věku dítěte se automaticky považuje za náhradní dobu důchodového pojištění. Poté už se péče o dítě do důchodového pojištění jako náhradní doba nezahrnuje a doporučuje se rodiči, který o dítko starší čtyř let celodenně pečuje, aby se dobrovolně účastnil na důchodovém pojištění, aby se mu mohla ta péče jednou započítat na důchod. Ale @tali85 určitě není pravdou, co ti tvrdila pracovnice. Hradit si důchodové pojištění jako samoplátce je tvé právo, abys nepřišla o roky, které se dají započítat do důchodu, nikoliv tvá povinnost. Jinak je tomu u ZP, tam jsi buď v módu OSVČ, zaměstnance, státního pojištěnce a když nesplňuješ ani jedno, jsi povinna hradit ZP jako samoplátce.

j.a.n.i
13. říj 2023

@miryp Ano, ja to vim, proto jsem taky psala, ze je blbost ho do 4 let platit. Reagovala jsem pouze na to, ze pokud nedko napise po RD, tak z toho nejde vyvozovat, ze je diteti vic jak 4 roky.