Těhotná a na nemocenské od 1. dne v měsíci. Těch prvních 14 dní jsem doma zadarmo?

denda79
6. říj 2019

Ahoj holky,

Po rodičovské dovolené jsem plynule přešla na nemocenskou, jelikož jsem po druhé těhotná. Nikdy jsem na nemocenské nebyla tak nevím, jak to vše má správně chodit. Jde mi o to, že po určitých peripetiích mezi mým zaměstnavatelem a sociálkou mi dorazila první nemocenská od sociálky. Jsem na nemocenské od 1. dne v měsíci. Takže sociálky mi poslala peníze od 15. dne do 31. dne v měsíci. Můj dotaz zní: A to těch prvních 14 dní v tom prvním měsící jsem doma zadarmo? Od zaměstnavatele mi nic nepřišlo. Máte s tím někdo zkušenost? Pokud ano, nevím zda to řešit se mzdovou účetní, personální nebo se šéfovou.

zuzita15
6. říj 2019

@denda79 nejsi doma zadarmo, prvnich 14 dni plati zamestnavatel (ted uz od 1.dne nemoci), obratila bych se na HR, aspon ja resim vsechno s HR.

denda79
autor
6. říj 2019

Ahoj, děkuji ti za odpověď. Nejdříve jsem se chtěla s někým poradit, abych pak nevypadala jako blázen, jako co po nich ještě chci.

jituli84
6. říj 2019

Pořešit se zaměstnavatelem, předpokladam, že neschopenku jste v práci odevzdala, tak zjistit kde je problem, mě třeba zaměstnavatel první měsíc nemocenskou prostě zapomněl proplatit a měla jsem to až v dalším měsíci.

denda79
autor
6. říj 2019

Lístky na peníze jsem vždy odevzdala včas na mzdovku, ale řešila jsem hlavně s nimi, že mi ani po dvou měsící nedorazilo vůbec nic, tak jsem to hlavně řešila mezi prací a sociálkou, kde je problém, a musela jsem si vše vytelefonovat sama, došlo tam k nějakému informačnímu šumu ohledně příloh (kdybych se sama nezajímala, tak nevím, tak jsem dodnes úplně bez ničeho). Takže jsem nějak zapomněla řešit, zda i od zaměstnavatele mám na něco nárok. První nemocenská už konečně přišla, alespoň něco málo.