ahojte, mám dotaz, podle posled. aktualit po znovuotevření školky nárok na ošetřovné dále není. ale je podána nějaká petice, nevíte kdy se bude projednávat popř. někdo více info o tomhle? přece děti, které jsou chronic. nemocné či žijí v domácnosti s rizik. osobami nemohou nastoupit do školky nyní. ale BUDOU MUSET zřejmě, když rodiče nedostanou ošetřovné..jak to budete řešit? nebo někdo neví více informací, zda vláda bude projednávat ještě tohle atd..???
@shaun40 přesně, spousta lidí bude muset dát děti do školky, nic jiného nezbyde, ale nevím , jak to udělají, když někde je omezený počet dětí. a navíc někde jsou děti opravdu nemocné chronicky, nebo bydlí se seniory,,no uvidíme, třeba se ještě něco změní..nám se školka otevírá k 25.5, do té doby se bude vědět, ale i tak je to naprd
@martisek11 hele o petici nevim, ale vim ze Petr Hladik(zastupitel Brna) psal otevreny dopis primo na ministerstvo. Jak to dopadlo to netusim, ja uz mam deti skolni. Znam ho jeste ze studii na VS tak ho mam na facu v pratelych, tak vim ,ze to na me pred par dny vyskocilo. Tak muzes zkusit dohledat jestli se to nejak hnulo.
Nevyplaceni ošetřovného se vztahuje bohužel jen na školky. Všude kde sem četla tak jen když rodiče nedají děti do školy tak o ošetřovné nepřijdou. Nechápu že to nedají i na školky
@monita0806 Je to nesmysl, že? Prvňáčka v případě povinné školní docházky dát nemusíš, když nechceš, ale čtyřleťáka do školky musíš, pokud nechceš být bez peněz, i když školka povinná není...je to na hlavu postavené. Tak to měli udělat tak - školy/školky se otevírají, dítě tam dát nemusíte, ale nárok na OČR zaniká...plošně. Anebo naopak ošetřovné všem po celou dobu. U nás třeba MŠ a ZŠ je jeden subjekt, obojí se otevře 25.5. ...a jako rodiče prvňáčků, kteří dítě do školy nepošlou, protože mají nemocného prarodiče doma třeba, dál budou pobírat ošetřovné, ale pokud by to byl "jen" předškolák, tak smůla a peníze mít nebudou???? Mně je to jedno, jsem na rodičáku, OČR nepobírám, ale je to diskriminační.
@monita0806 Protože uzavření školek nevyplynulo z vládního nařízení. Už takhle můžou bejt rodiče dětí z MŠ rádi, že jim stát tu OČR platil, když se provozovatel rozhodl školku uzavřít...
Já to takhle neřeším. Jen mi to příjde trochu medomyšlené. Já mám dítě na prvním stupni a sem ráda že o ošetřovné nepříjdu když ho nedám do školy. Pracuji v mš a tam mi bylo řečeno že se bude otvírat 25.5. Ale já ať zůstanu s dítětem na ošetřovačce že sem těhotná a v roušce bych to stejně neudýchala že to bude bezpečnější a stejně že v polovině června jdu na mateřskou.
@monita0806 Tak roušku v MŠ mít nemusíš ani jako učitelka (možná tak při kontaktu s rodiči, ale pak ve třídě nutná není prý), ale naprosto chápu, že zůstaneš doma, pokud máš za chvilku nastoupit stejně na MD, tak bych to na tvém místě udělala úplně stejně.
@monita0806 rousku ucitelky v kontaktu s detma nemaji, jen kdyz mluvi s rodici ;)
@fifina86 Mě totiž už volala kolegyně že musíme mít celou směnu roušku nebo respirator že ona bude mít několik roušek. Mi to spíš příjde že už semnou nepočítají když mám jít za měsíc na RD a moc mě tam nechtějí
@monita0806 u nas uz skolka funguje, takze vychazim z toho, jak to mame. S detma rousku/stit nemaji, pri komunikaci s rodici/jiny zamestnanec ano.
@monita0806 Jenom jsem překvapená že v těch papírech o rizikovosti příbuzných není zahrnuto těhotenství matky.Žádný politik nemá právo ohrožovat plod.A hlavně oni vůbec neví co ten vir spúsoby těhotnym ženám.
@shaun40. Proto omezují pohyb venku, jen do obchodu a rychle zpátky. Vím že to asi přeháním ale mám strach. A když chci být na čerstvým vzduchu tak si s dcerou sedneme na balkón a hrajeme hry.
@monita0806 Já si nemyslím že je to přehnane.Je to zodpovědny přístup.
Mám dotázek a vůbec tomu všemu nějak stále nerozumím.Jak je to s tím ošetřovným od 25.5 když se otevrou skoly i školky.Zůstává když nechám dítko doma nebo je to nějak už určené z jakého důvodu musí zůstat doma.
Jé díky , tak to jste mi zjednodušili rozhodnutí. Přemýšlela jsem, zda dát dítě do školky, protože je u ní téměř jisté, že do týdne chytne nějakou rýmů nebo kašlík. A pak už půjdu na klasický ošetřovák jen na devět dnů. Jinak je to na budku. Ve školce , žádná omezení a rovnou 25 dětí do třídy. Zatímco škola má velmi přísná nařízení. Polovina třídy má sourocence ve školce. Vím, že to je tím, že školka spadá pod město. No zatím je šance, že někteří rodiče dítě do školky nedají, tak snad jich tam nebude tolik.
@zutinka Já to pochopila že škola je dobrovolná a kdo nedá dítě do školy tak o ošetřovné nepříjde. I víc maminek to psalo
@zutinka záleží jestli se jedna o školu nebo o školku.
@veroniquecz Sem psala že co se týká školy tak ošetřovné zůstává
No s tim osetrovnym se to bude resit ve crvrtek.Jinak si myslim,ze po otevreni skolek zanikne a jak bylo psano stat skolky nazavrel,tudiz to takto je a mne to neprijde divne,hold deti se do skolek vrati,pani ucitelky s nimi maji byt hlavne venku...a co ce tyce zakladnich skol uvazuje se i o snizeni OCR na cerven znovu na 60 procent,protoze dite pujde do skoly poslat.Ale zase stat asi nema dlouhodobe platit vsechno vsem,clovek by mel byt rad za to co bylo a mel by se zacit vracet pomalu do zivota, v zari bude vse otevreno plosne a budeme tam posilat deti tak jak tak a kdyz by mela prijit druha vlna,co bylo na jare si nebudou moct dovolit...
@marcicek84 Ano s tímto souhlasím Plaga se v pořadu Máte Slovo na ČT vyjádřil že budou pravděpodobně upravovat na červen ošetřovne aby to rodiče nezneužívali poněvadž mají podezření že se bude spekulovat jelikož je nyní 80%.A už se to potvrzuje k memu synovi do páté třídy se přihlásili tři děti.Ale zase je pravda že znám i lidi co O ČR neberou a deti do školy nepošlou.
@shaun40 ano, pokud nepošlou a neberou a mají možnost si to udělat dle svého, tak to myslím je věcí rodiče a myslím, že pak ani nikdo nemůže v této situaci nic namítat. Ale na druhou stranu zase pokud rodič dítě bude muset poslat, tak pošle, ono co si budeme povídat, u manžela v páci třeba lidí, kteří chtějí být na OČR v době, kdy tu práci mají a že měli odstávku, hold postupně propouštějí. Ona už je polovina května, skoro 2 měsíce jsou lidé s dětmi doma, ono to vážně asi nepůjde natahovat donekonečna. Já si myslím, že děti by se do školy a školky poslat měly, hlavně se bavím o skupinách dětí bez rizik, bohužel vidím, že rodiče spíše vyčkávají jak to dopadne s OČR na červen.
@marcicek84 Ano vyčkávají potvrdila mi to paní učitelka mého syna .U nás jdou pracovat i učitelky nad 65let kašlou na nějake tabulky .Paní učitelka mi řekla že kdyby to mela dodržovat tak by nemohla ani pro rohlíky. A oni dámy na důchodu jsou rádi že nejsou doma zavřeni.Někdo se potřebuje dostat mezi lidi. U nás není žádný problém bude se i vařit obědy budou vydávat po skupinkách z 20min.pauzou.Roušky není potřeba nosit v budově školy. Dítě si ji má nasadit až při odchodu domu.Doufám že už to bude jinak že už se nebudou na ulici nosit.Tak u nás je to ve škole super zorganizovane no jenom zatím nejsou děti rodiče nemají zájem. 😕
@shaun40 já jsem zvědavá co určí naše školka, ta zatím tajemně mlčí...
S ošetřovným to bude ještě zajímavé.Dnes jsem četla článek o tom,že to chtějí snížit na 60%,ale i jiné návrhy tam jsou.Tak u nás se dítko do školy těší.
@zutinka my zadne osetrovne nebereme,tak nam to je jedno ale 60 procent asi treba je,kdyz rodice nechteji pracovat,vsichni si radeji udelaji volno,pokud to jde,kdyby nebyli zneuzivaci,tak se to asi neresi...
Je škoda ohledně školy,že to nebude klasické vyučování.
Nevím teť jsem potkala v kráme známou ta volala na infolinku poněvadž ji školka otevírá v pondělí. Tam ji řekli že už nárok na ošetřovne dle zákona nemá .A to z důvodu že žádost z března zaniká dnem kdy otevře zřizovatel MŠ.A ve třídě má byt 25 děti jsem zvědava jak to tam budou hlídat učitelky. Po otevření školek nemá na základe čeho stát vyplácet peníze. A další problém je zaměstnavatel ten ji řekl že ji neplacene volno nedá bude ji psát absence. Tak chce či nechce musí tam díte dát.Politici to udělali chytře aby nemuseli vyplácet O ČR. Lituji učitelky.A ta petice bude platna asi tak jak byli ty dvě před ni(ale to je jenom muj názor).