Rodičovská a výpověď. Co mezitím?

5. led 2022

Ahoj,
chci se ujistit, že neudělám botu. 11.dubna budou malé 3 rok, a tak mi končí rodičovská ve smyslu držení místa. Já na původní místo ani nastoupit znovu nemohu z důvodu dlouhého dojíždění. V únoru dám výpověď. Rodičovskou mám naplánovanou až do konce srpna, protože pracuji ve školství. Ale co ten mezičas? Mám se hlásit na ÚP, nebo jak to je, abych měla placené zdravotní a sociální.
Díky za odpověď.

arkapo
Autor odpověď smazal
Zobraz
j.a.n.i
5. led 2022

@arkapo Někdo, kdo neumí základní pojmy, by neměl radit. Žádná rodičovská dovolená do 4 let neexistuje, rodičovská dovolená je maximálně do 3 let věku dítěte. A nevidím jediný důvod, proč by měl zaměstnavatel povolovat neplacené volno někomu, kdo mu oznámí, ať s ním nepočítá, tam je logické to ukončit rovnou, z jakého důvodu by si měl zaměstnavatel přidělávat práci s někým, kdo už u něj pracovat nechce.

delphine1
5. led 2022

Krom hlaseni se na ÚP (kde ale můžou po tobě chtít aby si absolvovala nějaké pohovory, co nevím nakolik se ti to hodí) se můžeš taky hlásit na pojišťovni jako osoba pečující o dítě do 4/7 let. Pak za tebe stát odvádí zdravotní (nikoli sociální)

Nicméně jestli mas u zaměstnavatele už teď domluvenou rodičovskou do konce srpna tak výpověď stačí aby taky odpovídala ke konci srpna. V tom dubnu ti už pouze nemusí dal držet tvoje stávající místo ale muže ti dat jakékoliv, ale jelikož te to stejně netrápí protože nastupovat znovu neplanujes, tak je to jedno.

j.a.n.i
5. led 2022

No, pokud dáš výpověď v únoru, tak si povinna 12.dubna nastoupit do práce... výpověď má 2 měsíční výpovědní lhůtu a začíná běžet 1. den následujícího měsíce, takže buď podat výpověď do konce ledna nebo se dohodnout a ukončit to dohodou. A jinak tím, že budeš stále brát rodičovský příspěvek, tak se na UP hlásit nemusíš, jen to pobírání rodičáku nahlásíš na zdravotní pojišťovnu.

j.a.n.i
5. led 2022

@delphine1 Což je zbytečné, pokud píše, že stále bude pobírat rodičovský příspěvek.

delphine1
5. led 2022

@j.a.n.i no to je problém ze píše jen o rodicaku… ja osobně třeba z toho nepoznám jestli mysli rodičovský příspěvek nebo dovolenou nebo jak.
Já jsem pochopila že má už v práci domluvené volno do konce srpna, ale jak už si psala, chtělo by to upřesnit pojmy. 🤷‍♀️

j.a.n.i
5. led 2022

@delphine1 Tak pise, ze ji rodicovska ve smyslu drzeni mista konci v tom dubnu, takže tou prvni rodicovskou skoro jiste mysli RD a tou druhou RP. Jasně 100% to neni, proto i když z toho vychazim, jsem to v odpovědi upřesnila.

malenka3
5. led 2022

Jak píše
@j.a.n.i , chtělo by to trochu srovnat ty pojmy 🙈

Pokud jsou dítěti 3 roky 11.4., pak ti rodičovská dovolená končí 11.4. Výpověď už nestihneš, to bys končila až 30.4., musíš si to vyřídit do konce ledna, pak skončíš v práci 31.3. Nebo to vyřešit až v únoru ukončením pracovního poměru dohodou k 11.4., k tomu ale potřebuješ, aby ti tuto dohodu schválili.

Až skončíš pracovní poměr, tak pokud nadále bereš rodičovský příspěvek (hlášený na úřadu práce), pak do této doby nemusíš dělat nic, zdravotní pojištění je pokryté státem, dokud budeš rodičovský příspěvek pobírat, i když zaměstnaná nebudeš.

Sociální pojištění řešit nemusíš, to se musí platit jen z výdělku.
Až skončíš v práci, ověř si pro jistotu na své zdravotní pojišťovně, že jsi nadále vedena jako pobiratel rodičovského příspěvku, případně bys to musela doložit, někdy se to stane, že po ukončení pracovního poměru tam pojišťovna ten status nemá.

arkapo
Autor odpověď smazal
Zobraz
j.a.n.i
5. led 2022

@arkapo To, ze jsi doma fakt neznamená, ze jsi na rodičovské dovolené, takže mozna vis, ze pobiras rodičovský příspěvek, ale to nema s rodicovskou dovolenou nic společného.