Rekvalifikace během RD. Co nabízí ÚP?

bereni
12. kvě 2023

Ahoj holky, nedavno na me vyskocil prispevek na FB ohledne rekvalifickanich kurzu MPSV se sloganem neco ve smyslu jakoze i behem materske lze delat kurz a zmenit zamestnani, s tim ze stat plati az 82% kurzu. Jenze co platilo tak rok zpet je to, ze kurzy zaplati Urad prace zadatelum o praci a tedy to neni mama na rodicaku💁‍♀️. Chci menit obor a chci delat rekvalifikacni kurz, akorat to mam v planu pristi rok az mi mimco trosku poporoste, ale pokud je moznost ze usetrim 20 tisic tak pak klidne do toho pujdu ted. Ma s tim nekdo ted aktualni zkusenost prosim ohledne toho co urad prace nabizi??? Samozrejme jsem tam volala, ale pani mame velmi neochotnou a porad opakuje jen ty formulky co maji na webu a na primou otazku nemam primou odpoved…

jolysek
14. kvě 2023

@bereni ono asi fakt nejlepší mrknout na web na nabídku kurzů ve tvém okolí, je toho tam docela dost. Je to i pro ženy na rodičovské, není problém. Žádost lze podat jen elektronicky, tedy je třeba mít DS, bankovní identitu či elektronický podpis. ÚP pak za tebe zaplatí 82 procent ceny kurzu, zbytek hradíš sama. Není to časově omezené, předpokládám, že kurzy budou probíhat i za rok, jen je to teď novinka. Na ÚP osobně nemusíš, vše se právě vyřídí elektronicky.

resare
14. kvě 2023

já si přečetla diskuzi k příspěvkům co takhle vyskakují. Psali tam například, že je to pro maminky, které jsou na rodičovské ale nemají pracovní smlouvu. A nějak musí být přihlášené na úřadu práce jako žadatelky o práci (toto jsem moc nepochopila, jak se to v reálu dělá).. no a pak tam psala třeba mamča, co jí to zamítli, jelikož ji rodičák končí až za rok a půl.. a to je pro ně prý ještě dlouhá doba.... nevím, co z těchto informací je pravdivých, píši jen to co jsem sama četla...

mia255
14. kvě 2023

Nevím jak je to s těmi kurzy co teď nabízí úhradu těch 82% nicméně mám zkušenost s rekvalifikaci na rodičovské přes UP, kdy úřad hradí celou částku. V podstatě se musíš na úřadě zaregistrovat jako zájemce o práci(snad to píšu dobře, je to situace kdy nedostávás podporu ale jsi tam jakoby zaregistrována že ti budou nabízet práci, nicméně vůči nim nemáš žádné povinnosti jako třeba žadatel o práci který musí chodit na schůzky. .) no a pak požádas o rekvalifikacni kurz který si buď najdeš sama nebo ti ho nabídne sám urad. Napíšeš esej proč ho chceš a čekáš na rozhodnutí 🙂 pak je jediná podmínka mít nějakou docházku a samozřejmě kurz úspěšně dokončit, pak ti ho celý proplatit urad

jolysek
14. kvě 2023

@resare registrace jako zájemce o zaměstnání (ne uchazeč - to jsou nezaměstnaní) , to je formalita, lze i pro pracující. Ta registrace se udělá automaticky po podání žádosti. Jestli třeba ta paní o to nežádala na přepážce jako klasickou zvolenou rekvalifikaci, podle mě ty přes eshop ke komisi vůbec nejdou a schvalují se rovnou, ale nerada bych kecala, třeba jsou některé pobočky přísnější

mia255
14. kvě 2023

Jo a mě v době kurzu končil rodičák cca za rok. Schválili mi jej i když dle nich bych se stávajícím vzděláním našla práci téměř hned ( a měli pravdu nicméně kurz se hodil🙂)