Příspěvky na bydlení/přídavky na dítě. Jak proti tomu zasáhnout?

13. dub 2023

Dobrý den,

v naší firmě se rozmohl takový nešvar, že účetní potvrzuje zaměstnancům nižší mzdu než skutečně mají, aby dosáhli příspěvku na bydlení nebo přídavky. Dá se proti tomu nějak zasáhnout nebo že by měl úřad možnost to nějak zjistit/ověřit? Mohla bych to samozřejmě nahlásit, ale byla bych spíš radši za pokud by si to mohl úřad ověřit sám a dojít na to. Kolegyni jsem na to upozornila, ale tvrdí mi, že to nemají jak zjistit. Děkuji za odpověď

j.a.n.i
13. dub 2023

A opravdu potvrzuje účetní menší mzdu nebo ty jen netušíš, jak se se přesně stanovuje?

irmamala
13. dub 2023

Ne, že bych žalovala, ale hlásit se to musí.

autor
13. dub 2023

@j.a.n.i Teď nevím, co přesně myslíte stanovuje? Zaměstnanec donese nějaký papír, kde se potvrdí 3 měsíce mzdy zpětně. A opravdu jim dává menší mzdu než skutečně mají na výplatní pásce, proto se ptám jestli si to může úřad nějak ověřit, že by ty systémy mohly být propojeny, co se týče odvodu na dani atd.. Děkuji

esterka610
13. dub 2023

A není to ponížené o slevu na dítě? Manžel to má taky, jinou sumu na výplatní pásce. Sleva na dítě se totiž nepočítá do SSP. A vůbec nechápu, co je ti do toho.

j.a.n.i
13. dub 2023

Ještě jednou se ptám ty víš, jak se správně počítá mzda, která se uvádí pro dávky?

kosi_cek
13. dub 2023

Pravděpodobně tu opravdu není nic špatně a k hlášení, protože pro tyto dávky se do rozhodných příjmů nezapočítává daňový bonus, který se ve výplatě dostává, když je nárok na slevu na dítě/děti, takže účetní tak reálně potvrzuje i o několik tisíc nižší příjem/měsíc. Čím je výplata nižší, tím ten rozdíl na potvrzení k těmto dávkám o proti výplatní pásce může být vyšší 😉

autor
13. dub 2023

@esterka610 Jak, co je mi do toho? tak asi mi nepříjde normlání, že účetní uvádí zaměstnancům nižší mzdu a opravdu ne nemají to ponížené o slevu na dítě

autor
13. dub 2023

@j.a.n.i Tak mám za to že se uvádí mzda co je na výplatní pásce ne to co si domluví mezi sebou 🙂

autor
13. dub 2023

@j.a.n.i aby jim to vždy vyšlo a dosáhli dávek

esterka610
13. dub 2023

Tak se zeptej účetní. Já nechápu proč to řešíš. Ale ono je jednoduchý to řešit anonymně na netu, co.

autor
13. dub 2023

@esterka610 na co se mám ptát účetní? Já s ní sedím v kanceláři takže vím jak to dělá, spíš mě zajímá ten systém jestli si to ověří nějak úřad kolik je skutečná mzda na vyplatní pásce a pak realita na papíru pro úřad je jiná.

martt
13. dub 2023

Chápu tě, že tě to štve, ale věř, že to nedělá jenom vaše účetní. Děla to spousta lidí. Takže i když nějak zasáhneš může se to otočit proti tobě.

autor
13. dub 2023

@martt já děti nemám, jsem studen a jsem pouze brigádně, ale dost mne to zaráží tenhle přístup, a že neexistuje systém, aby si to ověřil nějak samotný úřad, že to není již vše nějak propojeno

martt
13. dub 2023

Tak kontrola prijit může a věř , že účetní to má pod kontrolou , že by ji to stejně prokazatelně nedokázali.

kosi_cek
13. dub 2023

Podle toho, co píšeš, naopak nic nevíš, ale tak nahlaš to, protože tohle je velmi rozšířená záležitost po celé ČR, nedělá to jen kolegyně, to bude poprask.
A co teprve, když přijde na výplatní pásku taková vratka daně z ročního vyúčtování v daňových bonusech, to je teď aktuální, že? To pak ten rozdíl na potvrzení pro tyto dávky o proti výplatní pásce jde do desetiticíců/měsíc a co je nejlepší, člověk si to s účetní nemusí vůbec domlouvat, ani dát ji za to bonboniéru, hezky sama a dobrovolně potvrdí tak nízký příjem, protože taková účetní patří do tajného spiknutí proti státu a vysokopříjmovým, či tedy alespoň bezdětným 😀

amazonkajanik
13. dub 2023

Kdyby si to úřad dokázal sám zjistit, tak těm lidem odpadne 3 měsíční kolečko dokládání příjmu a někteří by za to byli sakra vděční...

fifinka2020
13. dub 2023

Já vás tedy chápu a upřímně mě zaráží ty komentáře tady... když tady nějaká maminka dá třeba dotaz na nemocenskou v těhotenství, hned se do ní všichni pustí, jak okrada vlastně každého z nás a je hned odsouzena. A tady jde o okrádání v podstatě přímo a najednou to nikomu nevadí. A ano, věřím, že to takto funguje...

ferda90
13. dub 2023

Já tě chápu a taky by se mi to nelíbilo. Mě se zase nelíbí(a buď mám známé nebo tohle dělají kamarádi od mých kamarádů) že někteří podvádí co se týká porodného, přídavku na dítě nebo přídavku na bydlení. Např. Známá má přítele s ním má dítě, bydlí ve společné domácnosti, ale tím, že má trvale bydliště jinde a ona má dráhy být a je jakože s dítětem na bytě sama, tak má nárok na příspěvky. Další známá má snoubence, který má trvalé bydliště na úřadu práce, ona je v bytě s 2 detma a taky dostává kde co. Přitom, obě rodiny si nežijí špatně. My co s přítelem oba poctivě pracujeme od ukončení školy, nemáme a ani jsme nikdy neměli na nic nárok. Tohle mě taky docela štve, jako ano, jsou lidi, kteří opravdu potřebuji, ale jiní zas podvádí a šmelí, aby dostali kde co

ferda90
13. dub 2023

@kosi_cek můžu se zeptat, jak to myslíš ohledně té slevy na dítě? Přítel má syna jako slevu na dítě, když jsme chtěli zadat třeba o dětské přídavky, tak měla účetní napsat o tu slevu na dítě min? Díky

vacel1
14. dub 2023

A mně by se zase nelíbilo, kdyby každý druhý ve firmě věděl,kolik mám na výplatu. Ani kdyby byla ta osoba s účetní v kanceláři. Mmch kontrola kvůli dávkám u nás z úřadu práce byla. Ale u nás je vše v pořádku.

j.a.n.i
14. dub 2023

@fifinka2020 No, me spis zde zarazi to, ze nejaky student, co chodi do firmy na brigadu, lustruje vyplatni pasky zamestnancu a pak i jejich potvrzeni o cistem prijmu. To mi prijde malinko pritazene za vlasy, takze to je pro me značně nedůvěryhodné. Plus tedy, co by mela ucetni z toho, potvrzovat nizsi prijem, jako ze pro krasne oci zamestnancu bude riskovat obvineni z podvodu.

michaela666
14. dub 2023

Štvalo by mě to taky. Jsi si opravdu jistá, že když ji někam udáš, kontrola by něco našla? I kdyby to opravdu dělala, tak určitě není hloupá, aby to po sobě nějak nezametla.
Máš to tam brigádně, opravdu víš co a jak se počítá?
Každopádně můžeš počítat, že až se provalí to udání, můžeš hledat novou brigádu. Práskače vyštípou buď zaměstnanci nebo se s tebou rozloučí vedení, protože čmucháš v něčem co evidentně není tvoje práce a soukromí zaměstnanců.

kosi_cek
14. dub 2023

@ferda90 , nejsem účetní, ale když je mzda nízká, že z ní už nejde uplatnit sleva nebo celá sleva na dítě (děti), tak ta sleva nebo její část jde z danového bonusu, tak jsem to myslela a ten daňový bonus se do příjmů pro tyto dávky nezapočítává, což opravdu spousta lidí neví a tak třeba milně o přídavek na dítě ani nezažádá, protože když do kalkulačky na netu zadá příjem z výplatní pásky, nevyjde mu to. Př. se může stát, že plat je sice dostatečně vysoký na to, aby třeba sleva za dítě (zvlášť pokud je jen jedno) mohla být odečtena celá, ale když se pak podává daňové přiznání a uplatňuje se v něm nárok i na jiné slevy, co se mohou uplatňivat 1*ročně (na manželku, školkovné,...), tak se může stát, že by tyto slevy už nešly z čeho dál odečítat, takže se ta vyplacená částka za slevu na dítě využije na ty požadované další slevy, co se neuplatňují měsíčně, ale nejde na ně uplatnit daňový bonus a ten se pak v té roční dani objeví jakoby za tu slevu na dítě, která už byla vyplacena, tedy alespoň do výše, či částečné výse (podle toho, zda tam z daní lze ještě něco odečíst a kolik nebo ne) těch požadovaných jiných slev (na manželku,....) 😉

ferda90
14. dub 2023

@kosi_cek aha děkuji za info 🙂

j.a.n.i
14. dub 2023

@kosi_cek Přesně tak, takže pro laika je mlha, co se tam kdy počítá a co ne, proto bych byla na nějaké razantní soudy o podvodu celkem opatrná.

janule0123
14. dub 2023

Me celkem zaráží, ze víš kdo má jaké mzdy … u nás to ví jen nadřízený, ředitel a mzdová… je to udělaný tak, aby výši mezd neviděli ani ti, co vidí na odchozí platby … vím tak akorát mzdy studentů na praxi, případně nástupní absolventa …jak píšou holky, jsou tam nějaký “veci” co se nemusí počítat, což je prave vesměs u lidi, kteří mají nárok na nějaký dávky, nase Mzdove jsou na školení v jednom kuse ..