Příspěvek na péči. Jak dál postupovat?

zlatik1
24. kvě 2024

Ahoj všem, prosím jak byste postupovali vy nebo jestli někdo ví , budu ráda za každou radu, názor

Mám 10 leteho syna ,máme potvrzeny PAS.. a já jsme zanechala prace a musela jsme být doma .. odhlásila jsme se z Up a Sociálka a Zdravotní mě bere jako osobu pečující do 10 let o osobu blízkou.
Syn má přiznány příspěvek 1 stupně .. nyní mu je ale již 10 let.
Co teď byste dělali.
Chci do práce až od 09/2024, o prázdninách musím být doma.
Ještě mám druhého syna 8 let.
Příspěvek nám asi ještě zůstane, čekáme na rozhodnutí.

Mám jít na Up? Nahlásit se na prázdniny jako osoba bez příjmu, nebo jako pečující o 2 děti do 15 let.
Děkuji

rnika
24. kvě 2024

@zlatik1 A práci máš jistou nebo budeš hledat? Protože tuším, že když jsi teď osoba pečující, tak bys na pracovním úřadě měla mít i nárok na nějakou podporu. A nebo to jistí osoba pečují o děti do 15 let, tam ti stát bude hradit zdravotní.

zlatik1
autor
24. kvě 2024

@rnika práci úplně jistou nemám

rnika
24. kvě 2024

@zlatik1 No tak v tom případě, pokud od podzimu nastoupit chceš, tak bych šla na pracák, protože ti třeba i nějaké pěkné místo nabídnou. A myslím, že bys měla nějakou tu podporu nejspíš i dostat ( nechci to říkat stoprocentně, ale mám pocit, že to tak je).

marketa11112
24. kvě 2024

Já ti asi moc nepomohu. Máme také PnP na syna, má toho opravdu požehnaně, ale celou dobu s ním pracuji. Jen jsem třikrát měnila obor, dodělala si kurzy, školu...Než nám byl přiznám PnP, byla jsem v práci na plný úvazek, hodně pomáhala babička. Teď už to možné není, se synem je to stále náročnější, babička je na tom zdravotně hůř....každopádně místo plného úvazku mám už jen poloviční. Pracuji v době, kdy je syn ve škole. K tomu mám ještě dceru, která má své problémy, takže je defakto nutné, být s nimi. Lékařka dětí mi neustále říká, že by bylo dobré, abych nepracovala, měla čas i na odpočinek, protože s našimi dětmi je to opravdu náročné. Bohužel i to, co přinesu domů já, nám hodně pomáhá, protože u nás je to o neustále péči, placení terapií, cvičení apod. Jednodušše,když bych zůstala doma, bylo by to finančně opravdu hodně složité.
Z pracáku asi něco dostaneš, minimum ( 4500? Nebo tak nějak). Je to na 5 měsíců. Pak už nic. Pokud najdeš do té doby práci, tak super. Ale pokud ne, je to pak na houby. Chce to být hodně aktivní. Popravdě neznám nikoho, komu by našel práci pracovní úřad. Chce to hledat, koukat, posílat životopisy....záleží o jakou práci stojíš, na jaký úvazek, co umíš, jaké máš vzdělání .....třeba tady u nás je velký problém s krátkými úvazky, s ranní směnou.... Pak si člověk nemůže moc vybírat.

zlatik1
autor
24. kvě 2024

@marketa11112 děkuji.. u nás na malém městě je to úplně naprd.. ale já jsme také pracovala na plný úvazek,.pak po covidu jsme si našla i práci na HO a zkrácený úvazek, ale firma zkrachovala .. tak jsme si řekla že budu chvilku doma .. a tak roztáhnu sítě..

lencaa11
24. kvě 2024

@zlatik1
@zlatik1 šla bych na pojišťovnu jako osoba pečující o dvě děti do 15 let zatím než bude práce na 100% ...též jsem to tak vyřešila dcera má 1 st..PNP má DM1