Bydlíme s přítelem a synem v bytě, kde máme podnájemní nikoliv nájemní smlouvu. Máme tu všichni trvalý pobyt. Chtěli jsme si zažádat o příspěvek na bydlení, ale dočetla jsem se, že v případě podnájemní smlouvy není nárok. Byt je jinak v osobním vlastnictví, kdy nájemní smlouva je mezi vlastníkem a realitní kanceláří. Mám i přesto to zkusit nebo zažádat o nějaký jiný příspěvek.
@ckocka no já bych to tak přímočaře neviděla. Pokud je smlouva podnájemní, je jedno, jestli je nájemce realitka nebo jiná osoba. Majitel nechce riskovat výpadky nájmu, proto pronajal byt realitce a ta si už pomocí podnájmu řeší svůj výnos. Řekla bych, že tazatelka nemá na příspěvek šanci dosáhnout. Ale samozřejmě ať to zkusí. Další podmínkou je mít v bytě trvalý pobyt. To už nezmiňuje, jestli má. Určitě by mě zajímalo, jak dopadne, pokud žádost podá. Takovou smluvní strukturu vidím prvně 🤨
S realitkou majitel bytu uzavírá zprostředkovatelskou smlouvu nebo jako vyšší level smlouvu o správě nájmu, nikoliv nájemní smlouvu. To jedině že by tam realitka sídlila.
Nerozumím. Majitel bytu vám pronajal byt prostřednictvím realitní kanceláře? Pak se jedná o nájem.