Příspěvěk na bydlení. Poradíte, prosím?

pupinda
25. led 2023

Ahojky všem, holky moc vás prosím a jakoukoliv radu pokud je tu někdo z vás kdo tomu aspoň trošku rozumí. Jde o státní sociální podporu přímo o příspěvek na bydlení.. Byla jsem na socialce žádat o příspěvek na bydlení s tím že žiju s přítelem (nejsme svoji) 1 vlastní dítě druhé v péči. Žijeme v rodinném domě. 1/2 přítele druhá 1/2 jeho bratra. Řekli jsme si že si od bratra pronajmeme i jeho polovinu a budeme využívat celý dům tak jsme udělali smlouvu a od bratra si zbytek domu pronajali za 10tis od 1.1.23. Na socialce mi v den žádosti řekli že je vše v pořádku at přijdu zažádat v Dubnu abych mohla doložit za 3 měsíce zpětne platby za nájem. Ok vše bylo v pohodě. A během týdne mi najednou volali at přijdu podepsat žádost o zpět vzetí že to nejde. Takže nechápu kde se stala chyba. Jeli jsme tam a řekli nám že přítel nemůže být vlastníkem a zároveň nájemcem že to prostě nejde že je to zákon 117/95 tak jsme to studovali a nikde tam nic takového psané není. Otázka zní proč bych já nemohla mít pronajatou druhou polovinu domů, přítel vlastníkem své poloviny a já nájemcem druhé poloviny. Přece musím mít nárok na nějakou pomoc od státu nebo ne? Prosím poraďte. Ať vím zda mám nějaké možnosti. Předem děkuji.

lucie0205
26. led 2023

@pupinda Dobrý den. Bohužel to tak je. Nahlásila jste, ze žijete s přítelem - majitelem 2 poloviny. V tom případě nemáte nárok jelikož přítel je majitel nemovistosti - tudíž se bere jako zaopatreny a nemáte nárok.
Kdyby byla najemni smlouva pouze na vás … přítele by jste s prominutim zaprela - mate nárok.
Můj kolega pronajímá byty - sociálně slabým … a funguje to jak píšu.
Když budete chtít napište soukromou zprávu

lencaa11
26. led 2023

@pupinda maximálně pokud je majitelem jedné půlku mohl by on zkusit podat žádost na bydlení

kristyn86
26. led 2023

Neda mi to nereagovat. Vy nemate penize,ale presto si pronajmete od bratra polovinu domu a state zaplat nam to 🤦? S prominutim to je vychcane jak dira do snehu. A pan bratr doufam odvadi dane z pronajmu?Financnimu uradu.
Kdyz nemam,tak si nepronajimam dalsi preci.
A vytaci me do vrtule tvoje veta: Prece musim mit narok na nejakou pomoc od statu!!! Ne,narok mit nemusis. Tyto davky narokove nejsou. A hlavne si kazdy ma prilepsit svou praci a kdyz na neco nemam,tak si to nepronajimam. To jsou zaklady financni gramotnosti. Ne cucat stat z penez. Me by byla hanba. Neco jineho je kdyz clovek v necem bydli ( vy,ve sve polovine) a penize najednou nestaci,protoze se zdrazuje atd. Ale takhle vychcane si pronajmout neco,na co nemam a aby mi to jini platili. A rikam to jako pracovnice soc.davek.

pupinda
autor
26. led 2023

@kristyn86 tak na tohle jsem přesně čekala, každý den tu jen tiše pozoruji jak si tady každý jen nadává a uráží i skrz blbosti. Hlavně že je modrý koník od toho aby si maminky v nouzi poradili a pomohli. Koukám že vůbec, prostě jsou lidi kteří si rypani prostě neodpustí.. vůbec neznáte naší situaci a neni vám ani trošku trapné cizyho člověka tady takhle hanit?? Bohužel ne každý je bohatý, nikdy jsem od státu nic nepobírala, než jsem měla děti jsem poctivě já i přítel pracovali. Momentálně jsem na RD a vzala jsem si do péče pubertálního bratra který prostě taky něco stojí a pobírání na něj pouze 2 tisíce blbý přídavky. Ano máme vlastní polovinu ale za polovina je jedno patro kde je kuchyň s obyvakem do hromady propojena, dále jeden pokoj který je bratra a koupelna s WC dohromady, je to starý německý dům v hrozném stavu který fakt cuca z peněz (našich vlastních peněz) pokud jste pochopila mám tu ještě dvouleté dítě kterému by jsme chtěli udělat vlastní pokojíček z toho co jsem vám teď napsala vyplívá že není kde že jo😁 tudíž jsme se rozhodli že si od bratra pronajmeme i druhou půlku abychom dům mohli obývat celý a těm dětem udělat větší pokojíčky a hlavně dát tu druhou půlku trošku do kupy protože bratr o to zájem nemá má své bydlení a nechceme aby to tu chátralo.. a ano bohužel 10 tisíc pro nás už je trošku víc do rozpočtu tak jsem pouze chtěla pomoct od státu aby jsme vycházeli není na tom přece vůbec nic špatného snad ne? V dnešní debilni době tohle dělá úplně každý a neznamená to přece že je vychcany ne? Takže stát může všechno zdražovat zvyšovat ceny jídla benzínu elektriky atd? A lidé se pak musí cítit takhle protože chtějí pomoct? ? Jsou lidé kteří si vymýšlí, zapírají, lžou a ten stát cucaji z peněz o 106 a já se mám stydět kvůli tomuhle?? Běžte do prdele s prominutím s takovým názorem .Takže prosím vás pristě než budete o něčem vědět víc tak se radši nevyjadřujte..

pupinda
autor
26. led 2023

@lucie0205
@lencaa11 a vám děkuji za normální odpověď bez předsudků.. koukám že je to po prvé a naposled kdy jsem se tu na něco ptala..🤮

kristyn86
26. led 2023

@pupinda Jinou reakci od vas jsem ani necekala. Je obdivuhodne,ze jste si vzala do pece sveho bratra. To klobouk dolu. To jste tu predtim nezminovala. Spravne byste mela na neho pobirat jeste vyzivne?Pripadne nahradni vyzivni od UP.
Me proste vase situace vychcana prijde. Vim,ze spousta lidi davky zneuziva a hleda diry v zakonech. Ale vy taky. Kdyz druzi,proc ja ne,ze. Ja na jednu stranu chapu vase pohnutky,proc chcete tu druhou polovinu domu. To ano. Jen mi prijde sproste,ze si to pronajimate za takovou castku a hned s tim bezite na socialku. A i od bratra mi prijde zvlastni,ze to nechce a necha to chatrat. Ale vam to pronajme a jeste za castku,kterou nejste schopni pokryt. Tak bud prachy nebo at to spadne? Nebo proc to od neho nejak neodkoupite? Ted to zrekonstruejete,ale nebude to vase a on si to kdykoliv muze narokovat. Proc jste se nedohodli jako rodina na prijatelnejsi castce? Ze ted proste takto a az budete v praci,muzete zase vysi zmenit. A hlavne pokud to budete dokladat na socialku,tak at pan bratr podava danove priznani-prijmy z pronajmu. Nebo jeste muze mit tahanice s financakem. Protoze se casto setkavam s tim,ze kdyz rodinny prislusnik pronajima jinemu rodinnemu prislusnikovi,tak vetsinou to nehlasi a pak jsou dost velke prusvihy.

pupinda
autor
26. led 2023

Ještě dodám že jsem nikdy nic nežádala takže v tom neumím chodit, proto jsem tu prosila o radu ne o posuzování lidí které neznám. Takže vy co chcete soudit se prosím zdrzte diskuze.. ještě jednou tedy aby jste to pochopili správně, nejsem žádná socka, přítel normálně pracuje já jsem na RD s malou dcerkou. Kvůli nečekane události a smrti otce jsem si do péče vzala 11ti letého bratra teď už 13ti letého aby neskončil v dětském domově. Na bratra beru pouze přídavek na dítě nic víc asi všechny maminky tady vědí kolik takové dítě stojí, škola,kroužky,jídlo atd atd v dnešní době hrozne ceny za jídlo. Zvyšují co se dá. Ok. Děti uzivime, mají vše co potřebují s tím jsme do toho šli nemluvím o cestách s bratrem k psychologovi kvůli smrti tatky k dietologovi kvůli přejídání se s psychických důvodu kdy dieta také něco stojí.. atd atd to taky nikoho nezajímá že? Stát už vůbec ne.! A já mám mít výčitky z toho že děti potřebují každý svůj vlastní pokoj? Mám mít výčitky z toho že jsem požádala stát o pomoc? Kdy by mi dopláceli blbě 4 tisíce?? Mám být kvůli tomu vyvhcana?? Mám mít blbe svědomí z toho že jsme si pronajali zbytek domu aby jsme ho mohli obývat celý a mohli se o celý dům starat a dát ho dohromady?? Kvůli tomu cucam stát?? Když vím o lidech kteří zapírají chlapa který jim vozi 70tisic z Německa aby mohli pobírat dávky?? Tohle je u mě vychcanost!!! A není to jediný člověk který to takhle dělá tak se prosím porozhlidnete jinde, já si sem přišla pro radu a zatím se tady jen obhajuji a připadám si trapně kvůli vašemu debilnimu komentáři.. nemám na to fakt ne.. poradím se jinde.. ptala jsem se jen proto že jsem se ptala i na jiném úřadě kde mi řekli že na tom vůbec nezáleží. První den kdy jsem byla zadat mi řekli že je vše v pořádku byla i toho i metodička která to kontrolovala, jen nechápu proč mi volali abych přijela podepsat žádost o zpětvzetí když mi řekli že je vše v pořádku. Měli mi tedy poslat nějaké vyrozumění kde by bylo černé na bílém že je to neuznané ne? Ja z vlastní vůle žádost vzít zpět nechtěla. Na jiném úřadě mi řekli že je to složitá žádost a urednicim se bohužel nechtělo ji zpracovávat.. proto jsem se ptala na zkušenosti.

kristyn86
26. led 2023

@pupinda A sirotci bratr po otci nema? Vyzivne od matky? Verim,ze to nemate jednoduche. Ale nazor na to mam takovy,jaky jsem psala. Jinak zadost zpet jste brat nemusela,mohla jste pockat na rozhodnuti. Chapu,ze to vedet nemuzete,a ze proste clovek udela to,co mu urednice radi. Ale je pravda,ze se jim to nechtelo zpracovavat a oduvodnovat. Pokud to tak chcete,klidne tu zadost podejte znovu a uvidite,jak dopadnete. Protizakonne to neni. Nic horsiho nez ze vam to zamitnou se stat nemuze.

pupinda
autor
26. led 2023

@kristyn86 bratr žije s jeho přítelkyni v pronajatém bytě, dnes je vše drahé prostě tak proto asi takový nájem, to je ještě malá částka cizymu by to pronajal za víc. Ano odvádí vše co se musí o daň z nemovitosti vše je tak jak má být. Už jsem psala že jsem nic nezaprela ani si nic nevymyslela a ani nehledám žádné díry v zákoně psala jsem už že jsem nikdy nic nepobírala takže ani nevím jak to chodí. Je to po prvé co jsem zkusila toto abych pro ty děcka měla pokoje a třeba vlastní prostor sama pro sebe nevim prostě mi přijde škoda se mačkat v jednom patře když to druhé je prázdné. Každý dneska potřebuje peníze takže jen tak zadarmo nám to bratr taky nedá že jo... Takže já prostě nevím.. takže jiný můžou jak říkáte cucat stát a já tady mám přemýšlet jak uspořádat nábytek abych z obýváku-loznice udělala ještě dětský pokoj?? Když je ti k dispozici pár místnosti navíc? To je fuk. Já vám tady nebudu rozepisovat celý svůj život šlo o pitomý 4 tisíce od státu a já se ti musím obhajovat jako krava? Mrzí mě že jiné lidi toho zneužívají a já jsem podle cizy paní vyvhcana socka.. děkuju.. máme opravdu supr stát, zákony, a i lidé v něm a okolí..

kristyn86
26. led 2023

@pupinda Nemusite mi tu nic vic vypisovat Rozhodnete se vy dle sveho svedomi a vedomi. Akorat ze to proste chatra a kdyz to chcete tak vam da takovou castku. Jestli to proste takhle chcete,dejte si zadost znovu a uvidite.

pupinda
autor
26. led 2023

@kristyn86 od matky pobírá výživné nejnižší sazbu co se dalo, tzn 500kc měsíčně sirotčí důchod pobírá ale to je jeho částka na kterou já sáhnout nemůžu, musím dokládat za co ty peníze utracime, a ta pokryje maximálně tu školu a koníčky jako je benzín kdy sním 5 krát měsíčně dojizdim do jiných měst tam kam jsem psala v předchozí zprávě, jídlo, oblečení, boty atd mi prostě nepokryje.. rodicak také není moc velký a to jsem si nechala udělat co nejkratší dobu abych mohla co nejdřív do práce. Zvýšila nám náklady na energie atd kupovat pevné palivo .. Prostě je to složité a je doba ve které to prostě teď asi nedokážeme pokrýt ale to je fuk no. Hlavně že v televizi politici: požádejte o pomoc stát nebojte se my vám pomůžeme.. kdyz to člověk udělá je vychcanej 🤷

kocvarovas
26. led 2023

@kristyn86 má řeč.. Přijde mi, že teď každý jen natahuje ruku, ale aby ji přiložil k dílu, to ne..

melek5
26. led 2023

@kristyn86 pracovnice soc.davek? přestěhovaly nás z rodineho domku do panelového domu o velikosti 3+1jsme devíti člena rodina platíme 16 tis, měsíčně taky jsem si zažádala o příspěvek na bydleni a přispívají mi 700 kc ano 700 Kč 🤣🤣🤣🤣 nevím proč se divite že si lidé chodí vyřizovat soc.davky však to neplatíte vy z vaší vlastní peněženky jen vyřizujete papíry a pokud umíte číst tak si to přečtěte znova 😏 divná doba jedná na druhou útočí tady máme radit a pomáhat a ne jedna druhou kritizovat a můžete být úřednice policajtka advokátka a já nevím co vseci jsme na stejné lodi jsme si rovní 👌👌👌a ne se jedná na druhou povyšovat 😉😉😉

somalicats
26. led 2023

@melek5 jde to z dani nas vsech pracujicich.

pupinda
autor
26. led 2023

@somalicats jenze já jsem třeba tak ještě před dvěmi lety pracovala a odváděla daně.. 😁 a teď když člověk potřebuje pomoct tak je vychcany? 😁 Nikdy nevíte kdy se takhle třeba ocitnete vy..

somalicats
26. led 2023

@pupinda ja bych doporucovala si nejdrive udelat poradek ve vyzivnem na brachu. Proc na nej mama plati jen 500? Jestli ho mas svereneho do pece, pozadej o zvyseni vyzivneho. 500 je smesna castka, sorry.

melek5
26. led 2023

@somalicats však ty daně musime platit tak či tak nebo ne

somalicats
26. led 2023

@pupinda to nebyla reakce na Tebe.

somalicats
26. led 2023

@melek5 musime. Ale to neznamena, ze treba me osobne nezajima, kam ty prachy jdou.

melek5
26. led 2023

@somalicats 🤣🤣🤣🤣nebudu raději reagovat

pupinda
autor
26. led 2023

@somalicats vím ale nedalo mi to nereagovat

pupinda
autor
26. led 2023

@somalicats to se snadno řekne. Bohužel to nejde. S matkou nechci mít nic společného a na vyšší výživné nemá,proto soud rozhodl o 500kc.

somalicats
26. led 2023

@pupinda jinak ja Te muzu ubezpecit, ze bych na up nedostala pridavky zadne. Predloni mi malem zemrel manzel, akorat mi skoncilo sestinedeli s nejmladsi. Nakonec to dal, ale byl pul roku v pracovni neschopnosti a rodinu jsem zivila ja. Ono se da ledacos zvladnout, ale chce to necekat na pruser a naopak byt na nej pripravena dopredu.

kristyn86
26. led 2023

@melek5 To teda davam z vlastni kapsy. Jako pracujici platim dane. A ano,dane jako tak se plati,ale ty odvedene penize by sly pouzit jinde. Do jine oblasti. Ja nemam nic proti pomoci od statu. Ale fakt ne pro spoustu zneuzivacu. Nebo jen rodit deti a nespocitat si,kolik to stoji a jestli je uzivim. Pokud je vas devet,tak to je vas problem.

somalicats
26. led 2023

@pupinda jde ledacos. Jen to chce hledat zpusoby, ne vymluvy. Matka ma taky vyzivovaci povinnost. A pokud chces byt natolik "hrda", ze to s ni nehodlas resit, tak se pak nepohorsuj nad tim, ze Ti tu nekdo napise, ze jsi vychcana.

pupinda
autor
26. led 2023

@somalicats to mě mrzí ale aspoň vidíte že se může stát ledacos. A ano připraveni jsme nebo se aspoň snažíme. Žádné dávky nepobirame. Proto mi to tady prostě přijde nespravedlivé když jiný žen stát opravdu ždímají neprávem a člověk který to potřebuje na to nedosáhne jo? A o to víc mě mrzí že se tu ženský musí ještě hádat a člověka hanit místo aby si poradili vzájemně..

pupinda
autor
26. led 2023

@somalicats sorry ale vůbec neznáte situaci. Tohle prostě nejde... Nemám slov...

kristyn86
26. led 2023

@pupinda Kdokoliv se muze ocitnout v nouzi. Ale vy si chcete prilepsi za penize statu. Vam nehrozi ztrata bydleni. Jen si chcete bydleni zvetsit,ale ne za sve. Nevim,jsem naucena jinak. Nemam penize,nepronajim si veci, na ktere nemam. Bratr vam to mohl dat za mene. Stejne to lezelo ladem. A domluvit se,ze az pujdete do prace,tak to prepocitate. Me to proste neprijde koser,no.

pupinda
autor
26. led 2023

@somalicats když sám soud uznal jen 500 Kč tak s tím asi nic neudělám ne???

melek5
26. led 2023

@kristyn86 problém??? právě že to není problém když jsem chtěla velkou rodinu od státu nic nepobiram mám manžela OSVČ tak asi těžko budu něco pobírat ale mě to neva mě děti mají vše na co si vzpomenou nestradaji,a víte co vy jako člověk by jste na úřadě vůbec neměla co dělat, mám známé úřednice asi se na vás poptam