Příspěvek na bydlení. Máte zkušenost?

31. črc 2024

Ahoj holky,
Tchýně si našla nový podnájem a teď po půl roce z ní vylezlo, že vystačí s důchodem jen tak tak, nájem má hrozně vysoký. Celý život pracovala, důchod má hezký, ale je sama, takže to táhne sama a nechce si od nás nic vzít. Požádala o příspěvek na bydlení, ale teď ji volala paní z úřadu, že potřebují ještě doložit k nájemní smlouvě, že nábytek v bytě není její, a že je potřeba to rozpolozkovat a ocenit a měl by to udělat majitel bytu. A to je zas kámen urazu-ona nechce nikoho s ničím obtěžovat, aby si někdo nemyslel, že je nemožná, má prostě takovou povahu. Když jsme vyplňovali žádost přes stránky ministerstva, nic takového tam v požadavcích nebylo, doložili jsme všecko . Máte s tím někdo zkušenosti?všecko všecko

hojda
31. črc 2024

Ty jo, tak to jsem překvapená, že se tam řeší i nábytek....Jsem zvědavá na odpovědi.

lencaa11
31. črc 2024

Nebylo to spíš z Hm příspěvků tohle na bydlení neřeší teda aspoň jsem o tom nikdy neslyšela🤔

autor
31. črc 2024

@lencaa11
@hojda taky se mi to nějak nepozdava...tchynka do telefonu celá ubrecena, že bude někoho s takovými věcmi otravovat. Večer za ní zajedu a zjistím co je ve věci...paní rikala, že treba kuchyňska linka, stůl pod televizi apod.vypsat, nacenit, ale musí to udělat majitel toho bytu.

lencaa11
31. črc 2024

To se mi nezdá mám plno lidí kolem sebe a bydlení tohle neřeší to je příspěvek na nájem tohle řeší na Hmotné nouzy majetek ,obrazy ,auto třeba atd ..ale i tak nikdo neříkal že má něco majitel nacenit hlavně do toho majitel nemá v tom směru nějak zasahovat možná to vaše tchýně blbě pochopila ...

palja
31. črc 2024

Manželův nájemník si taky teď žádal a tohle po něm nikdo nechtěl.

klokanka31
31. črc 2024

Hele to je blbost, moje rodiče si žádají na příspěvek na bydlení, já jim to pokaždý vyplňuju, a majetek tam fakt nikdo nechce vědět.

autor
31. črc 2024

Jedná se o první poznámku...jako nechápu, na co je online systém, když chlap na přepážce ji volal a požádal ji aby přišla na UP... veškeré body, co jí vypsal na tento papírek, jsme nahrávali do systému a on to po ní chtěl znovu!!

adula000
31. črc 2024

a žádala opravdu jen o příspěvek na bydlení ? Nechtěla i doplatek, ten jde myslím z hmotné nouze a tam by to chtít mohli.

autor
31. črc 2024

@adula000 podávali jsme přes portál MPSV čistě příspěvek na bydlení

baboone
31. črc 2024

Neporadím co a jak, ale mám zkušenost a nikdy jsem nic obdobného, co se týče nábytku, nedokládala. Ani mi to nedává logiku... Kdyby chtěla příspěvek z hmotné nouze, tak by to musela hradit, ne? Proč to ho motají to, co vložil majitel? Oni to asi vyčetli z nájemní smlouvy, že?

autor
31. črc 2024

@baboone taky nás to zaráží..co je komu do toho, jak a za kolik má kdo vybavený byt, co pronajímá. Řekli ji, at je to rozpolozkovane, třeba stůl měsíčně za 50kc Atp. Jako vždyť na to by se každý pronajímatel zvysoka ***.

Proto mě právě zajímá jestli je to běžná praxe

hojda
1. srp 2024

Tak oni berou, že si pronajímá i to vybavení??? Je to divné toto.

adula000
1. srp 2024

To je divné, v tom případě bych s ni klidně šla na pobočka úřadu a chtěla vědět z jakého důvodu chtěji vědět tohle a asi bych to pak chtěla řešit s vedoucí, že tohle už je jako šikana, tak je snad logické, že nějaké vybavení být má, vařit na ohni nebo spát na zemi snad nikdo nebude

lencaa11
1. srp 2024

Píšou náklady které nejsou spojené s vybavením bytu

j.a.n.i
1. srp 2024

No a nemá blbě psanou smlouvu, že je tam zmíněno, že v rámci nájmu je i vybavení bytu? Protože pak by se příslušná část z nájmu odečetla, neb to nebude uznatelný náklad na bydlení.

veruuu_kubesovic
1. srp 2024

Co je to za nesmysl? Jednu dobu jsem příspěvek na bydlení pobirala a tohle po mě nikdy nikdo nechtel 🤷‍♀️ a nemá psáno ve smlouvě, že byt má pronajatý včetně nábytku??? Jinak mi to přijde dost podivné...

tasimia
1. srp 2024

Souhlasím s ostatními, za mě jsem toto nikdy neslyšela - leda by to byl nějaký "nadstandardní" nábytek v hodnotě 300k plácnu, či byl nábytek v nájmu. Moji mamce vyplňují papíry od zacatku, nic takového po ní nikdy nechtěli.
Ani po mě..sice jsem brala příspěvek na bydlení asi půl roku.
Joo a ani pracovně neznam nikoho, kdo by toto musel doložit.

Takže at si to maminka poda, žádost odmítnout nesmí a uvidí se ;).
Hlavně tam když tak zajít s ni, a dotázat se podle čeho chtějí vidět rozepsány nabytek.