Příspěvek na bydlení. Jak funguje v praxi?

28. říj 2024

Ahoj holky, prosim, muzete mi rict, jak v praxi funguje prispevek na bydleni? Odchazim od manzela a musim mit vsechno do detailu propocitane, abych si byla jista, ze to zvladnu. Na oficialnich strankach je to vsechno tak strojene napsane a ja bych si to potrebovala precist trochu v lidstejsim jazyku.
Budu mit prijem cca 42 tisic cisteho vcetne vyzivneho, najem cca 22 tisic, 3 deti.
Jestli jsem to spravne pochopila, tak je-li prijem x 0,3 nizssi nez skutecne naklady na bydleni, mam na prispevek narok. Je to tak?
No a jak se to pak posuzuje? Predpokladam, ze casem se mi muj prijem v praci zvysi.
Dale co me zajima: KDY si o prispevek muzu nejdriv zazadat? Zatim nejsme s mazelem ani v rozvodovem rizeni, stale bydlime spolu.

Dekuji za vase cenne prakticke rady!

blankaskubickem
28. říj 2024

Tedy, pokud se nic nezměnilo, můžeš zažádat 3 měsíce poté, co budeš bydlet sama. Hlavně musíš být rozvedená, jinak má pořád povinnost se o tebe start manžel - tedy dle zákona. Doklady se podávají vždy za čtvrtletí, proto ty 3 měsíce. Doložíš příjmy a výdaje (nájem, elektřina, plyn, popelnice, atd.) za leden, únor, březen, a podle toho ti vypočítají nač máš nárok.

1pomnenka
28. říj 2024

Příspěvek na bydlení se vyplácí zpětně za 1/4 roku. Od majitele bytu dostaneš potvrzení, že jsi nájem uhradila.

lencaa11
28. říj 2024

Už stačí jeden nájem a můžete jít zadat smlouva musí bejt na vás a je lepší mít už požádáno u soudu o rozvod jsou úřady ktere to vyžadují a musíte ho vyloučit ze společně posuzovaných osob ( někdy to trvá 3 měsíce ) aby nechtěli i jeho příjem