Holky prosím potřebuju se hlásit na pracák nebo mi skončili už peníze na malou . Jde to prosím online ? Karanténa mi to jinak teď neumoznuje . Děkuju
@enny185 není to žádná kravina. Měla si několik možností. Nastavit si RP až do nástupu do školky, můžeš se nahlásit na pojišťovnu jako osoba pečující o dítě atd. Každopádně pokud nemáš v plánu jít do práce, pak je nesmysl hlásit se na pracák, to dá samozřejmě rozum. ÚP není zaopatřovací ústav, ale úřad, který zprostředkovává zaměstnání
@nita1984 už jsem si zjistila o tom svoje . Když jsem
čekala první dítě ,taky jsem byla na pracáku až do té doby než jsem porodila . Platili za mě zdravotní i sociální . A teď ? V září půjde malá do školky a v listopadu mám termín porodu . Takže ne do práce nastupovat nebudu . A nevztekam se nemám důvod . Jen prostě vím že to co píšete je blbost . A co se týče prodlužování p,nemůžu za to že nám malou nevzali do školky .
Já jsem za celé těhotenství neplatila ani korunu . 👍
Pro upřesnění. Úřad práce za tebe Socialni neplatí. Sociální pojištění (které se skládá z několika složek, tím té zatěžovat nebudu) hradí zaměstnavatel ve chvíli, kdy nastopis k němu do zaměstnání, stejně tak i zdravotní. V momentě, kdy nemůžeš (nechces) nastoupit do práce, se musíš nahlásit buď jako osoba pečující o nezaopatřené dítě do 7 let věku u své dane pojišťovny, a bude za tebe hrazeno ZP, ovšem ty budeš doma zadarmo. Tam ale samozřejmě pak dítě nemůže být ve školce celý den, myslím že je to jen 4 hodiny denně (zjisti si blize). Pokud se nahlásis na ÚP musíš být schopna v případě, že ti dají zadanku, nastoupit do zaměstnání, pokud to odmítne s, má právo ÚP té vyřadit z evidence uchazečů a zdravotní pojištění si budeš muset hradit SAMA. Sociální opět platit nebude, to se váže pouze na dobu zaměstnání. Tot celé v kostce. Kdo má bližší info, ať mě doplní.
@enny185 Úřad práce platí jen zdravotní, sociální ne. A tak nahlaš na zdravotní pojišťovně že pečuješ o dítě do 7 let, a bude ti zdravotní dál platit stát.
@orisek56 Asi jen doplním že ono "platí socíální" je dle mého trochu popletení dojmů a pojmů. Doba po kterou je člověk veden na ÚP a ten mu vyplácí podporu v nezaměstnanosti se počítá do odpracovaných let na důchod, ale jak zde bylo uvedeno, sociální ve smyslu platby se tu opravdu nekoná.
jinak technická jen pro zajímavost, jaký rozdíl je mezi tím když se člověk přihlásí na úřad práce jako nezaměstnaný, nebo jako uchazeč o zaměstnání (vůbec jsem netušila že ÚP jede ve dvou módech), nebo jestli jsem to špatně pochopila?
@enny185
proc jsi byla do porodu na pracaku a ne v praci?
no, být tebou, zjistím si, jestli někde něco nedlužíš....
@j.a.n.i Aha, mě to právě docela překvapilo, já jsem žila v tom že když jde člověk na pracák tak se snaží si najít práci a teď jsem pomáhala vyplňovat nějaké papíry a vůbec jsem nechápala co to je... Tak zase budu moudřejší 😂 Ale je to pěkná hovadina, proč dělat věci jednoduše, že 😒
@j.a.n.i
@gramar jako zajemce o zamestnani se prihlasit muzes i ve chvili, kdy treba praci mas, ale chces ji zmenit, hledas jiny uvazek, obor nebo jsi treba na rodicaku a mas hlidani. Defakto mas nabidky z prvni ruky a oni ti ,,vypomohou,, s hledanim. Odpada ti kazdodeni cuceni na net, zda na pracaku pribylo neco z toho oboru, ktery hledas. Ja zrovna o teto moznosti uvazuji. Ale asi to moc vyuzivane nebude. Ty vlastne vyplnis jake mas moznosti. Zda chces plny uvazek, zkraceny, jen ranni, smeny- proste tak muzes dojit k vyhodne zmene zamestnani.
@enny185 jde, ale vyzvou tě aby jsi přišla osobne, kvůli ověření totožnosti atd.zrovna jsem tam včera volala.