Podpora v nezaměstnanosti po RP. Můžu pobírat?

caterinekai
9. únor 2023

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. V dubnu tohoto roku mi přijde poslední rodičák. Do práce nastupuji až od září, protože dříve dcerka do školky nejde ( v dubnu má 3 roky). Zajímá mě, jestli můžu po skončení RP pobírat na těch pár měsíců podporu v nezaměstnanosti. Odpracované mám 4 roky před nástupem na RD. Děkuji předem.

klokanka31
9. únor 2023

@caterinekai Může se stát že ti na ÚP najdou práci a budeš ji muset vzít. Nemůžeš se po rodičáku nahlásit na zdravotní pojišťovnu jako osoba pečující o dítě do 7 let?

caterinekai
autor
9. únor 2023

@klokanka31 Tak o tom jsem si vůbec nic nezjišťovala, ani mě nenapadlo, že bych to udělala takto. Jen vím, no.. že kdyby mi něco dali, musím to vzít. Je to i risk. Každopádně, mrknu na to.

sabatko
9. únor 2023

@caterinekai pokud máte zaměstnavatele, pak musíte požádat o neplacené volno do.... a na zdravotní pojišťovně se přihlásit jako osoba pečující o dítě do 7 let.

caterinekai
autor
9. únor 2023

@sabatko Aha, děkuji. Tím pádem, půjdu normálně na pracák po skončení RP na tu chvíli. Každopádně, děkuji.

sabatko
9. únor 2023

@caterinekai Nevím, jestli jsme si rozuměly, jste aktuálně zaměstnaná nebo ne? Nastupujete zpět do práce nebo do jiné? To, co jsem psala, se vztahuje na případ, kdy se do práce vracíte po RD. Pak na ÚP jít nelze, protože zaměstnavatele máte.

elwe
9. únor 2023

@caterinekai píšeš, že nastupujes do práce od září. To znamená, že se vracíš do bývalého zaměstnání ve kterém máš stále platnou smlouvu? Pokud ano, tak příspěvek v nezaměstnanosti pobírat nemůžeš (nejsi nezaměstnaná) a nemá cenu se hlásit na úřad prace.

caterinekai
autor
9. únor 2023

@sabatko Zaměstnavatele nemám. Skončil mi dva měsíce před nástupem na RD. Do nové práce nastupuji v září 2023. A chtěla jsem jen vědět tedy, jestli mám nárok pouze na podporu v nezaměstnanosti po dobu, co mi skončí RP. Tedy tu podporu od dubna do září. Pokud ne, nevadí.

sabatko
9. únor 2023

@caterinekai pokud zaměstnavatele nemáte, na ÚP jít samozřejmě můžete, podporu by vám měli vypočítat z průměrné mzdy v národním hospodářství.

nikolite
9. únor 2023

@caterinekai nárok máte , ale častka je opravdu malá (kolik je to přesně nevím)

caterinekai
autor
9. únor 2023

@nikolite Nevadí vůbec. Jen se mi jedná o nejakou tu korunku alespoň. 😊 Děkuji

caterinekai
autor
9. únor 2023

@sabatko Paráda, moc děkuju

j.a.n.i
9. únor 2023

@caterinekai Podpora je zpočátku něco přes 5500,- pak to klesá, ale pořád je tam riziko, že při nepřijmutí práce člověka sankčně vyřadí.

caterinekai
autor
9. únor 2023

@elwe Psala jsem, že zaměstnavatele nemám 😊 Skončil mi těsně před nástupem na RD

caterinekai
autor
9. únor 2023

@j.a.n.i Rozumím. Vím, co to obnáší. Jen mě zajímal ten nárok. 😊

nikoulinka
9. únor 2023

Měla jsem to skoro stejně jak ty. Rodicak mi končil v září, a nové místo jsem měla až od února. Šla jsem se normálně přihlásit na UP. Podporu jsem dostávala, počítali mi ji z rodicaku 🙂

caterinekai
autor
9. únor 2023

@nikoulinka Tak super, moc děkuji 🙏

caterinekai
autor
9. únor 2023

@nikoulinka A můžu se zeptat, jak dlouho dopředu jsi šla vyřizovat? Abych dostala v květnu za duben první příspěvek. Jestli stačí během března to vyřídit 😊

j.a.n.i
9. únor 2023

@nikoulinka No, z rodičáku ti ji nepočítali, dostávala jsi tu vypočtenou z průměrné mzdy v národním hospodářství.

j.a.n.i
9. únor 2023

@caterinekai Na Up se hlásíš k aktuálnímu dni, nikoliv dopředu, takže prostě od toho data, co tam dojdeš, tam budeš registrovaná a pojede ti podpora.

caterinekai
autor
9. únor 2023

@j.a.n.i děkuji. Já bych se neptala, na tak hloupé otázky. Jenže nikdy jsem na pracáku kromě rodičáku nebyla. Po škole jsem ihned pracovala až skoro do porodu, takže zkušenosti nemám. Vždycky si připadám jak hloupá, když tam jdu a nic nevím 😃

1eso1
9. únor 2023

@caterinekai Já byla po rodicaku taky nějakou dobu na ÚP. Stěhovala jsem se, a v práci jsem musela dát výpověď. Byla jsem tam asi 4 měsíce a práci mi nenabídli ani jednu za celou dobu.
Ale třeba nevím, jak to funguje, když máš malé děti a nabídnou ti třeba dělat práci na noční, jestli to musíš vzít.

kosi_cek
9. únor 2023

@caterinekai na pracák dopředu ne, ale zpětně to lze, můžeš jít v pondělí 3.4 a zažádat od 1.4. (i kvůli pojišťovně). Párkrát jsem i po RD takto na ÚP byla a ÚP mi fakt nikdy práci nenašel, tak nevím, mohou tě někam poslat na pohovor (ale ani to se mi vesměs nestalo, vlastně 1*, ale to už jsem si našla práci sama), při malých dětech nebudou nabízet ani směnný provoz a tak, v těch papírech se i zaškrtává, že třeba jen ranní, v místě bydliště (ne ubytovna) a ty malé děti v tom hrají velkou roli, dávají se jejich rodné listy. Sama samozřejmě můžeš najít práci jakoukoliv, ale ÚP ji nenabídne. Můžou nabídnout nějaký rekvalifikační kurz, ale mě třeba nabídli jen jako čerstvé absolvence školy a pak už nikdy, ale podpůrčí dobu se mi podařilo vyčerpat jen jednou a to v těhotenství, kdy jsem ani nepředpokládala, že by se zaměstnání do porodu vyskytlo (navíc Covidová opatření a tak, takže děti věčně doma...)

j.a.n.i
9. únor 2023

@kosi_cek Ne, zpětně to nelze, pouze pokud přijdeš do 3 pracovních dnů od konce pracovního poměru, tak udělají registraci navazující na konec toho PP, ale zakladatelce žádný pracovní poměr nekončí.

nikoulinka
10. únor 2023

@caterinekai já se šla hlásit v den, kdy mi rodicak skončil. Paní mě hned pak objednala na jinou přepážku, kde se vyřizuje podpora v nezaměstnanosti. Další měsíc mi pak přišly normálně penízky 🙂

kosi_cek
10. únor 2023

@j.a.n.i no kdyby 1.ho byl pracovní den, ale je to sobota...

j.a.n.i
10. únor 2023

@kosi_cek A co podle tebe ovlivnuje, ze je 1. sobota?

kosi_cek
10. únor 2023

@j.a.n.i právě to, že v sobotu tam nikdo není

kosi_cek
10. únor 2023

@j.a.n.i jinak googl radí 😉

caterinekai
autor
10. únor 2023

@kosi_cek Jee, tak paráda. Já hledala a hledala, ale teda špatně. Nemohla jsem nic dohledat. 😃

j.a.n.i
10. únor 2023

@kosi_cek No, to google radi hezke blbosti, protože kdo nema trvajici zamestnani, neni na rodičovské dovolené, takže mu ani nemůže skončit.