Podpora v nezaměstnanosti po péči o dítě do 7 let. Budu mít nárok?

beyun
28. dub 2020

Prosím o radu, nikde nemůžu dohledat- v květnu mi končí RP a měla bych se hlásit na ÚP. Ale práci zatím hledat nechci, syn do školky nepůjde do konce škol.roku ani kdyby školky otevřeli, dcera do školy půjde, ale jen na vyučování a ne do družiny, takže musím být doma..Tak bych se zatím nahlásila na pojišťovnu jako osoba pečující o dítě do 7 let a na ÚP až v září. Budu mít od září na ÚP nárok na podporu v nezaměstnanosti? Smlouva na HPP mi skončila už během první mateřské, pracuji jen na dohodu... Děkuji za odpověď.

j.a.n.i
29. dub 2020

@beyun Jo, budes.

andelka
30. dub 2020

Ano, taky jsem to tak měla. Od března jako péče o dítě, v září šel malý do školky,tak já v srpnu na ÚP. Podporu jsem měla tu danou, základní.

beyun
autor
30. dub 2020

@andelka super. Mockrát děkuji za odpověď. Tak to tak udělám 🙂

monca98
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
beyun
autor
2. kvě 2020

@andelka a normálně jste šla jen na pojišťovnu? A co vše je třeba vzít? A pak už nikde nic nemusím hlásit? A když se pak budu chtít v září přihlásit na ÚP (pokud nenastoupím do HPP do práce, kde už rok pracuji na dohodu), tak normálně na pojišťovně tu péči o dítě zruším a na pracáku budu hlásit, že jsem od toho května pečovala o dítě do 7 let? Omlouvám se xxx dotazů, ale jsem doma už 7 let a absolutně nevím jak to chodí, na ÚP jsem nikdy nebyla (jen podávat žádost o rodičák, ale to je jiný odbor).

andelka
2. kvě 2020

@beyun šla jsem tam hned jak mi přišel dopis že jsem docerpala rp, měla jsem ho do 3 let syna. Myslím,že nic extra jsem s sebou neměla, všechno se vyřídilo na pobočce pojišťovny. Tehdy jsem měla taky na dohodu brigádu,a to bylo fuk, to se nesleduje. Když jsem se pak nahlásila na ÚP, tak odtamtud jsem šla na pojišťovnu zase nahlásit změnu.

utinkaaa
24. říj 2020

@andelka Můžu se, prosím, zeptat, kolik je dnes podpora po RD? Moc děkuji

andelka
24. říj 2020

@utinkaaa tak to přesně netuším. Odvíjí se to myslím od aktuální částky průměrné mzdy v ČR. Před těmi pár lety to bylo max kolem 4000 a pak se to postupně snižovalo na asi 2800 ( celkem 5 měsíců je podpora). Teď to bude o něco víc.

andelka
24. říj 2020

@utinkaaa tak mělo by to být 0,15-0,11 x průměrná mzda v ČR.

utinkaaa
24. říj 2020

@andelka Moc děkuju.