Dobrý den, mám důležitou otázku a potřebuji vaši radu. Jsem v 21tt a jsem v ochranné lhůtě 180 dní na kterou mám nárok mám víc jak 3 roky odpracované. Mám to potvrzené i sociálkou. Jenomže moje práce skončila posledním dnem v dubnu a od května jsem v té ochranné lhůtě a moje otázka zní. Kdy chodí peníze? Už jsem z toho vážně nesvá, což asi chápete. Nevím jestli jsem se měla ještě někde evidovat bylo mi řečeno že nic dělat nemám. Tak ale potom nechápu proč mi ještě peníze nepřišli.
@sofie452 pleteš víc věcí dohromady. Ochranná lhůta je pro nárok na mateřskou. Na tu se nastupuje nejdříve 8 týdnu před porodem, peníze dostaneš až potom, formulář ti dá tvůj gynekolog až to bude aktuální. Momentálně ti ale z ochranné lhůty žádné peníze neplynou. Ale je možne že jsi na neschpence ( to bys měla vědět ty) a dostaneš peníze za ni. Nebo se můžeš registrovat na úřad práce, hledat práci a dostávat podporu v nezaměstnanosti.
Jsem bez práce, ale od začátku dubna na neschopence a to bylo v průběhu ještě zaměstnání.
A neschopenku jsem nezrušila.
@sofie452 tak pokud jsi od dubna, měla jsi dostat nemocenskou už v květnu. Pokud nepřišla, volala bych prvně doktorovi, který má tvou nemocenskou, zda odeslal lístek na peníze. Pokud tam vše bude v pořádku, tak pak volat jediné na OSSZ, zda tam mají vše v pořádku a kde to vázne. U manžela se tak jednou stalo, dva měsíce jsme čekali, nemocenská nikde. Tak volal. Odpověděli, že nevěděli kam to mají poslat 🤦 číslo účtu jsme tam zapsáno měli, ale neudělal před něj křížek
@nikoulinka 5.5. mi přišla nemocenská od ČSSZ.
@sofie452 tak zaovlat na socialku. Mne dva měsíce taky nepřišly peníze a pak jsem se dozvěděla, že neposlali lístek na peníze. Opakovaně jsem je zadala o odeslání a prostě ne. Nedošel tam. Nakonec museli vyplnit klasický papírový po staru a pak konečně přišly peníze za oba měsíce najednou 🙄 Prý s těma elektronickýma neschopenkama pořád nekamaradi mi řekli.... To mi ale nájem nezaplatí viď 🙈 To jsem byla tenkrát nasr... Pane bože!
@sofie452 Zavolej na ČSSZ, že ti nedošly peníze. A ona uvidí v systému, zda byl "odeslán lístek na peníze" či nikoliv. Řešila jsem to takto několikrát. Ono se občas systém sekne a ikdyž to doktor odešle, tak to nedojde. A okud na ČSSZ řekne, že byl odeslán naposledy v dubnu, budeš muset volat mudr, aby to hned udělali.
@martulka88 Akorát jsem se dovolala na ČSSZ, bohužel zapomněli peníze poslat. A kdyby nepřišly tak si mám do týdne zavolat znovu. ale prý je to ve stavu vyřizování. Tak vám moc děkuji hlavně vám, ale i ostatním za radu a pomoc. Mějte hezký den. 🙂
Jaký je prosím vás limit? 🙂
@sofie452 Není zač. Stalo se mi to několikrát. A peníze většinou chodí ve stejný den každý měsíc, tak doporučuji hlídat. Kdyby nepřišly, opět ČSSZ - tam vidí právě to, zda ten lístek poslali. Jinak je potřeba vždy na konci měsíce raději se ozvat lékaři - většina to nedělá automaticky.
@sofie452 mě chodila nemocenská poslední tyden v měsíci nebo zkusit zavolat na socualku jestli mají všechny podklady