Péče o dítě do 7 let věku. Můžu se jít nahlásit?

daniela357
17. srp 2019

Dobrý den, skončila mi rodičovská dovolená koncem července a během ní i pracovní poměr na dobu určitou. Našla jsem si novou práci od září, proto jsem se šla 1.8.2019 zaevidovat na ÚP. Zaměstnavatel, ke kterému jsem měla nastoupit od září už má někoho jiného. Rozhodla jsem se tedy, že bych zůstala doma ještě rok - do 4 let dítěte.
Dotaz: mohu se ted - skoro po měsíci na úřadu práce jít nahlásit na zdravotní pojištovnu jako osoba pečující o dítě do 7 let věku? / na pracáku mi paní ve ctvrtek řekla, že neví a na pojištovnu jsem nestihla ještě zajít/

zelenaesmolda
17. srp 2019

@daniela357
ano,muzes.ale proc si nehledas praci jinde kdyz puvodni zamestnani nevyslo?

kosi_cek
17. srp 2019

To záleží, jestli chceš být na pracáku a pobírat podporu nebo se chceš odhlásit a být doma jen tak? Na pojišťovnu bys každopádně měla nahlásit, že už nejseš na RD, ale na pracáku. Dokud budeš na pracáku, tak stát za tebe to zdravotní pojištění platí a navíc můžeš dítě dávat neomezeně do školky a práci si hledat. Když se nahlásíš na pojišťovnu jako pečující osoba, tak tam ne docházka paradoxně do školky-družiny omezena (paradoxně třeba i proti tomu, kdybys např. pobírala rodičovský příspěvek do čtyl let, kde to omezení v předškolním zařízení na 4h denně bylo zrušeno)

kosi_cek
17. srp 2019

Ps. v tomhle případě by bývalo bylo nejvýhodnější a nejjistější rozložit si poslední nevyplacenou dávku RD do 4 let věku dítěte, pak by bylo zajištěno, že stát platí zdravotní pojištění, je možnost dávat dítě neomezeně do školky, je možnost si legálně přivydělávat i normálně pracovat, je i možnost registrovat se na ÚP..Osoba hlášená na pojišťovně jako pečující o děti vesměs nemá moc možností, než prostě být doma zadarmo. Když už je rodičák tatam, určitě bych raději zůstala na tom ÚP a plnila podmínky registace, než abych se hlásila na pojišťovnu jako osoba pečující, ale určitě nutno nahlásit, už včera bylo pozdě, takže více neodkládat.

daniela357
autor
17. srp 2019

@kosi_cek Děkuji.