Dneska jsem se zase rozčílila. Volala jsem podruhé na OSSZ, protože mi nedošla nemocenská dávka za září a také mateřská za říjen (od 1. října jsem na mateřské). Při prvním hovoru mi bylo řečeno, že jim nebyly poslány podklady pro vyplacení, tak jsem volala zaměstnavateli a otázala se, kde je problém. Zaměstnavatel tvrdil, že koncem září, když jsem mu papír - žádost o peněžitou pomoc v mateřství - přinesla, ihned odeslal. Volala jsem tedy podruhé na OSSZ, že prosím o radu, jak postupovat a sdělila úřednici situaci. Paní byla neochotná něco řešit, prostě mi řekla, že tam žádné podklady nejsou a tečka. Výborné. Zaměstnavatel tvrdí svou verzi, úřednice taky. A já mám postupovat jak? Pokud situaci nezačnu řešit, budu bez příjmu zase další měsíc. Sice máme něco našetřeno, manžel příjem má, takže úplně bez peněz nebudeme. Ale zároveň máme i výdaje - hypotéku a spoustu dalších platebních povinností, kde se nikdo neohlíží. Přijde mi nešťastné, že se člověk musí domáhat o dávky, které mu náleží a na které má nárok, když nemůže pracovat.
Četla jsem zde vícero příspěvků, kde se řeší podobné situace (nedošla mateřská, nemocenská apod.) Já nechci řešit proč došlo, nedošlo - prosím o radu někoho, kdo má obdobnou zkušenost, popřípadě ví, na koho se mám v téhle situaci obrátit. Já měla za to, že mi pomůže OSSZ, bohužel, tam jsem se pomoci nedočkala a to jsem mluvila pokaždé s někým jiným.
jediné řešení je buď vyplnit vše znovu (což je podle mě rychlejší) a osobně odnést, nebo získat od zaměstnavatele pro úřad důkaz o odeslání (podací lístek, potvrzení z datové schránky). Pokud podklady nemají, nic nepošlou. A rychlejší, než zjišťovat proč nemají, kde je vůbec otázka, jestli zjistíš pravdu, zda to zazdil zaměstnavatel, pošta nebo někdo na úřadě je dodat novou verzi.
Jednoduché. Papíry si vytiskni znovu, nech znovu vyplnit a zašli na ossz sama a doporucene, budeš mít doklad o zaslání, nebo pokud to mas ve stejném městě, zajdi si na ossz sama
@lida9 Asi budu muset. Na úřadě tvrdí, že tam k dnešnímu dni žádnou žádost nemají. Akorát nevím, zda nepřijdu o nějaké peníze. Nástup na mateřskou jsem měla uvedenou na 1.10., takže jsem ji vyplňovala a odevzdávala koncem září. Nebude problém, že papíry odevzdám až teď, měsíc a něco po termínu mateřské?
@elencze
@lachtanice86
Díky moc za rady. Budu to tak muset udělat.
Tohle jsem řešila, zaměstnavatel tvrdil, že podklady odeslal, ale nebyla to pravda (poslal je až potom, co jsem se začala pídit, protože mi nepřišly peníze). Dotazy na PSSZ jsem posílala přes jejich webový formulář, reagují většinou do druhého dne (a dohledávají, takže mi i sdělili datum, kdy jim to zaměstnavatel nakonec poslal). U mě byla situace ještě složitější, protože jsem měla souběh smluv, takže u téhle jim trvalo skoro 5 měsíců, než to vyřídili, ale zpětně zaplatili vše.
Nejlepší je, pokud to jde, spolehnout se na sebe.
Když jsi nastupovala 1. Října, tak mohl poslat nejdříve po uzavření září. Což bylo někdy, v říjnu. Příloha k žádosti by se tusim měla posílat výhradně elektronicky.
papiry si vytiskni, nech si je u zamestnavatele vyplnit ( at si remca ze to dela podruhe), dopln vse potrebne a osobne odnes do podatelny na urad... mas jistotu, ze to urad mit bude... ty asi nezjistis, zda to zamestnavatel za tebe poslal na urad, leda by ti dodal dukaz ( potvrzeni napr o odeslani datovkou ). taky jde o termin kdy to zamestnavatel poslal a zda uz na urade stihli zpracovat...