Dobrý den, měla bych dotaz. Jsem zaměstnanec na HPP a od 1.5.2020 budu nastupovat na ošetřovné z důvodu současného stavu. Zároveň mi zaměstnavatel nabídl práci na DPP. Je možné zkombinovat OČR a DPP? Nebude dělat problém dávka od státu a výplata od zaměstnavatele? Děkuji předem za odpověď. Pavlina
@paolasan z mého pohledu to není úplně Ok. Samozřejmě chapu, proč to zaměstnavatel děla, nicméně pokud budeš doma na OCR a na DPP budeš vykonavat tu stejnou práci, kterou děláš na HPP, tak by to bylo víceméně obcházení zákona, ale asi na to spis nikdo nepřijde....DPP se do 10tis neeviduji na ČSSZ.
@paolasan Kombinovat lze, také nám bylo ve firmě nabízeno, ale jen v případech kdy zaměstnanec může odpracovat třeba jen 2-3 hod denně, několikrát za měsíc, navíc musí být smlouva na jinou činnost než je v pracovním poměru i když se dělá to co obvykle (u nás prý píší desinfekce pracoviště apod). Pokud je možné odpracovat za den 6-8 hodin, čerpáme očr a dny kdy jsme v práci máme zaplaceno zaměstnavatelem, když jsme doma platí OČR.
@gajdosovag dekuji. Takze platí je budu na ocr ale dny kdy budu v praci mi ocr nebude vyplaceno ale budu mit placenou dpp. Každopádně se mi to ted kdyz ocr zvysily na 80% nevyplatí ptz dpp plus cesta do prace plus doba tam mi nepokryje to co mam v klidu doma placene státem jako ocr.
@paolasan Pokud se kombinuje OČR a DPP, tak v den kdy je zaměstnanec v práci by prý mělo být propláceno i OČR (tak mi to řekla účetní). U hlavního poměru nejde proplácet v jeden den oboje.
Ano, ono s tím navýšením na 80% se asi "vyplatí" pracovat málokomu... mě těch 80% díky Vánočním prémiím a předvánočním přesčasům, které mi navýšily průměr, dělá na den víc než mám teď běžnou výplatu... přesto do práce chodím cca 2/3 úvazku (zbytek očr), nemají za mne bohužel náhradu...
@paolasan To problém nebude... Bude ti Očr proplaceno jen za ty dny, kdy budeš o dítě pečovat. Nicméně z DPP se neodvádí sociální a zdravotní, takže si pohlídej, abys na Očr šla ze správného poměru. A proč ti vlastně chce zaměstnavatel dát dpp? 🤔