Nevyplacení nemocenské od 1. 5., protože zaměstnavatel neodeslal dokumenty

hasara33
23. črc 2019

Zdravím všechny, od 1.5. jsem na nemocenské a dosud mi sociálka nevyplatila ani korunu. Volala jsem tedy na OSSZ a bylo mi řečeno, že jim zaměstnavatel neodevzdal IV. část těch papírů, co odevzdáváte zaměstnavateli. Tak jsem si tedy u zaměstnavatele ověřovala zda vše odevzdal a ten mi potvrdil, že ano a také mi sdělil, že kdyby sociálce opravdu něco chybělo tak se ozvou v první řadě zaměstnavateli. Prý je běžná praxe to, že když nestíhají posílat nemocenskou a nemocný se zajímá tak si něco vymyslí a tím to pro ně hasne ...nevím, co je na tom pravdy, ale taky nevidím jediný důvod proč by mi lhal zaměstnavatel. Prosím poradil by někdo, jak bych teda měla v této situaci postupovat abych se alespoň do konce července vůbec něčeho dočkala? Děkuji moc

katka_nedo
23. črc 2019

@hasara33 Co ja vim,tak maji 30dni na vyplaceni od data pozadani nebo tak nejak.Tudiz bych se dozadovala od zamestnavatele doklad o tom,ze to tam dodal a pote napsala oficialni dopis a zjistila si,zda Vam za prodleni nenalezi za kazdy den nejaka nahrada tzv.penale

hasara33
autor
23. črc 2019

@katka_nedo ano já vím, účetní zaměstnavatele mi potvrdila, že všechny papíry poslala 4.6. čili 30 dní už dávno uplynulo. Děkuji za radu, zkusím si vyžádat nějaký doklad (doufám, že bude k dispozici) a zkusím to řešit touto cestou.

katka_nedo
23. črc 2019

@hasara33 Hlavne vse psat dopisama,doporucene nebo odevzdavat na nejake pokladne osobne.A mozna bych se poradila s pravnikem,protoze vim,kdyz jsem napr.resila s cezem prodleni,tak docela pomohlo do dopisu napsat 600kc/den(to jsem nekde vycetla na netu) z prodleni a najednou to slo.

pavca1982
23. črc 2019

Mají 30 dní na vyřízení ale až po řádném dodání veškerých podkladů k vyřízení. Pokud jim tedy něco schází , tak až budou mít vše potřebné běží jim lhůta právě těch 30 dní. V zájmů každého zaměstnance je si toto pohlídat, protože se může ( nemělo by ) po cestě cokoliv ztratit. I úřednice jsou jenom lidi. Takže bych se snažila dopátrat kde se stala chyba a jak se to dá napravit, aby se to pohnulo.

katka_nedo
23. črc 2019

@pavca1982 Blby je,ze urednik neni postizitelny a muze si delat co chce.Obycejny clovek jako autorka je pak chudak.Ja si neumim predstavit,ze by mi proste dva mesice neprislo nic na ucet.Clovek kdyz jednou nezaplati nebo treba po splatnosti,tak hned po nem jdou,ale urednik ma 30dni a kdyz se to nestihne,tak se mu nic nestane.To myslim vseobecne.Stacilo mi vyrizovat na uradech stavebni povoleni atd.Pani preji hodne stesti a pevnych sil,protoze boj s urednikem je masakr

pavca1982
23. črc 2019

@katka_nedo Ve všem souhlasím. Úřední šiml řechtá jak se říká😉

hasara33
autor
23. črc 2019

@katka_nedo přesně .....taky jsem na to myslela, naštěstí manžel má celkem dobrý plat takže nutně ty peníze nepotřebuji, vyjdeme dobře, ale spíš mi jde o princip....co pak ti chudáci, co žijí z výplaty do výplaty, mají děti a tohle jim úřady udělají...to je opravdu otřesné

anetka1701
23. črc 2019

Pracuju jako HR a řeknu ti, že chyba jednoznačně bude na straně zaměstnavatele. Prostě to podal pozdě a vymlouvá se. Je blbost že úředníci si něco zatajujou a pak kecaj - na ty papíry při podání dávaj razítko s tím, kdy se to podalo. Tam nemá co kdo zatajit - i tak maj času dost... Prostě zaměstnavatel šel pozdě na sociálku a ty jsi bez peněz... Je to blbý, nakopala bych mu zadek... ale je to tak...

hasara33
autor
29. srp 2019

Ahojky všem, tak jsem si na doporučení nechala u lékaře vystavit náhradu IV. dílu, který údajně scházel a osobně donesla na okresní správu sociálního zabezpečení ve městě, ve kterém bydlím ... paní mi řekla, že odešle do Prahy a poté mi budou dávky vyplaceny... byla jsem tam 12.8. a doposud stále nic...už jsem opravdu zoufalá a nevím jak to mám řešit ..neměl by někdo ještě nějakou radu prosím?

madbetka
29. srp 2019

Já jsem nastoupila na nemocenskou 20.12. a první peníze jsem tehdy dostala v dubnu! A nemohla jsem nic. Manžel tehd měnil práci, byl dva měsíce doma. Dva měsíce jsme byli úplně bez příjmu...

@hasara33 Od toho 12.8.na to mají těch 30 dní. Můžeš tam zavolat, v jaké je to fázi. Mně většinou řekli, že mají všechno a peníze odešly/příp.kdy asi odejdou.

hasara33
autor
29. srp 2019

@madbetka no to je fakt strašný....jako já chápu, že toho třeba mají hoden, zvlášť teď když všude chybí zaměstnanci, ale tohle se prostě nesmí stávat a určitě ne, že nechají člověka 4 měsíce bez příjmů ...u nás teda naštěstí normálně vydělává manžel, ale i tak mě to fakt štve