Neschopenka v těhotenství a konec pracovní smlouvy. Mám se sama nahlásit na sociálce?

tomka25
2. zář 2019

Ahoj holky,
prosím o radu, zda některá řešila podobný problém.
Jsem v 7. měsíci těhotenství. Kvůli konci pracovní smlouvy jsem nastoupila na neschopenku, ještě v době pracovního poměru. Po 14. dnech lékař neschopenku prodloužil. Dovezla jsem potřebné dokumenty zaměstnavateli. Mám se po skončení smlouvy ještě sama nahlašovat sociálce? Šéf neodpověděl a než budu volat na úřad, ráda bych byla trochu v obraze. Už jsen s nimi jednou něco řešila a docela si mě namazali na chleba. Na MD mohu nastoupit cca za 14. dní.
Děkuji moc!

ellias
2. zář 2019

Pokud jsi stále na neshopence, tak na ní budeš až do nástupu na mateřskou. Potom akorát odneseš papír do práce, že doktor ukončuje neschopenku a ty nastupuješ na MD a hotovo. Nikde se nahlašovag nemusíš 😊 já jsem akorát zjistila, že po skončení smlouvy u mě přestal platit zaměstnavatel zdravotní, ale nenahlásil, že jsem na neschopence a musela jsem to pak dokladovat, abych neplatila penále .. jinak jsem nic jinýho řešit nemusela 😊

anetka1701
2. zář 2019

Všechny papíry stále zaměstnavateli. Pokud chceš, můžeš nosit neschopenku na OSSZ sama (na podatelnu), to je jedno. S papírem na mateřskou zase původnímu zaměstnavateli.

Ještě je fajn dojít (zavolat) na pojišťovnu a jen říct, že ti skončil pracovní poměr a jsi na neschopence do mateřské dovolené kvůli placení pojištění.

tomka25
autor
2. zář 2019

@ellias
@anetka1701 Holky moc diky! S tím zdravotním mě to nenapadlo, ve středu si tam určitě zajdu. Dekuji☺️

anetka1701
2. zář 2019

@tomka25 není zač. Tu sociálku (okresní správa sociální zabezpečení) vůbec řešit nemusíš když nechceš, neschopenku tam musí zaměstnavatel dávat sám, ale občas to některý "flákaj" tak je lepší když to nosíš sama - je pak jistota že peníze přijdou včas 🙂

tomka25
autor
2. zář 2019

@anetka1701 Já jsem věděla, že musí, ale nevěděla jsem přesně, jak je to, když ti skončí pracovní poměr. Děkuji za rady🙂

merope
2. zář 2019

@tomka25 Nevím, jak to mají jiné pojišťovny, u OZP to je vidět ve Vita kartě.

nikolasek16
31. led 2020

Dobry den,
chci poprosit o radu. Chtela, bych poradit zda mam narok na MD i v pripade, kdyz mi skoncil pracovni pomer na dobu urcitou k 31.12.2019. Musela jsem nastoupit na neschopenku kvuli tehotenstvi. V praci jsem to nezvladala. Termin porodu mam 3.7.2020.
Tak chci poprosit o radu jestli mam narok na MD i kdyz mam skonceny pracovni pracovni pomer, ale jsem v neschopence od 3.12.2019
270 dni co je potreba k naroku na MD mam splnenou.
Moc dekuji za jakoukoliv odpoved a zkusenost.
Dekuji 😊

lenoulinkaa
31. led 2020

@nikolasek16 jestli jsi v té praci byla ospon půl roku, tak máš. Nastoupila bys na ppm v ochranné lhůtě 180 dní.

nikolasek16
1. únor 2020

@lenoulinkaa dekuji za odpoved 😊 byla jsem tam 10 mesicu 😊