Dobrý den, prosím o radu ohledně nemocenské. Do dnešního dne mi nepřišly peníze za leden 🙄lístek odevzdán 31.v pátek, účetní ho poslala v pondělí 3. Vím, že na to mají 30 dní, už jsem tam několikrát volala, ale paní je ochota sama.. 😔Chtěla bych vědět, pokud lístek díky české poště nedorazil, jestli by se sami ozvali, že tam není poslán? A těch 30 dní, co na to mají, je včetně víkendů? Už jsem docela zoufalá, že je začátek třetího měsíce a pořád nic za leden.. Nemluvím jen o měsíčních poplatcích, že.. Díky za rady.
@aneta15 přesně tak😔ale stejně.. Máme to trošku rozdělené, co kdo platí.. Takže už bych ty miliony fakt uvítala 🤔
@alice12062020 zkuste si zavolat na socialku hestli maj všechny podklady, já volala na tu jejich infolinku, ale vždycky mě prepojili cca až po 20 min
@alice12062020 lístky na peníze se od Nového roku posílají elektronicky.. Posílá je příslušný úřad lékař u kterého máš vedenou pracovní neschopnost. Je tam tedy prakticky okamžitě co ho lékař odešle. Ty nic už do ruky nedostáváš, zaměstnavateli neodevzdáváš. Jen ty dostaneš lístek, že je lístek odeslaný.. ale ani ten dostat do ruky nemusíš
@jjasmina já už tam právě volala a než jsem stihala cokoli říct, bylo mi řečeno, vydržte, máme 30 dní. Při nejasnostech prý volají, ale nevím právě, jestli by volali, kdyby tam ten lístek nedošel. 🤷♀️Toť vše, pak mi paní položila tel..
@adenka84 přesně jak píše splavicek.. Mám starou od listopadu a normálně nosím přímo účetní.
@alice12062020 nevolali, to jsou kecy... ja uz jsem taky takhle cekala a cekala a kdybych si sama nezavolala, nevedela bych, ze je problem... ale taky mi rekla, mame 30 dnu, tak co chcete... no, uz jim zbyvaly jen snad 3... uz marodim 4.mesic, poprve v zivote a mam toho celkem plne zuby :(
@alice12062020 Aha tak to já se na druhem konci drátu spíše setkala s pozitivním přístupem a vždycky byla paní milá no.. Popravdě, kdyby tam podklady neměli, moc nevěřím, že by zjištovali co a jak.. Ale nevim
@alice12062020 Pokud na OSSZ podklady nejsou, patrně to neví ani dotyčná referentka, co zpracovává tvou DPN. Není čas zjišťovat, kdo je a kdo není nemocnej a z jakého důvodu. Referentka, pokud chce, ti může říct, jestli už tvůj lístek na peníze zpracovala, ale těžko se jí bude chtít hrabat v těch hromadách papírů, čekajících na zpracování. To nedělám ani já. Na to prostě není čas. 🤷🏻♀️ Navíc se mi, a podotýkám že ne jednou, stalo, že zaměstnanec odnesl lístek na peníze do práce, ale účetní neposlala lístek na OSSZ, ačkoliv zaměstnanci vehementně tvrdila, že už ho musíme mít. 😞 To je pak ke vzteku, když si na nás lidi vylejval zlost a my se můžeme bránit jen tou trapnou větou „Na zpracování máme ze zákona 30 dní.“ 😏
@cikitkapb Tohle se stalo mne. Ze mi v práci ztratili lístek na penize a tvrdily, že ho na OSSZ poslali. Když mi po měsíci peníze nepřišli, volala jsem si na OSSZ, kde mi paní rekla, že lístek jim nepřišel. Tak jsme to pak řešily už spolu a přes bývalého zaměstnavatele už to nešlo. Posílala jsem to tam rovnou.
@martt Dělá to spoustu lidí, že se v práci domluví a posílají jim tam jen kopii, aby zaměstnavatel věděl, že je zaměstnanec stále v DPN, a originál nosí nebo posílají sami na OSSZ. Je to jistota. Účetní ten lístek na peníze beztak k ničemu nepotřebuje... jen ten první, po 14 dnech. Pak už je to nošení do práce jen zbytečnej mezikrok, podle mého.
@cikitkapb jojo, to taky chápu, ale jelikož do toho nevidím, tak nevím, jak to chodí.. Zítra si zavolám, ale upřímně je mi to už blbý, se pořád ptát jako idiot 🤷♀️vím, že paní účetní určitě poslala, ale už nevím, jestli ten lístek opravdu dorazil.. Mám s poštou většinou špatné zkušenosti.. Díky za radu 🙂
Já volala minulý úterý a slíbeno mi bylo že mi přijde tento týden nemocenská za leden. A nevolaji vůbec že by jim tam něco chybělo atd, je to nezajímá tomu věřte.vy si musíte zjistit zavoláním zda tam mají všechno.
@klarina11 To jsme ale schopny říct jen u nových e-neschopenek. U DPN z loňského roku fakt nikdo nemá čas prohrabovat stohy papírů čekajících na zpracování. Jak jsem psala výše, pokud referentka chce, může řict jestli už byla právě tvoje DPN zpracována, ale hledat lístek na peníze a odhadovat čas zpracování fakt nikdo nebude.
@alice12062020 Když to je těžký... zrovna nedávno jsem řešila jednu stížnost od paní, že jí chodí dávky nepravidelně, ale vždycky v termínu. A že za prosinec jí nepřišlo vůbec nic a prej proč, když účetní jí tvrdí, že to posílala. Mno a ke konci února mi účetní volala, a sama na sebe práskla, že ten lístek za prosinec neposlala. Tak je pošle oba najednou. Přece se ti nepřizná, že kvůli ní nemusíš mít peníze. Jo a jedna technická... těch 30 je včetně víkendů, a počítají se od data doručení na místně příslušnou OSSZ, nikoliv od data doručení k zaměstnavateli.
Jednou se, stalo že můj lístek na peníze ležel v jiné kanceláři a mě tvrdili ať si to vyřeším v práci a ejhle pa urgovani že papír na peníze tam mají ale jinde než měl být mi bylo řečeno omlouvame se hned to napravíme.
Nezavolaji. Mě tam stopky peníze na depozitu protože jsem v insolvenci a neměli tam papír o studium staršího syna a nikoho nic nezajímalo že mi chodí částka jen pro dvě osoby a ne tři. Po mém urgovani že mám brát na tři lidi jinou částku mi paní řekla já vím že máte dvě děti ale nemáme tu papír o studium. Já mám spousty zkušenosti ze jim je to sumak. A jsem ssmozivitelka. V prosinci bez nemocenské a teď v únoru též a to byly doplatky za plyn a elektriku. Takže neřeším úřednice nemá to smysl. Smeju se jim jako ona minulý týden mě do telefonu. Když máte platit vy musíte hned a když oni mají na to 30dnu
jako necekejte ze vam nekdo bude vyvolavat, ze jste nedodaly to co mate. byla jsem na oddeleni, kde se dalaly neschopenky (ja teda resila jine veci)a aspon u nas to nebylo tak, ze jedna, dve zensky resi neschopenky, ale cele oddeleni se tocilo podle sluzeb, jeden den delala neschopenky, druhy den sla na kontroly, dalsi den treba kontrola firem. Hlavne v dobe chripek a tak kdyz se delalo 3000 neschopenek tydne neni cas nekomu volat, mas vsechno ok vyresim, nemas, tvuj problem.
Tak vyřešeno, podle rodného čísla vše v pořádku, peníze odeslány na účet v pátek 28.avsak chodí 5 až 7 dní 🙄 tak snad se v týdnu dočkám 🤷♀️ pry mám zpracovaný i únor. Všem díky za postřehy a rady. Nevěděla jsem, jestli si mám vše hlídat já, nebo hlídá daná úřednice.
@alice12062020 opravdu si představujete ze úřednice hlídá každého kdo marodí? Denně každá udela desítky dávek, myslíte ze má nějaký seznam a těm lidem volá, že jí něco chybí? Já vás chápu, ze vám chybí peníze, tomu samozřejmě rozumím. Ale mentalita tam permanentně volat a ptát se, tím ze voláte, tak úřednice ztrácí čas na zpracování neschopenek, těch hovoru je 30 do hodiny.
@rosetatto nic si nepředstavuju, jen do toho nevidím, tak se ptám 🤦♀️jestli je to nějak hlídané z jejich strany.. Nikdy jsem nemarodila déle jak týden s chřipkou. V dnešní době počítačů nevím, jaký funguje systém..
@alice12062020 mě taky ještě nepřišli peníze za leden. Být samozivitelka tak jsem vyřízena.