Nárok na dávky po rd jako samoživitelka. Na co všechno mám nárok?

deom
5. čer 2021

Zdravím, potřebovala bych vědět na co všechno mám nárok a o co si zažádat, když jsem matka samoživitelka, malý má tři roky, alimenty nepobiram, jelikož otec zatím ani není v RD (ano, teprve až teď to řešíme soudně) bydlíme v bytě u známého v pokoji v rámci spolubydlení (bez smlouvy na domluvu) malého mi do školky nevzali takže si nemůžu ani nijak rozumně přivydělat, jelikož nemám nikoho kdo by si ho vzal, pohlidal a podobně (nemáme babičky tety apod., jednou za dva týdny si ho akorát vezme moje kamarádka s její mamkou na noc dvě díkybohu) takže jsem na něj sama a ptám se protože tento měsíc budu mít poslední vyplacenou částku z rodičáku a nevím vůbec jak dál :(

terezfr
5. čer 2021

@deom no musím říct, ze to opravdu řešíš brzo. Pokud nemáš sepsanou jakoukoliv smlouvu na bydlení, tak nárok na příspěvek na bydlení nemáš. Takže doporucuju určitě vyřešit. Zajdi si na úřad práce a prihlaš se tam. Najdi si v okolí nějakou neziskovku, co pomáhá matkám samozivitelkam. Ti ti určitě pořadí, na co mas a nemáš narok

asinehri
5. čer 2021

@deom doporučuji najít cestu k levnému hlídání a pracovat. Třeba se domluvit s jinou maminkou, že tvé dítě přibere k vlastnímu. Život na davkach tě k samostatnosti neposune..

drep
5. čer 2021

@deom tak pokud mají malého na jednu dvě noci, tak to je jedna dvě noční týdně, ne? Tím bych začala já osobně. Pokud umíš něco, co se dá dělat z domova (např. Žehlit), tak tím bych pokračovala.

lachtanice86
5. čer 2021

@deom to ze ti rp končí vis dlouho, proc to řešíš až teď? Bez otce v rl, bez smlouvy na bydlení máš smůlu. Obvolej školky v okolí a najdi si práci. Máš právo na to uživit vlastní dítě sama a nespolehat na dávky

sarkasv80
5. čer 2021

Teď budeš mít 5 měs nárok na podporu v nezaměstnanosti,určitě si vyřídit přídavek na dítě,na bydlení nic protože musíš mít smlouvu a doložit vše co platíš 🤔 a rozhodně bych hned nechala zapsat otce do RL a domluvit se na ospod s ním tam jít a ať ti něco platí pokud se s ním dá domluvit,soudně to bude trvat.

1772
5. čer 2021

@lachtanice86 Myslím, že má
taky povinnost uživit své dítě sama s otcem dítěte.

mimi1004
5. čer 2021

Koukám, že diskuze se rozjela tady, tak zde je můj příspěvek z té druhé totožné -> A proč to sem vkládáš 2x? Už dávno sis měla obejít příslušné úřady. A na dávky musíš vše dokládat vč. výše nájmu.

prejeta_zaba
5. čer 2021

A doteď jsi žila kde? S otcem? Tak prostě spolupráce, dítě je stejně jeho jako tvoje, choď třeba na noční, ráno si dítě převezmeš. Sice to bude náročné, ale tak lepší řešení než nic. Přece nejde jen tak zčistajasna utéct ze vztahu a čekat, že to nějak dopadne. Rodiče nemáš? Přece, že ti skončí řidičák víš spoustu měsíců dopředu, tak proč jsi to nezačala zjišťovat už na podzim, abys to stihla vyřídit? Soud může trvat i roky. Můžeš z domu doučovat, hlídat jiné děti, dělat účetnictví nebo nějaký copywriting. Nebo chodit někam uklízet. Nebo můžeš někomu zaplatit, aby ti dítě hlídal a jít aspoň třeba 2-3 dny v týdnu do práce. 🤷‍♀️Proč sis to nepromyslela?

mimi1004
5. čer 2021

A další věc, z čeho si žila až dosud. Za předpokladu, že jsi neměla mateřskou a šla hned po porodu na rodičák, vychází mi, že jsi měsíčně brala 8333 Kč. Z toho jsi vyžila? Teď měsíc před koncem teprve řešíš RL a alimenty. Promiň, ale toto jsi měla řešit hned a ne teď jít na úřad s nataženou rukou a fňukat, že nejsou peníze, není školka, není hlídání... Stát není dojná kráva.

terezfr
5. čer 2021

@mimi1004 mě poslední dobou přijde, ze si to spousta lidí (s tou dojnou krávou) mysli. Přece když chci dítě, tak si před tím dobre promyslim, ze na to mám. Neříkám, muže se stát cokoliv, ale tady na přídavky natahuje ruku každá druhá... to je u nás fakt tolik chlapů, co se o svoje decka nestaraji?

mimi1004
5. čer 2021

@terezfr No nebo žili tak nějak spolu, nic neřešili, hlavně ne otcovství a rl, teď se rozešli a najednou dotyčná zjistí, že rodičák fuč a kde nic tu nic.