Na co mám nárok po porodu?

20. bře 2021

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat jestli nějaká z vás má zkušenosti😁
Čekáme s přítelem první miminko a finančně na tom nejsme úplně nejlíp. Nájem, auto, paušály a úvěr..
Já jsem na NP a přítel zaměstnán.
Jde mi teda o to, že když bude v rodném listě a byt je napsaný jen na mě, můžu žádat o nějaký příspěvek na živobytí? Aby mě braly jako samoživitelku a nepočítal se jeho příjem, protože pak je to na hranici a asi by nebyl na nic nárok
Jen rodičák

ema90
20. bře 2021

Pokud s vami partner zije, tak se do prijmu pocita i jeho vyplata. Pokud ho neuvedete, je to podvod.
A tak spatne na tom podle vseho nebudete 😉

blondynka400
20. bře 2021

Když budete žít ve společné domácnosti, nejsi samoživitelka. A je jedno, že je byt napsaný na tebe.. Jak bylo napsáno výše, když ho neuvedeš, je to podvod. Není lepší se spíš snažit nějaké finance získat navíc normální cestou než podvádět?

autor
20. bře 2021

@blondynka400 to je jasný, nechceme nic podvodem, z toho mám strach
Ale jenom mě to zajímalo😊

bara88
20. bře 2021

Nechceš nic podvodem a ptáš se jestli budeš mít nárok na nějaké prachy aby tě brali jako samozivitelku?jsi snad samozivitelka?nejsi.nechapu proč by za vás měl stát platit úvěr,auto na a paušál

autor
20. bře 2021

@bara88 já to myslela tak o co vše je možné po porodu žádat
Psala jsem že jsem poprve těhotná, tudiž v tomhle vůbec nevím 🙂

blondynka400
20. bře 2021

Jestliže žiješ v jedné domácnosti s otcem dítěte, prostě nejsi samoživitelka. Zbytek už je asi jasný...

crutela
21. bře 2021

No vypadá to, že jen na PPM pokud máš odpracováno a pak rodičák.

autor
21. bře 2021

@crutela ano odpracovano mam

jitka_cv
21. bře 2021

8 až 6 týdnů před porodem si vezmeš od gynekologa papír na ppm a ukončení nemocenské. Dáš to do práce a zbytek zařídí v práci.

leniczka23
21. bře 2021

Nárok máš na mateřskou a následně na rodičovský příspěvek. Pokud máš nárok na PPM a tvůj přítel.pracuje na.porodne nedosáhnete, na příspěvek na bydlení taky těžko. To si musíte nejdřív rozmyslet jestli dítě dokážete uživit a ne pak spoléhat na stát.

zelenaesmolda
21. bře 2021

A co takhle nejdriv mit finance vyresene a byt zajistena na tolik,abys nemusela tohle resit?Kdyz mate auto,uver a pausaly tak na tom zaee tak spatne nebudete.
Proc by mel vase dite zivit stat?

jjasmina
21. bře 2021

Tohle nepochopim nemáte peníze, rezervy a pořídíte si dítě.. Věř,že já v tomhle vyrůstala a jsem ráda, že moje dítě nebude, bylo to dětství na hovno.Ale zase máma byla sama, dvě děcka na krku, byla pořád v práci , aby nás uzivila, takže jí respekt A pokud nemáte peníze, prodejte auto a zbavte se dluhu, auto k životu opravdu není potřeba.

j.a.n.i
21. bře 2021

@jjasmina No, paušálně tvrdit, ze auto není k životu potřeba, když ani netusis, kde bydli, je dost hloupé.

bara88
21. bře 2021

@j.a.n.i to je úplně jedno kde bydlí, člověk si má kupovat to ,na co má a né pak natahovat ruku

jjasmina
21. bře 2021

@j.a.n.i mě to hloupé nepřijde, ale kdyby nebyli peníze na potřebné věci, auta bych se zbavila jako první.ale to je asi věc názoru, ostatně jako všechno, každý potřebuje k životu něco jiného..

irmamala
21. bře 2021

Tak to je zajimavy, tady dostava zakladatelka coud, ze bude mit dite, kdyz nema finance a kdyz nekdo zvazuje potrat z financnich duvodu, tak je za nejvetsi svinu..... Ja jsem si za mlada rozhodne zadne rezervy nedelala a kazdou vyplatu roztocila 😀 Dite muze byt neplanovane a kdyby kazdy mel cekat s ditetem az bude mit prachy, tak vymreme...

bara88
21. bře 2021

@irmamala a kdyby každý natahoval ruku a čekal prachy od státu tak by to tady jaký nevypadalo moc dobře

j.a.n.i
21. bře 2021

@jjasmina No, pokud se bez auta nedostanes do prace, tak je fakt desne rozumne se ho zbavovat, protoze mam problem s penězi. Dostanes za nej kulovy a jako bohus muzes hledat jinou praci, kam se dopravis bez nej. Jo to se vyplatí. A na kontroly s ditetem, kterych neni uplne malo, budes jezdit taxikem.

bara88
21. bře 2021

@j.a.n.i pokud se člověk neobejde bez auta musí se uskromnit prostě jinde

jjasmina
21. bře 2021

@j.a.n.i nebudu se tu při neděli dohadovat, prostě máte jiný názor a tim končím. Hezkou neděli přeji

irmamala
21. bře 2021

@bara88 tak o tom zadna, ja sama pracovala celej rodicak a necerpala krom RP nikdy nic. Ale jak jsem psala, muzou byt mladi, dite neplanovane a tady se vzdycky vsem radi, at finance neresi a obehaji si, na co maji narok.

mourovatakocka
21. bře 2021

Moc se v tom nevyznám, my neměli nárok na nic nadstandardního :D, ale napadá mě zaběhnout na úřad práce a prostě se zeptat. Na zeptání nic nedáš a třeba se něco najde. Ale. Nesmíš ani náznakem začínat jako tady o samoživitelce - to je opravdu jiný level, hezky kápni božskou a doporučuju už přemýšlet, jak by sis mohla přivydělat. Záleží na bydlišti, dá se roznášet letáky, chodit s kočárkem stejně budeš 🙂 Aspoň pět peněz se dá vydělat úplnýma kravinama. Já třeba ráda pěstuju kytky, chovám rybky a když se mi něco namnoží, nabídnu na fb jako výměnu za nějakou maličkost nebo pár korun. Je to blbost, co nic nestojí 🙂

michaela666
21. bře 2021

Trochu vyčůraný přístup - bydlíme spolu, budeme mít dítě, ale ideálně tě brát jako samoživitelku. Mě by asi hanba fackovala, o chlapovi ani nemluvím. Určitě se najde dost věcí, ve kterých se můžete uskromnit aby miminku nic nechybělo.

irmamala
21. bře 2021

@jjasmina krome toho co pise
@j.a.n.i, tak pokud mas auto na leasing, tak ti jeho prodej moc nevyresi. Prodas ho za min, nez jsi koupila, takze cely dluh stejne neumoris.

jjasmina
21. bře 2021

@irmamala já to vše chápu, ale pokud vím, že vycházíme s penězi tak, tak ..tak se dle toho zařídím. A mimochodem znám i takové , co pořád fnukaji jak nemají prachy, ale jedou autem i do obchodu vzdáleného 50 m od domu. Ale pokud teda zakladatelka věděla, že vychází tak, tak s najmem, autem a dluhama nemůže čekat, že zbytek jí zalepi stát, upřímně ty větší výdaje teprve přijdou

treasurka
21. bře 2021

Zkus se na to podivat tak, kde mizes usetrit, nez co ziskat od statu. Napr. vestina veci se da poridit v rozumnem stavu a za mnohem mensi penize na bazaru, kdyz se budes snazit, budes kojit a usetris za UM. Plany muzes mit z druhe ruky latkove, tim taky hodne usetris, hracky totez...

klea81
21. bře 2021

@j.a.n.i máš pocit, že v čr nejezdí autobusy a vlaky? Auto nemáme a nechceme. Kupodivu i na nákupu se dá zajít pěšky 😁

klea81
21. bře 2021

@j.a.n.i prosím tě odkud se nedá v ČR dostat bez auta do práce? Z každé mini vesnice jede ráno autobus. Takže je to o rychlosti a pohodlnosti, nikoliv o nedosazitelnosti. Ale ty náklady na cestu autem jsou dvojnásobné.

malinkaelinka
21. bře 2021

@klea81 no ono dost záleží od kolika do kolika pracujes. Já dělala mistrovou ve fabrice pět vesnic od nás. Přímé spojení neexistuje, s přestupem bych byla v práci na půl osmou ráno, ale já tam musela být v pět. Z odpolední v deset večer nejelo opravdu nic, o vikendu bez spojení. Manžel pracuje ve zdravotnictví , denní noční, dvanáctky. Na denní by se busem dostal v pohodě, večer doma už bez šance. O víkendu taky smůla. Na noční by odchazel ve tři odpoledne. A to nebydlime v úplné riti, je to dokonce mestys. Ale spojení počítá jen se školáky a lidmi, kteří končí maximálně ve čtyři. Dokud jsem pracovala i já, uzivili jsme auta dvě, protože jsme oba jezdili v úplně jiné časy na opačnou stranu. To jen na vysvětlení, že veřejná doprava je super, ale ne vždy tak, jak člověk potřebuje. Já si nestěžuji, my se sem stehovali s tím, že bez auta to fakt nejde, navíc manžel má tři staré babičky, všechny opět po vsich a vzájemné spojení neexistuje. Dopravit jim třeba nákup by bez auta bylo těžko realizovatelné, leda jít desítky kilometrů pěšky.

felixfelicis
21. bře 2021

@klea81 Tak treba z vesnice, kde žili prarodiče, jede rano jeden bus v sedm. To je trochu blby pro někoho, kdo jezdi do nemocnice na sedmou nebo někam do krámu, kde otvírají brzo.