Můžu jít na Úřad práce?

7. lis 2024

Dobrý den, řešíme teď blbou situaci. Dcerka ma 2 roky ( 3 roky ji budou na konci února) a pobíram rodičák , který mi na konci února koncí. Tedy bych měla jít do práce od března. Jsem zamestnaná. Ale dceru me nevzali do skolky, protože je jeste malá ( přitom mluví, je bez plen…)a vezmou ji až od zaří 2025. Do detské skupiny u nas na vesnici mi ji taky nevzali, že mají plno. Já tedy nejsem schopna jit pracovat, protoze nemam hlidaní ( babicky hlidací bohuzel nemam) byla jsem na uradu skrz rodicak- tam sem to chtela prodlouzit do konce srpna ale vycházela tak malá částka, ze bychom to s manželem z jeho platu neutáhli…. No opravdu nevím co dělat a tak mě napadlo, ze bych dala v praci výpověď a nastoupila do konce srpna na urad prace, ač se mi to nelibi. Ale napadlo mě to jako řešení.. ale nevim, zda to vubec jde.. poprípadě co mám dělat.. děkuji všem za případné reakce.

nelly_strokova
7. lis 2024

Myslím, že to jde, ale vůbec nevím, jak je to v tomhle případě s podporou. Ale i kdybys na ni nárok měla, tak to taky žádné terno nejspíš nebude. Navíc tě taky budou s největší pravděpodobností hnát na pohovory a snažit se tě dostat do práce.

vanessia7
7. lis 2024

Řešení to je, ale počítej s tím, že když nastoupí do školky, podchvílí to bude soplík, kašlík a budeš muset zůstávat doma. To se v nové práci pak nemusí zrovna líbit vedení.

rnika
7. lis 2024

Mě to přijde dost nestastny, buď ráda, že máš práci jistou. Natáhni si rodicak i za tu směšne nízkou částku a k tomu si najdi brigádu po večerech. Abyste se s mužem u dítěte vystřídali.

ai30
7. lis 2024

Co skolky nebo detske skupiny v okoli, kam by se jeste dalo dojizdet? Asi by to nebylo uplne ideal, ale bylo by to jen na toho pul roku, nez by presla do te puvodni.

kokoska29
7. lis 2024

@rnika ale ona tu práci má jistou jen do února. Natažení rodičovského příspěvku nic neřeší. Zaměstnavatel ji drží místo tři roky, pak se s ním případně musí domluvit n neplaceném volnu.

Každopadne kdyby zakladatelka byla na pracáku musí počítat s tím že ji budou hledat práci a bude muset chodit na pohovory a případně někam nastoupit 🤷

To už je lepší nahlásit se jako osoba pečující o dítě, bude mít zaplaceno zdravotní pojištění a najít si brigádu a chodit tak aby se vystřídala s manželem 🤷

cherie24
7. lis 2024

Řešila jsme něco podobného. Mám ledňátko a do školky až od září. Ale na úřadě práce mi říkala, že bych musela chodit na pohovory a ucházet se o práci, což logicky nejde s dítětem doma. Jako řešení mi navrhla se nahlásit na pojišťovně jako osoba pečující o dítě, ale to je jen o tom, že za tebe odvedou poplatky. Je to bez platu. Potáhneme to opravdu bohužel jen z jednoho platu. Nějakou soukromou školku nemáte v okolí nebo po cestě do práce? Případně se vystřídat doma s manželem a najít si brigádu mimo jeho směny.

journals
7. lis 2024

Možností je několik, výpověď mi nepřijde jako dobrý nápad.

1) obvolej a obejdi znovu školky a dětské skupiny v okolí. Jestli jsi to teď tedy nezkoušela. Mohlo se místo uvolnit.
2) zkus kouknout po okolí po nějaké osvědčené hlídačce - jiná maminka na rodičáku, starší paní v důchodu
3) pokud nic, nahlaš se jako osoba pečující a (pokud to jde, nevím) koukni po brigádě

Pracák je ve tvém případě blbost když práci reálně nehledáš a místo vzít nemůžeš

areh
7. lis 2024

Než dát výpověď, zkusila bych se domluvit na neplaceném volnu u zaměstnavatele. Pak se nahlásit na pojišťovně jako pečující o dítě a hledat brigádu. To mi připadá jako nejrozumnější řešení

jiss
7. lis 2024

Zvážila bych ještě, jestli se vyplatí hlídačka plus případně požádat zaměstnavatele o částečný úvazek. Snad všechna děcka jsou ve školce nemocná, OČR ve zkušební době je sebevražda. Je to smutné, ale je to aktuálně tak.

kristyn86
7. lis 2024

@areh A ja jsem to mela tak,ze jsem se v praci domluvila na neplacenem volnu,prodlouzila si rodicak i presto,ze to byl pakatel. Neprisla jsem o praci,bylo mi kryte pojisteni. Ja teda z financnich duvodu nemusela na brigadu. To nahlaseni se na pojistovne jako pecuji osoba ma v sobe skryto to,ze ti dite muze do skolky jen dopoledne. I kdyz vim,ze pises,ze skolka nevysla.

rnika
7. lis 2024

@kokoska29 Pravda - nedocvaklo mi to. Ale může tedy zkusit v práci vyjednat neplacené volno. Zbytek o brigádě platí 😁

martinka_33
7. lis 2024

Zkus si vyjednat do září neplacené volno, je skoda koncit v praci kterou znáš. Az kdyby ti ho nedali tak řek dej výpoveď, pak je asi jedno jestli pujdes na UP (oni ti tam realne moc nepomuzou, ale optej se na podporu, treba nejaka je to nevim), pohovoru se neboj, tam muzes jit s ditetem kdyz tu praci nechces tak je to uplne jedno 😅
Kazdopadne na tu financni mezeru si budes muset najit brigadu, ktera se pracovni dobou nebude krýt s manzeliviu prací. Je to opruz, my takhle zijeme uz pul roku - krome dovolenych nemame ani den spolecne volno, vetsinu dni si predavame dite na nadrazi nebo se vidime chvili rano nebo chvili vecer... Vztah tim trpi ale kdyz neni zbytí... u vas by to bylo navic jen docasne reseni s jasne vymezenym koncem.

autor
7. lis 2024

@ai30 děkuji, upřímně nechci davat malou do skolky do města, když od zari bude tady u nás, aby si zvykala dva krát a ani nevim jestli by me ji prijali takto od brezna do srpna. ale jinak docela blízko v rámci možnosti je taková super dětská skupina , nějaka lesní školka ale tam chteji za měsíc 5900 kč, což je teda nereální pro nas..

Moc všem děkuji! Vypoved se me taky nechce davat, ale už jsem fakt přemýšlela i nad touto mozností..
Asi sem dospěla k názoru, že si rodicak prodlozim do konce srpna ( budu brat teda uplne směšnou častku) a pujdu na brigadu na odpolední nebo noční, v práci zkusim vyjednat neplac. volno což nevim jestli projde takto na půl roku.. Premyslim, ze co když budu nemocná tak to na brigadu pujdu misto např 6x v mesici jen 4 x a to bude pak malý príjem a to bude špatny. No je to pro mě teď strašně složitá situace.
Jak by to bylo jednoduchý, kdyby ji do tý školky vzali. Jeste budu volat reditelce jestli se nahodou neuvolnilo misto, ale rikala mi uz ze stim nemam moc počítat.

jutta42
7. lis 2024

Já teda nevím kolik vyděláš, ale pořád ti po zaplacení těch 6k zbyde víc než by byl ten zbytek rodicaku, ne? Ta podpora bude taky malinká.

squezy
8. lis 2024

Vygoogli si sousedské hlídání. Nemáš hlídání pro sve dítě a zároveň potřebuješ peníze. Pokud bys k sobě na hlídání mohla přijmout další 1-2 deti,tak dostaneš peníze od rodicu a zároveň od statu. Nastuduj si,co to obnasi, popřípadě se zeptej na úřadě (UP,ČSSZ,ted nevim) a prijmi domu k sobě jedno ditko na hlídání, které se taky nedostalo do školky,ale rodiče maji práci. Nějaké peníze to hodi a jestli mas hlidat svoje a ještě jedno dítě😉 Jidlo musí přinést rodiče dítěte,svaciny a tak, takže to ma byt fakt jen o hlídání. V tvém případě bych si v praci zazadala o neplacené volno do 4 let veku dítěte,natahla RP a sla do toho hlídání.

squezy
8. lis 2024

https://www.hlidacky.cz/inspirace/sousedske-hli...

Je nutné mít vzdělání tipu zdravotnictví,socialni pece nebo pedagogické..no nebude to tak easy,ale adi by se to dalo 🙂 Kamaradka si bude delat specialniho pedagoga a je to prej asi na 2 měsíce..

autor
10. lis 2024

@squezy moc díky. !!O tom slysim poprvé. Urcite si to ted nastuduji. Jsem zdrav.sestra takze to je v pohodě. 😊

squezy
11. lis 2024

Tak to si podle me vyhrala jackpot!! 🙂 Tvoje ditko může mit doma kamarada/kamaradku a ještě za to dostanes zaplaceno a budes se svym ditetem a nekomu tvoje hlídání dost pomůže. Je to na prd, když bys ty nebo dítě bylo nemocné,ale takovy je prostě život,to by se ti stavalo i na brigade..