Musím jít na ÚP a nahlásit se?

hanourek_
23. zář 2022

Zdravím,
Prosím můžete mi poradit ?
Jsem na neschopence od června, a dneska mi přišlo poštou z práce, že mi ukončili pracovní poměr.
V listopadu budu nastupovat na mateřskou.
Chci se tedy zeptat jestli musím jít na úřad práce a nahlásit se ? Nebo já se omlouvám ale upřímně nevím co mám tedka dělat.
Děkuji

lencaa11
23. zář 2022

@hanourek_ pokračovala bych dal v neschopence do nástupu na MD

hanourek_
autor
23. zář 2022

@lencaa11 takže když budu pokračovat v neschopence nemusím se jít někam hlásit nebo tak

lachtanice86
23. zář 2022

@hanourek_ jen bych to nahlásila na zdravotní pojištovnu.

hanourek_
autor
23. zář 2022

@lachtanice86 a tam jim jenom řeknu co se mi stalo ..?

cuuza
23. zář 2022

A ty jsi měla na dobu určitou nebo proč ti ukončili poměr?

eleanor151515
23. zář 2022

Si na PN na rizikovom tehotenstve alebo skrz nemoc?
Ak riz.tehul - si v ochrannej lehote a vypoved ti zamestnavatel nesmie dat.

hanourek_
autor
23. zář 2022

@cuuza ano na dobu určitou ale ve smlouvě nemám napsáno, na kdy přesně se to stahuje -_- 24.11 jsem nastoupila a tedka mi bylo řečeno, že k 30.9 konec ..

hanourek_
autor
23. zář 2022

@eleanor151515 nene nejsem na rizikovem.. jen doktor mi ze začátku tehu. Dal neschopnost protože jsem hodně zvracela a zhubla jsem a řekl mi , že to není dobrý.. pak mi musel i predepisovat nějaké prášky proti zvracení.. a od té doby jsem prostě pořád na neschopence

hanourek_
autor
23. zář 2022

Hlavně se spíš bojím , že tedka mi nedají třeba mateřskou nebo tak , protože na sociálce mi řekla paní, že musím mít odmakany rok -_- abych vůbec nějakou dostala ..

eleanor151515
23. zář 2022

@hanourek_ škoda,ze ti PN ukončil, napriek pretrvavajucim "neprijemnostiam" tehotenstva. Chapem, ze Dr nedavaju na pockanie rizikové PN,aby neprisli o zivnost, ale ak mas tazkosti...
Pani ti povedala spravnu informaciu - podmienka rok na narok PPM..
Pozri si este zmluvu - ja poznam zmluvy vzdy min na rok ak je doba urcita 🧐

hanourek_
autor
23. zář 2022

@eleanor151515 když jsem se ptala na rizikové, tak mi řekla sestra , že musím mít buď já nějaký problém a nebo kdyby byl problém s mimčem a nebo kdybych měla dvojčata.. to , že jsem zvracela je normální.. -_- takže jak to divím jsem asi pěkně v prdeli .. že

alilali
24. zář 2022

@hanourek_ Tak co se týče nároku na mateřskou, stačí zadat do googlu, máš tam podmínky, které musíš splnit.

eleanor151515
24. zář 2022

@hanourek_ na cssz.cz su veskere podrobne informacie, dokonca tabulky na vypocet PN/PPM atd..
Zial, ty na PPM nemas narok, mozes si zaziadat o RP online alebo na prislusnom urade.

hanourek_
autor
24. zář 2022

@eleanor151515 to je vážně super🙂 když stát nemůže pomoci a nemá člověk narok na nějaký finance..
Ok rodicak ale to je hovno hovno nic na dnešní dobu

cuuza
24. zář 2022

@eleanor151515 A proč by neměla mít nárok na MD? 270 dnů nemocenského pojištění mít bude, sice netrvá pracovní poměr ale bude v ochranné lhůtě

veroniquecz
24. zář 2022

@hanourek_ kdy mas termín porodu? A kolik mas za poslední dva roky odpracovano?

veroniquecz
24. zář 2022

@hanourek_ a k tomu rodicaku. Je to 300 tisíc ty na ulici nenajdes, v tomto je náš stát velmi štědrý.

hanourek_
autor
24. zář 2022

@veroniquecz termín porodu mám až v lednu.a kolik má odpracovano no loňský rok mám odpracovany celý.. Teda snad měsíc jsem byla na úřadě práce..

hanourek_
autor
24. zář 2022

@veroniquecz to sice nenajdu ale taky spíš záleží na jak dlouho chtít jít na mateřskou jestli na 2 nebo 3 roky tak podle toho to odpočítají ne

kakba
24. zář 2022

@hanourek_ to co si napsala je fakt hruza, protoze stat ti plati slusne za to, ze muzes byt 3 roky doma. Dite si nedelas, aby te stat dotoval, ale protoze ty si chtela. Jestli mas odpacovano skoro rok a vlezes se do ochranne lhuty 150 dni od vypovedi tak narok na materskou mas. Staci vygooglit a hned vis.

hanourek_
autor
24. zář 2022

@kakba no za 1 jsem to dítě neplanovala a když člověk neplánuje nemá našetřenou ani korunu. A za 2 se jen pouze ptám jestli vůbec nějaký nárok na to teda mám nebo ne to je všechno

kakba
24. zář 2022

@hanourek_ tak v tom pripade za 1. Kdyz dite neplanujes, tak se mas chranit. 2. Jestli splnujes podminky, co jsem uvedla, materskou mit budes.

hanourek_
autor
24. zář 2022

@kakba ochrana byla selhala i selhal prášek takže tak ;).. no doufám

mirin89
24. zář 2022

Co mas přesně napsane v pracovní smlouve? Smlouvu mas na dobu urcitou do kdy? Pokud ti ji ukoncuji predcasne mela bys mit snad narok na odstupne, ne?
@hanourek_

veroniquecz
24. zář 2022

@hanourek_ ptám se, protože musíš mít za poslední dva roky odpracovano 270 dní a ke dni nástupu na MD být zaměstnána nebo v ochranné lhůtě. Tak je tak dlouhá jak dlouho trvalo tvé poslední zaměstnání. Takže termín porodu minus 8 týdnů a dopocitat ochrannou lhůtu. A pak uvidíš, jestli nárok na PPM mít budeš nebo ne. Dle toho se pak rozhoduje jestli budeš pobírat PPM nebo RP.

veroniquecz
24. zář 2022

@kakba ta lhůta je tak dlouhá jako poslední zaměstnání, maximálně však 180 dní.

veroniquecz
24. zář 2022

@mirin89 nárok na odstupné je když pracujes minimálně rok. A predcasne myslíš co? Buď uplynula doba určitá, nebo uplynula výpovědní lhůta, nebo se podepsala dohoda, popr. Poměr skončil ve zkušební době.

hanourek_
autor
24. zář 2022

@mirin89 Ve smlouvě mám napsáno, že smlouva se uzavírá na dobu určitou po dobu trvání smlouvy mezi zaměstnavatelem a firmou

mirin89
24. zář 2022

@veroniquecz tak to jsem nevedela, ze musi byt minimalne rok odpracovany, aby byl narok na odstupne a předčasně jsem myslela, jestli smlouva nebyla treba do konce roku a oni ji neukoncili uz ted... A o dohodu asi neslo, kdyz pise, ze ji bylo receno, ze k? 30.9. konci, to mi nezni jako dohoda, ale jako jednostranne ukončení - tedy vypoved ze strany zamestnavatele pokud jeste neuplynula doba, na kterou byla smlouva sjednana...

hanourek_
autor
24. zář 2022

@veroniquecz : a jsem v ochrane lhůtě když jsem na neschopence pořád vedená? A když pořád v té neschopence budu pokračovat jestli se to teda do toho pořád počítá..