Ahoj chtěla bych se prosím na něco zeptat, budu vděčná za rady a zkušenosti. Četla jsem že maximální doba evidenci na ÚP do 50let věku žadatele je maximálně 5mesicu. Co se stane když si nestihnu práci do 5mesicu najít? Up mě vyřadí a budu muset si vše platit sama? Ještě bych se chtěla zeptat když jsem byla 2mesice na neschopence ale stihla jsem po skončení prac. Poměru lhůtu ochranou 7 dní kdy jsem nastoupila na DPN. Počítá se i ty dva měsíce do tich 5 měsícu na tom up? Takže kdybych tam mohla být jen 5 měsícu a dva byla nemocna chápu to dobře že mě zbivaji jen 3mesice evidence na ÚP? Nebo se to počítá že ty 2mesice kvůli nemoci jsem hledat práci nemohla a nepočítá se to do toho.
Moc děkuji za rady
Pokud nastoupíš na ÚP v ochranné lhůtě a máš dostatečně odpracováno, tak do věku 50 let máš nárok na 5 měsíců podpory. Do důchodu se započítává pouze 12 měsíců vedení na ÚP z celých dob evidencí, kdy se do této doby nezapočítává podpora. To znamená, že kdybys byla např. na ÚP 8 měsíců, tak se ti z těch 12 měsíců strhnou jen 3 měsíce a zbyde ti po zbytek doby do důchodu 9 měsíců.
To neni maximalni doba evidence, to je doba po kterou mas narok na podporu, pokud ti na ni tedy vznikne narok.