Maximální doba evidence na ÚP. Co se stane potom?

18. kvě 2021

Ahoj chtěla bych se prosím na něco zeptat, budu vděčná za rady a zkušenosti. Četla jsem že maximální doba evidenci na ÚP do 50let věku žadatele je maximálně 5mesicu. Co se stane když si nestihnu práci do 5mesicu najít? Up mě vyřadí a budu muset si vše platit sama? Ještě bych se chtěla zeptat když jsem byla 2mesice na neschopence ale stihla jsem po skončení prac. Poměru lhůtu ochranou 7 dní kdy jsem nastoupila na DPN. Počítá se i ty dva měsíce do tich 5 měsícu na tom up? Takže kdybych tam mohla být jen 5 měsícu a dva byla nemocna chápu to dobře že mě zbivaji jen 3mesice evidence na ÚP? Nebo se to počítá že ty 2mesice kvůli nemoci jsem hledat práci nemohla a nepočítá se to do toho.

Moc děkuji za rady

j.a.n.i
18. kvě 2021

To neni maximalni doba evidence, to je doba po kterou mas narok na podporu, pokud ti na ni tedy vznikne narok.

martulka88
18. kvě 2021

Pokud nastoupíš na ÚP v ochranné lhůtě a máš dostatečně odpracováno, tak do věku 50 let máš nárok na 5 měsíců podpory. Do důchodu se započítává pouze 12 měsíců vedení na ÚP z celých dob evidencí, kdy se do této doby nezapočítává podpora. To znamená, že kdybys byla např. na ÚP 8 měsíců, tak se ti z těch 12 měsíců strhnou jen 3 měsíce a zbyde ti po zbytek doby do důchodu 9 měsíců.