Ahoj. Vzala jsem si podnajem (barak). Cena najmu je 21.000,- + poplatky elektrika a plyn 6000,- takze dohromady 27000,-.
Rodicak s pridavka mi dela 15600,- + alimenty se mi pohybujou okolo 5000,- Ted mi byl schvalen pecovak na syna (autismus, hyoerkeneticka porucha) 3 stupen to dela 16.100,-. Kamaradka mi rikala ze pecovak se nezahrnuje do prijmu a tak mam narok si vyridit prispevek na bydleni a hmotnou nouzy. Je to pravda?? Nebo na prispevky nedosahnu? Dekuji za info 🙂
@denski24 protoze sem chodila od znamich ke znamim a vsude na prohlidkach me odmitaly a tenhle mi po 30 prohlidkach vysel. A navic v Ml. Boleslavy fakt levnejsi nejsou
Jak vyplývá ze zákona o životním a existenčním minimu, příspěvek na péči se nepovažuje za započitatelný příjem, protože jde o účelovou dávku (je určena k úhradě péče o nezletilého).
@denski24 takhle živíme majitele tech bytů/baráků... Ti lidi vážně kolikrát nemají jinou volbu, totiž na levnější je přetlak zájemců a máma samoživitelka je až na konci řady, koho vetsina majitelů vybere... Takže zbydou jen drahé nájmy ktere pak dotuje stát, tedy my všichni kteří odvádíme daně. Chyba v systému...
Proč zrovna barák a za takovou cenu ? V MB se dají sehnat daleko levnější nájmy. Jelikož je to moje oblast tak moc dobře nájmy znám. Tohle je mimo moje chápání.
Promin, ale delas si srandu? Bych chtela videt fotky najmu, protoze jsem z Brna a tady se pohybuji za tuhle cenu najmy vybavenych luxusnich bytu. Nemam na najem tak si zaridim vsechny pridavky, co jdou. Svet se v prdel obraci.
@kakba Bohužel, tak to dnes chodí. Přijde na úřad, řekne, že dětem bude lépe v baráku se zahradou a nájem bude mít zaplacený. Normálně by člověka nenapadlo, najít si bydlení, na které nemám. Myslím, že by jí stačilo 2+kk nebo 1+1. Ale proč toho nevyužít, když to stát zaplatí. Naštěstí jim nájem proplácí zpětně za 1/4 roku, takže ty úplně švorc na ty 3 nájmy nemají.
@dandaa tak nabídni 😉 To že jsou k dispozici nemusí vubec znamenat, ze si majitel vyvere zrovna maminku samozivitelku... My jsme rodina, kde muz měl nadprůměrnou mzdu a v roce 2021 byl takový přetlak zajemců, že rodinu s dvemi malýni detmi a třetim na cestě nikdo do pronájmu nechtel. Štěstí ze mel muz aspon byt, sice malý a s nedodelanou rekonstrukcí, ale dva mesice jsme tam pak bydeli bez kuchyně... Jinak bychom byli bezdomovci... Takze ja si živě dovedu predstavit, jak se takové levné bydlení shání samoživitelce na rodičovské....
@martinka_33 Představ si ,že ve většině bytech máme maminky samoživitelky a nikdy nebyl s žádnou problém. Stejně tak nikdo z našich klientů nemá problém pronajmout byt samoživitelce. V MB se dá v pohodě sehnat 2kk za 10-12tis . Takže nevidím důvod si pronajímat dům za nesmysl a ještě natahovat vychcaně ruku ať stát platí. Říká se tomu finanční gramotnost,která, ale dosti lidem chybí.
@kakba
@1pomnenka nojo holky, jenze na ty levné byty je vetsinou vic zajemcu, a majitele fakt dávají prednost bezdetnym... Tohle jsem si vyzkousela pred tremi lety osobne... Takze pak zbydou ty dražší, o ktere jormalne vydelavajici clovek nema logicky zajem. Tem nemajetnym prispeje stat na cokoliv (i kdyz nejaky steop tam je) a jim vlastne ani nic jineho nezbyde... Takze ta chyba neni v tech lidech, ale v systému... kdy stát živí majitele bytů, pokud ti se nedomluvi s najemnikem tak tak z toho nic nema - prispevky putuji obratem majiteli... A Bůh ví co je to za vybydlenou kůču. K tem uplne švorc, tihle lidi si kolilrát musi pujcit u lichváře, aby zaplatili kauci a odmenu realitce (což je další na hlavu postavená vec - realitka pomahá majiteli ale platí ji nájemník)...
Holky já byt pronajímám a sama bydlim v nájmu a nevim prp koho jsou nase zákony debilnejsi/ jestli pro majitele nebo najemnika... podle me jsou uplne blbe pro obe strany....
@dandaa i bezzubé cikánky se 4ma detma a pátym na ceste? To je totiz ta skupina o ktery predevsim pisu... Ale... Je pravda ze tou inflační krizí, kdy hodne lidi investovalo do nemovitosti k pronajmu se situace zlepsila. V tom roce 2021 to byla aspon v Liberci solidni pakárna sehnat pronájem... My uz pak chodili i na prohlidky totalne vybydlenych bytů a ani tam nas nechteli 😭 Koncem loňského roku jsme ale pronájem sehnalk bez problémů.
@martinka_33 Ty nám nechodí na prohlídky malých bytů 1kk,2kk . Nevím proč řešit větší rodinu když tazatelka jsou jen dva . Nejhorší nájemce co jsem kdy měla byl sám kůřák s kočkou ,byt byl po něm na totální rekonstrukci, kterou musel uhradit .
@martinka_33 jako pronajmout si barák za 27 000 a poté jít na úřad si pro dávky, mě také nepřijde zrovna v pořádku. Pokud se v té lokalitě dají sehnat i levnější nájmy...než 27 litrů. A ještě když na to vlastně nemám...
@keysi90 tak pokud jdou, tak to nesmysl je, ale co když opravdu nic jineho nesehnala? Já pani neznám, ale jestli je to od pohledu bezzubá socka, do toho se majitele obvykle nehrnou a kdyz je vic zajemcu, vyberiu jineho...
@martinka_33 já ti nevím, ale ty by sis pronajala barák na který nemáš? Nevěřím, že nesehnala nic jiného. Klidně i garsonku, pokud je sama s dítětem.
@dandaa máma se dvěma dětma, na rodičovský... Pokud vypadá slusně, baví se inteligentně, před rodičovskou pracovala, té bych byt pronajala bez problémů. Ale ruku na srdce, když ti prijde na prohlídku bezzubá cikánka, od první věty negramotná... i kdyz má ty deti jen dve, das ji prednost pred pánem s kočkou? Kterej ti sice byt vybydli ale na prohlidce bude tvrdit ze je nekuřák, bude pracovat a tvářit se inteligentně? V tomhle jsou fakt urcity skupiny v nevyhode...
@martinka_33 já ti rozumím jak to myslíš ..ale porad si s stojim za tím, že si nebudu brát barák na který prostě nemám peníze.
@keysi90 no a kdybys 2 mesice (coz je standartni doba vypovedi z najmu) denne obchazela vsechny nabidky a vsude to práskli dverma pred nosem, sla bys pak radeji pod most nebo si prpnajala barák, o kterym vis te ti stát zaplatí?
Já taky kopu za tým , že když chci opičku musím mít na banány.🤔Kolegyně v práci je v podnájmu 3+1 v Praze a platí 25 000. Tak si tak říkám, že v MB by se přece mělo dát sehnat něco třeba i kolem 15-18 tisíc za menší byt.??Je to teda jen úvaha mimo dotaz.
@martinka_33 mě přijde scifi, že by se nenašel žádný byt, byť třeba garsonka. A ano, já bych si takhle drahy byt prostě nevzala. Z toho co má, a zaplatí za nájem jí zbyde minimální částka na žití. A tohle je pro mě prostě nepředstavitelné. A i to, že někomu dávám 27 000 za bydlení. To je za mě šílená částka.
@dandaa No podle vyjadrovani jde krasne poznat, 'z jakych' jsi ty.
@keysi90 Ono to jako sci-fi zni, ale uprimne, kdyz clovek nahlidne mimo svou socialni bublinu, tak zjisti, ze to sci-fi je pro spoustu lidi realita, se kterou se musi nejak vyporadat. Kdyby ses mela rozhodnout mezi drahy dum, nebo levna garsonka, tak bys brala garsonku. Kdyby ses mela rozhodnout mezi drahy dum, nebo nikde, brala bys drahy dum.
@keysi90 ono na to mas vetsinou nejaky okno - od vypovedi po odstehovani, bývá to 2-3 mesice. To fakt neni takovy scifi nic nesehnat, zvlášt kdyz jsi od pohledu socka... A pod mostem bydlet nechceš... Ja bydlela jako bezdetna po kamarádech/na černo na vš koleji pul roku a žádnej med to nebyl, s detma uplne nepredstavitelny. Tenkrat jsem práve na najem nemela a na urade me poslali do řiti at jdu bydlet k rodicum 😅 Ze s nima nemluvim je pochopitepne nezajimalo 🤣
@ai30 tohle si spousta lidí neumí ani predstavit...
@ai30 ale pronajmout si barák za skoro 30 k a pak jít pro dávky vychcanost opravdu je. Pro dva stačí 1+1, k čemu barák proboha. Rejžovat stát je opravdu “skvělá” cesta. Promiň, ale takovým ze svých daní přispívat nechci. Dle mého by se měl celý slavný příspěvek na bydlení zrušit a u ostatních podstatně snížit hranici příjmu, a na místo toho podporovat pracující daňovými úlevami, ale to je asi zbožné přání….
@veroniquecz Barak k bydleni, kdyz nic jineho nesehnala, k cemu jinemu. A mas dojem, ze kdyby sla pro pujcku, misto pro davky, tak by to dlouhodobe pro danove poplatniky bylo lepsi?
Hele, jasne, ze by mela bydlet v necem mensim, co je schopna zaplatit. Ale dokazu si (evidentne na rozdil od mnohych) predstavit dost situaci, ve kterych je to 'bydlet' docasne dulezitejsi, nez to 'v necem mensim'.
@ai30 neříkej mi, že v celém skoro 50 tisícovém městě a okolí se najde jen jediný
Pronájem a to dům jako kráva. To je fakt blbost.
Moc nerozumím tomu, proč jste si vzala podnájem na který nemáte peníze 🫣