Kontrola ossz

mrchavec
16. čer 2019

Ahojte,
chodím na mimino, ale tam mě asi nikdo nepochopil, ba dokonce mi tam ženské nadaly, jak si můžu dovolit si na neschopence mimo vycházky například foukat vlasy, nebo uklízet (vysávat) či vařit.
Začnu od začátku.
V pátek se mi manžel vracel ze služební cesty po dvou týdnech domů, jsem momentálně na PN kvůli blokaci krční páteře, kterou jsem si nakonec vyřešila sama, platila masáže a fyzio, protože jsem nechtěla tři měsíce čekat na rehabky, čekají mě příští týden ještě kontroly jak u ortopeda tak obvodní, ale 24.6 už půjdu určitě do práce, jsem doma necelé dva měsíce, no a zjistila jsem že jsem tu v pátek měla kontrolu a vůbec o tom nevím. Dopoledne jsem uklízela, i jsem vysávala, pak dojel manžel a seděli jsme na terase, byli doma na večer jsme byli na zahradě a cpali se třešněma, moje obrovská chyba je, že jsem na vrata nedala lístek s telefonem v případě nedozvonění se. Je mi jasné že cokoliv řeknu bude paní brát jako chabou výmluvu, kterou slyšela určitě milionkrat a mě zajímá co se mi vlastně může stát, můžou mě vyhodit z práce? Seberou mi celou neschopenku a budu ji muset i vracet? Popřípadě to krácení? Nikde jsem nenašla kolik normálně berou lidem peněz. Na lístku není čas kdy tu byla, takže ani nevím zda v to dopoledne nebo odpoledne, zítra tam mám volat hned ráno a jsem z toho na mrtvicu. Bojím se. Díky za odpověď.

j.a.n.i
16. čer 2019

@mrchavec Pokud to není v prvních 14 dnech PN, tak tě zaměstnavatel vyhodit nemůže. A jinak OSSZ může krátit nebo odejmout neschopenku, ale až od kontroly dál. O kolik to bývá, to netuším, ale poprvé většinou ne o moc. Teoreticky mohou dát ještě pokutu, ale k tomu se přistupuje spíš, když nemocného odhalí třeba jinde melouchařit. Sečteno, podtrženo, ano, neuvěří ti, ale nijak zásadně bych se následků neobávala, kor když jdeš za chvilku do práce.

tulikiss
16. čer 2019

@mrchavec pokud odeberou davku tak poprve se bere vetsinou davka ze ten den, ale ocekavala bych velmi brzo dalsi kontrolu

krista25
16. čer 2019

Já dostala 1000 Kč za to že se nedozvonila. Rozbil se nám zvonek a já to nevěděla 😁takže moje chyba. Zavolala jsem tam, paní mi řekla ať ji napíšu písemne vysvětlení a hodím ji to do schránky na ossz nebo to pošlu poštou. 😊

mrchavec
autor
16. čer 2019

No, tak uvidím, jak zítra pochodím, jsem celý víkend úplně mimo, manžel furt zamnou chodí že to bude ok a že mi nikdo hlavu neutrhne, jenže já jsem strašnej stresař a všechno hrozně hrotím ☹️ nejradši bych se s paní setkala osobně, než psát vysvětlení písemně. Ale asi to bude úředník od úředníka. Pak dám vědět jak jsem dopadla, třeba to jednou někomu pomůže ve stejné situaci.

malanoha
16. čer 2019

@mrchavec Klidek jo, jedna prosvihnuta kontrola neni zadne peklo. Ze jsi zrovna luxovala, ti nikdo nejspis verit nebude, ale lincovat na pranyri te taky nebudou. Kdyz je to poprve a naposledy, tak ti reknou bubu, ty si nasypes popel na hlavu a pujdes. Kdyz budou hodne zli, tak ti seberou maximalne par stovek z pristi výplaty davky. Tot vse. Nikdo te z práce vyhazovat urcite nebude, ani davat zavratne pokuty.

mrchavec
autor
16. čer 2019

@malanoha děkuji za uklidnění. Přála bych si aby to tak bylo...

mrchavec
autor
17. čer 2019

Tak jsem ráno paní na ossz volala, byla velmi příjemná, poradila mi jak mám kde co vyplnit a poslat. Samozřejmě krácení se nevyhnu, protože jsem porušila pravidla, krácení by mělo být z 5 dní PN mi vezmou 50% ovšem z čeho mám teď další stres je, že to musí nahlásit i u zaměstnavatele, tak aby mě nakonec nevyhodili, za to že se na mě kontrola nedozvonila.
Takže opět bude další stres.

kkacca
17. čer 2019

@mrchavec Za to tě těžko vyhodí, proč se furt tak stresuješ, jsou opravdu horší věci na světě, než jedna kontrola, co tě nezastihla, vždyt o nic nejde, dostaneš o nějakou tisícovku mín a tim se to vyřeší....

mrchavec
autor
17. čer 2019

@kkacca protože jsem zodpovědný člověk a představa že přijdu o práci kvůli vlastní hlouposti mě děsí. Já vím, že na světě jsou horší věci, bohužel mě dokáže vystresovat i maličkost ☹️

kkacca
17. čer 2019

@mrchavec Vyhodit tě za to nemůžou, navíc pokud si zodpovědná jak píšeš, jistě to ví i zaměstnavatel 🙂