Konec rodičovské. Musím se hlásit na sociálce a dokládat, že pracuji?

cesnecka
29. srp 2021

Prosím o radu, k poslednímu srpnu mi končí rodičovská dovolená- lépe řečeno peněžitý příspěvek. V původním zaměstnání mam RD hlášeno až do 04/2022 tam o všem vědí, ale pracuji už půl roku na částečný úvazek v jiném zaměstnání. Ma otázka je, musím se někde hlásit na sociálce, dokládat ze pracuji? Nebo prostě skončil příspěvek a dal nemusím nic řešit? Dekuji a ano nechala jsem to na poslední chvíli, prostě mi to nedošlo 🤦‍♀️

anetka1701
29. srp 2021

Hlásit nic není třeba. Jen netřeba to říct v práci kvůli placení povinného minima ZP - nevím jestli odvod z pulúvazku je dostatečný... Pokud ano, není třeba nic řešit.

drep
29. srp 2021

@cesnecka mám to stejně, poslední RP mi dojde teď. Ale pracuju dávno, zdravotní odvádím, takže neřeším.

cesnecka
autor
29. srp 2021

@drep díky, taky jsem se mohla zeptat ve skupince 🙂 od ledna za mě odvádí zaměstnavatel za úvazek 0,4 a od května další zaměstnavatel za 0,2, tedy součtem 0,6 v současnosti. V Brně o všem vědí, tam jsme se domlouvali na řešení odchodu v 02/2022. Tak doufám, že nikde nevzniká žádný dluh, ještě zkusím v pondělí zavolat na sociálku.

drep
29. srp 2021

@cesnecka tam nejde o výši úvazku, ale o výdělek vyšší než minimální mzda (aspoň myslim), pokud bys vydělávala míň, tak se zdravotní při pobírání RP/trvání RD neplatí a platí stát, jak máš nad, stejně ho platíš. Takže platíš zdravotko i jako osoba pobírající prostě z titulu dostatečného výdělku. A nemusíš nic řešit.

malenka3
29. srp 2021

Pokud jsi v původním zaměstnání stále zaměstnaná, jen tam čerpáš aktuálně rodičovskou dovolenou, nemusíš řešit nic, nikde nic hlásit. Do té doby jsi totiž na zdravotní pojišťovně hlášena jako státní pojištěnec čerpající v práci rodičovskou dovolenou, proto za tebe platí zdravotní pojištění stát. V momentě, kdy ti skončí rodičovská dovolená v práci, budeš muset řešit, jestli máš z těch tvých přivýdělků pokryté odvody zdravotního pojištění (tedy tolik, kolik odpovídá odvodům z minimální mzdy), pokud bys je pokryté neměla, museli by ti to někde dopočítat a odvést. Ale dokud máš tu RD, tak jsi v klidu, dobraný RP na tom nic nemění.